Την ιστορία μιας φορολογούμενης που "που αποφάσισε να αμφισβητήσει τον ΕΝΦΙΑ και αφού προηγουμένως η επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών είχε αποφανθεί εναντίον της υποστηρίζοντας ότι ορθά έπραξε η εφορία και τις καταλόγισε τόσο υψηλούς φόρους", μας μεταφέρει ο Προκόπης Χατζηνικολάου σε δημοσίευμά του στο Liberal.gr. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "στις 25 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που δικαιώνει φορολογούμενη η οποία είχε προσφύγει κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, «κουρεύοντας» κατά το ήμισυ τη φορολογητέα αξία των ακινήτων της σε σχέση με την αντικειμενική και κατ’ επέκταση τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ Η υπόθεση είχε εκδικαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 15 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε τον ΕΝΦΙΑ του 2015".
Όπως αναφέρεται: "Η προσφεύγουσα κατόρθωσε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η ακίνητη περιουσία της φορολογήθηκε επί πλασματικών αξιών που απέχουν από τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Συγκεκριμένα, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων της ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.126.000 ευρώ, το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή της και καθόρισε την αγοραία τους αξία στο ποσό των 510.000 ευρώ. Δηλαδή, η αξία των ακινήτων μειώθηκε κατά 55% περίπου. Και αυτή είναι η πραγματική αξία σήμερα των ακινήτων που κατέχει η φορολογούμενη.
Σε μία αγορά που έχει διαλυθεί συνεπεία της υπερφορολόγησης και κατ’ επέκταση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναγκάζονται να ξεπουλούν έναντι πινακίου φακής τις ιδιοκτησίες που απέκτησαν με κόπο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, τα ταμεία και γενικότερα να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα. Και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα η κατανάλωση περιορίζεται καθώς τα νοικοκυριά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα όχι να σπαταλούν τα χρήματα τους, αλλά να γεμίζουν τα καλάθια τους. Κάτι που διαπίστωσε και η Στατιστική Αρχή, παρά το γεγονός ότι όλοι οι φορείς της αγοράς έκανα λόγω για δραματική πτώση του τζίρου".