Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τhomsen: Ο Τσίπρας συμφώνησε σε περικοπές στις συντάξεις

Τhomsen: Ο Τσίπρας συμφώνησε σε περικοπές στις συντάξεις

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τhomsen: Ο Τσίπρας συμφώνησε σε περικοπές στις συντάξεις
Ουσιαστική επέκταση της περιόδου αποπληρωμών του ελληνικού χρέους χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen, μιλώντας στην αυστριακή Der Standard. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν σχεδόν κάθε άλλη συρρίκνωση των δαπανών, πέρα από την περικοπή των συντάξεων, μέχρι που συμφώνησε σε αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ειδικότερα, σε ερώτηση της Standard "πώς θα εξηγούσε στους Αυστριακούς ότι ένα κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο για την Ελλάδα" ο P. Thomsen τόνισε πως "η Αυστρία θα πάρει τα χρήματά της πίσω. Δεν ζητάμε κούρεμα χρέους, αλλά μια ανάσα για την Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να εξοφλήσει τα χρέη της".
Ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: "Νομίζουμε ότι μία επέκταση της περιόδου ωριμάνσεων θα είναι αρκετή, αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι, βέβαια, 100 χρόνια. Η διάρκεια θα πρέπει να συζητηθεί.
Ασκώντας εμμέσως κριτική στην Ευρώπη, ο Thomsen επεσήμανε πως "οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς, ως ΔΝΤ, το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, επισημάναμε ότι κάτι πηγαίνει λάθος. Είπαμε: Χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι αυτές ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές μας - αλλά δεν ήταν". 
Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο Thomsen τόνισε ότι "πάντα υποστηρίζαμε ότι αυτή η στρατηγική σταθερής αύξησης των φόρων δεν θα λειτουργήσει εάν η φορολογική βάση δεν διευρυνθεί. Και έχουμε επιβεβαιωθεί. Ένα άλλο πρόβλημα επηρεάζει τις συντάξεις: για να μην χρειαστεί να τις μειώσουν, οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχτηκαν σχεδόν κάθε άλλη συρρίκνωση των δαπανών. Αυτό έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται και η αστυνομία λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει λάστιχα για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Διότι οι δαπάνες μειώθηκαν με μη βιώσιμο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τελικά συμφώνησε". 
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στις περικοπές, ωστόσο παραδέχτηκε πως "θα έπρεπε να είναι μικρότερες. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς". Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με τη Der Standard περί Ελλάδας, ο Thomsen χαρακτήρισε "εξαίρεση" τη χώρα, καθώς τα προγράμματα διάσωσης των άλλων χωρών ήταν επιτυχημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: