Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τσίπρας-Lagarde: Αρχίζει το "παζάρι"- Ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στην εξίσωση "επενδύσεις"

Τσίπρας-Lagarde: Αρχίζει το "παζάρι"- Ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στην εξίσωση "επενδύσεις"

18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τσίπρας-Lagarde: Αρχίζει το "παζάρι"- Ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στην εξίσωση "επενδύσεις"
Της Νίκης Ζορμπά
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τον κύκλο των επαφών του στο Σικάγο και σήμερα ανοίγει τον δεύτερο, πιο κρίσιμο, στην Ουάσινγκτον όπου συναντά την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Το βασικό ζητούμενο στο εν λόγω τετ α τετ για την ελληνική πλευρά είναι καταρχήν να λάβει ο πρωθυπουργός διαβεβαιώσεις πως το Ταμείο δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης εγείροντας απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν "εμπλοκή" με την Ε.Ε και πρόσθετο πολιτικό βάρος στην Κυβέρνηση. 
Οι διευκρινίσεις Lagarde και Thomsen πως δεν ζητούν νέα μέτρα για το 2018, έχουν στρώσει μεν σε επίπεδο κλίματος τις συνεννοήσεις με το Ταμείο, ωστόσο αυτό που γυρεύει ο κ. Τσίπρας να βρει στην Ουάσινγκτον είναι και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των προθέσεων του ΔΝΤ για τον εν Ελλάδι ρόλο του. 
Παρότι το Ταμείο αποτελεί τον βασικό σύμμαχο της χώρας στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, από την Κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι τυχόν αποχώρησή του θα αποτελούσε ευκταία εξέλιξη.
Παρά ταύτα, οι πληροφορίες περί "σύμπτωσης" απόψεων Τσακαλώτου- Lagarde για παρεμβασεις στο ελληνικό χρέος το συντομότερο δυνατό (τον προσεχή Φεβρουάριο και όχι τον Ιούνιο), δημιουργούν προσδοκίες στην Αθήνα, για εποικοδομητικότερη και πιο ξεκάθαρη (αυτή τη φορά) συνεργασία της Ουάσινγκτον με τους ευρωπαικούς θεσμούς.
Ατζέντα Τσίπρα- Lagarde
Σε κάθε περίπτωση αυτό που διεκδικεί ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Christine Lagarde κατά το σημερινό τετ α τετ του είναι: 
1. Διαβεβαιώσεις πως δεν θα επαναληφθεί το πρόσφατο θρίλερ της β΄ αξιολόγησης με το DNT να εγείρει διαρκώς νέες απαιτήσεις, αμφισβητώντας τις των ευρωπαίων προβλέψεις. 
2. Ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. 
3. Να μην επιμείνει στην απαίτηση για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 
Επ αυτού του ζητήματος, έχει ήδη υπάρξει μια "συνθηκολόγηση" του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που επέφερε προσωρινή ανακούφιση μετά την τρικυμία, στο Μαξίμου.
Η επίσπευση των stress tests με την οποία το Ταμείο συμφώνησε, "παγώνοντας" τις απαιτήσεις του, ανακούφισε μεν την Κυβέρνηση, αλλά η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. 
Το "δήγμα" αυτό του ΔΝΤ το περασμένο διάστημα στο τραπεζικό σώμα, προκάλεσε σφοδρή αναστάτωση τόσο στην Ε.Ε όσο και σε διεθνή Funds, ως διαπιστώθηκε και από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατά την επαφή του με επενδυτές στο Roadshow του Λονδίνου. 
Πρόκειται άλλωστε για ζήτημα το οποίο προκαλεί τέτοια ταραχή στην Κυβέρνηση ως δυνάμει "βόμβα" στα θεμέλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συνεπώς και της οικονομίας,  που το Μαξίμου "ξορκίζει" ακόμα και ως ...ιδέα, το σχετικό "παζάρι" με το Ταμείο. 
Από πλευράς του ο A. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να "τρέξουν" όλα τα προαπαιτούμενα και να εκπληρωθούν τα συμφωνηθέντα εγκαίρως και στην ώρα τους, ώστε η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης να γίνει χωρίς παλινωδίες- βάσει χρονοδιαγράμματος- το αργότερο στις αρχές του έτους. 
Από το Μαξίμου πάντως, διαχέεται μια "συγκρατημένη" αισιοδοξία πως ο "διάδρομος" επικοινωνίας και συνεννόησης με το ΔΝΤ είναι πλέον πιο καθαρός και χωρίς σκιές που θα μπορούσαν να τινάξουν τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση στον αέρα (άρα και συνολικά τον σχεδιασμό για έξοδο από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο). 
Επενδύσεις και για γεωπολιτικούς λόγους
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ίχε σειρά επαφών με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς αξιωματούχους. 
Παραλλήλως, χθες το βράδυ, παραβρέθηκε σε δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις.
Τον ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει για τους αμερικανούς η Ελλάδα στην περιοχή, επομένως μείζονος σημασίας είναι η επενδυτική στήριξή της, επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο γερουσιαστής Durbin. 
Με δεδομένες τις εξαιρετικά κλονισμένες σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Durbin, πρόσθεσε άλλον ένα παράγονταστην εξίσωση "επενδυτική στήριξη στην Ελλάδα": Τον γεωπολιτικό της ρόλο.
Οι αμερικανοί άλλωστε, ουδόλως κρύβουν τη βαρύνουσα σημασία που δίδουν οι ίδιοι στην βάση της Σούδας "κόντρα" στο Ιντσιρλίκ. Και μπορεί το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ να είχε προγραμματιστεί πριν να διαφανεί η κλιμάκωση της έντασης της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, αλλά η πρώτη, δεν κρύβει ότι θεωρεί την Ελλάδα τον πιο σημαντικό της σύμμαχο στην περιοχή.
"Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία της Σούδας για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, G. Pyatt, διευκρινίζοντας μάλιστα πως  η Βάση αντιπροσωπεύει μόνο έναν από τους πυλώνες της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το σημερινό πρόγραμμα Τσίπρα
Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago's Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman.
Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner.
Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.
Για αύριο είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκοκαι η συνάντησή του με τον Donald Trump.
*Διαβάστε ακόμα

Πώς προέκυψε η συνάντηση Trump-Τσίπρα

8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Πώς προέκυψε η συνάντηση Trump-Τσίπρα
Του Κώστα Ράπτη
Ποιο ειδικό αμερικανικό ενδιαφέρον οδήγησε την Ουάσιγκτον στον προγραμματισμό μιας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ένοικο του Λευκού Οίκου; Η απάντηση δεν θα έχει αποσαφηνισθεί πριν από τη συνάντηση εργασίας που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, αντιστράτηγος H.R. McMaster, όπου και θα χαρτογραφηθεί η διμερής ατζέντα.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για το ραντεβού κορυφής χρονολογούνται πάντως από τις αρχές του καλοκαιριού, και ευοδώθηκαν μόλις την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Η αμερικανική πλευρά δήλωνε από την αρχή θετική σε μία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Ωστόσο, πρότεινε απλώς συνάντηση με τον αντιπρόεδρο, Mike Pence, και όχι με τον πρόεδρο Donald Trump, λόγω του "βεβαρυμένου προγράμματoς” του τελευταίου – και με τον τρόπο αυτόν αντικειμενικά υποβάθμισε την επίσκεψη.
Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνούσε να υποδεχθεί τον Mike Pence στην ελληνική πρωτεύουσα, όποτε ο ίδιος ήθελε, ή να συναντηθεί μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο κάποιου διεθνούς φόρουμ, αλλά αρνούνταν επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ χωρίς να έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Trump.
"Είναι μη αποδεκτό να συναντάται ο Aμερικανός πρόεδρος με τον Tayyip Erdogan, και να έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικώς πολλές φορές μαζί του και να μην συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την αρχή της ισορροπίας, και, πολύ περισσότερο, σε επίπεδο συμβολισμού, οι μονομερείς συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, στέλνουν αρνητικά μηνύματα” ήταν η αντίρρηση της Αθήνας, που επιπλέον επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συναντηθεί με ηγέτες αρκετών άλλων χωρών, οι οποίες διαθέτουν πολύ μικρότερη περιφερειακή εμβέλεια σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας.
Η αμερικανική πλευρά δήλωνε ότι κατανοεί την ελληνική οπτική, ενώ ισχυριζόταν ότι οι επαφές Trump-Erdogan, αν και "δυσάρεστες”, είναι αναγκαίες λόγω των σοβαρών διαφορών της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα σε σειρά ζητημάτων.
Σημειώνεται ότι εκτός των επαφών κορυφής, πάμπολλες είναι οι επισκέψεις στη γείτονα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και πολλών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών και του Πενταγώνου, στην Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ουδείς εξ' αυτών έχει έλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: