Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στον Realfm 97,8 για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το κοινωνικό τιμολόγιο

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στον Realfm 97,8 για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το κοινωνικό τιμολόγιο

05:49 μμ
Πρόταση στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη έχει καταθέσει η ΡΑΕ, προκειμένου να αλλάξουν τα κλιμάκια και οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Real Fm, 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη o πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής , η πρόταση που έχει γίνει, είναι να αλλάξουν τα κλιμάκια από 4 σήμερα σε 3 για την οικιακή κατανάλωση και να γίνει αλλαγή των χρεώσεων ανά κλιμάκιο, ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα και να γίνει πιο δίκαιο.
Μάλιστα, ο κ. Μπουλαξής είπε ότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει να φέρει άμεσα την εν λόγω ρύθμιση στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στον Realfm 97,8 για τις αυξήσεις στο ρεύμα και το κοινωνικό τιμολόγιο
Όσον αφορά στα σενάρια περί αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της «τρύπας» στον λογαριασμό των ΥΚΩ, ο κ. Μπουλαξής υποστήριξε τα εξής:
«Αν και το κόστος βάσει της δομής της αγοράς θα έπρεπε να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, πρόταση της ΡΑΕ είναι να μην περάσει στους τελευταίους, αλλά να υπάρξει μια επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού». Το θέμα τώρα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, στα χέρια των αρμοδίων υπουργών.
Για το κοινωνικό τιμολόγιο και τις αλλαγές που έρχονται για τη θέσπιση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αδικίες- δηλ. να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο και εκείνοι που δεν έχουν πραγματική ανάγκη- ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε τα εξής:
«Η λογική μας είναι να στηριχθούν περαιτέρω οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη, άρα πρότασή μας είναι αφενός να ενισχυθεί η σημερινή επιχορήγηση γι’ αυτές τις κατηγορίες και αφετέρου να εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να εξαλείψουν οι αδικίες, όπου υπάρχουν».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, ακόμα αναμένεται η οριστικοποίηση των κριτηρίων για το ποιοι θα εντάσσονται ή θα αποκλείονται στο κοινωνικό τιμολόγιο και αυτό το «κομμάτι» έχει αφεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, γίνεται προσπάθεια να τεθούν κανόνες στον τρόπο με τον οποίο κάθε προμηθευτής θα διαμορφώνει τα τιμολόγιά του, όσον αφορά στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ελεύθερα. «Ψάχνουμε τη νομική εξουσιοδότηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια: