Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ποια ξενοδοχεία είναι τα κερδισμένα του τουρισμού Λιγότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι τουρίστες

Ποια ξενοδοχεία είναι τα κερδισμένα του τουρισμού

Λιγότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι τουρίστες

Ποια ξενοδοχεία είναι τα κερδισμένα του τουρισμού

Περισσότερους τουρίστες και αύξηση εσόδων στα ξενοδοχεία αλλά υποχώρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών από την ταξιδιωτική εμπειρία τους στην Αθήνα δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της GBR Consulting για τον τουρισμό στην πόλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2017, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων της Αθήνας (RevPAR) επέστρεψαν στα επίπεδα του 2008, κλείνοντας μια ψαλίδα συνεχών απωλειών που είχαν μέσα στα τελευταία χρόνια.
Η μέση τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, δεν έχει ακόμα επανέλθει στα επίπεδα του 2008. Πάντως, φέτος, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 4,2% (ανήλθε κατά μέσο όρο στο 81,4%), η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 4,6% (στα 100,44 ευρώ κατά μέσο όρο) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) ήταν αυξημένα κατά 8,5% (81,78 ευρώ κατά μέσο όρο) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Παράλληλα, οι αφίξεις αλλοδαπών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 5%.
Ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων τουριστών υποχώρησε από το επίπεδο 8 (με άριστα το δέκα) που ήταν το 2015, στο 7,7 το 2017. Επιπλέον, ενώ το 2015 το 95% των ξένων επισκεπτών δήλωνε ότι θα σύστηνε και σε άλλους ένα ταξίδι στην Αθήνα, το ποσοστό αυτό φέτος μειώθηκε στο 91%.
Το «τσουνάμι» τουριστών στην Αθήνα φαίνεται πως δεν φέρνει την Άνοιξη σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης. Στην έρευνα της Gbr διαπιστώνεται πως ο αριθμός ξενοδοχείων και τα δωμάτια στην Αθήνα μειώθηκαν στο εννεάμηνο 2017 έναντι του 2016, καθώς διέκοψαν τη λειτουργία τους μονάδες 1-3 αστέρων, ενώ άνοιξαν νέα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων.
Στο σύνολο της αθηναϊκής αγοράς, πάντως, τα ξενοδοχεία κατέγραψαν στο εννεάμηνο φέτος αύξηση 4,1% της πληρότητας και 4,2% της μέσης τιμής των δωματίων.
Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 80% φέτος, ξεπερνώντας σημαντικά τα επίπεδα του 2008, όταν άρχιζε η τετραετής περίοδος πτώσης. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας επισημαίνουν πως, παρά την αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα (+40% από το 2008 μέχρι το 2017) η μέση τιμή των δωματίων κινείται ακόμα στα επίπεδα των 93 ευρώ, πίσω από τα σχεδόν 100 ευρώ που ήταν το 2008.
Παρά την αύξηση της ζήτησης των ξένων τουριστών για την Αθήνα προβλήματα όπως η ηχορύπανση, η κακή συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων, η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων και η έλλειψη πινακίδων, κατεβάζουν το βαθμό ικανοποίησης (στην κλίμακα από το 1 έως το 10) των τουριστών από το 7,9 το 2016 στο 7,7 φέτος. Ουσιαστικά ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών της Αθήνας, φέτος επέστρεψε στα επίπεδα του 2012, όπου είχαν καταγραφεί παρόμοιοι δείκτες.
Αντίστοιχη κάμψη παρατηρείται και στο ποσοστό των επισκεπτών που θα σύστηναν την Αθήνα ως προορισμό, με υποχώρηση στο 91%, έναντι 94% το 2016 και 96% το 2014. Ως βασικότερα προβλήματα αναφέρθηκαν τα γκράφιτι και η καθαριότητα, η έλλειψη «πρασίνου», η επαιτεία και οι κλοπές.
Παράλληλα, την ώρα που οι πληρότητες των ξενοδοχείων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, η μέση τιμή δωματίου δεν έχει καταφέρει να φθάσει στα επίπεδα του 2008, προ της κρίσης.
Παρόλα αυτά, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τα ξενοδοχεία της Αθήνας φαίνεται πως χάνουν ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η Αθήνα παύει φέτος να είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης λόγω της υποχώρησης των τιμών στην Κωνσταντινούπολη (-16%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: