Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Στα 23 δισ. εκτινάχθηκε φέτος ο τζίρος του «πλαστικού χρήματος»

Στα 23 δισ. εκτινάχθηκε φέτος ο τζίρος του «πλαστικού χρήματος»

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Ο τζίρος που πραγματοποιείται μέσω καρτών αντιπροσωπεύει το 17%, περίπου, της ιδιωτικής κατανάλωσης, από μονοψήφιο ποσοστό πριν από τρία χρόνια.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση του «πλαστικού χρήματος», που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%, θα κλείσει η φετινή χρονιά, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των δύο τελευταίων ετών, μετά την επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες θα αγγίξει στα τέλη του 2017 τα 22 - 23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016.
Να σημειωθεί ότι τα νούμερα αυτά αφορούν τη δαπάνη που γίνεται από κάρτες που εκδίδονται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνεται η δαπάνη μέσω καρτών που γίνεται από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα, ο συνυπολογισμός των οποίων ανεβάζει τον τζίρο στα 27 δισ. ευρώ.
Ο ρυθμός αύξησης της αξίας των συναλλαγών που γίνεται με κάρτες παρά το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία είχαμε υπερδιπλασιασμό του ρυθμού αύξησης, δείχνει την ξεκάθαρη εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από κίνητρα, π.χ. λοταρία. Σημειώνεται επίσης ότι η ανοδική αυτή τάση καταγράφεται παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση για την πραγματοποίηση του ύψους των συναλλαγών που εξασφαλίζει το αφορολόγητο, στο οποίο εντάχθηκαν τόσο οι συναλλαγές σε σούπερ μάρκετ όσο και οι πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας, κατεβάζοντας τον πήχυ για το αναγκαίο ύψος των εμπορικών συναλλαγών που «χτίζει» το αφορολόγητο.
Εκτός από τις χρεωστικές κάρτες, ο τζίρος των οποίων υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 60%, περίπου, στα 17 - 17,5 δισ. ευρώ, σημαντική είναι και η αύξηση που εμφανίζει ύστερα από αρκετά χρόνια και η χρήση των πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο τζίρος μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ. Ενα σημαντικό μέρος αυτών των συναλλαγών αφορά τους φόρους που πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών, που εξασφαλίζουν την αποπληρωμή έως και σε 12 άτοκες δόσεις. Η επανάκαμψη των πιστωτικών καρτών ύστερα από αρκετά χρόνια, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, γίνεται μάλιστα σε πιο υγιή βάση, καθώς οι επισφάλειες των νέων πιστωτικών καρτών περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 3% περίπου. Η χρήση τους προσομοιάζει με τη χρήση των χρεωστικών καρτών και η πλειονότητα των κατόχων πιστωτικών καρτών αποπληρώνει το σύνολο του υπολοίπου που εμφανίζεται στην κάρτα, κάνοντας χρήση απλώς της περιόδου χάριτος του ενός μήνα που εξασφαλίζει η άτοκη πίστωση.
Ο τζίρος που πραγματοποιείται μέσω του «πλαστικού χρήματος» αντιπροσωπεύει το 17%, περίπου, της ιδιωτικής κατανάλωσης, από μονοψήφιο ποσοστό πριν από τρία χρόνια. Εντούτοις και παρά τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε πέρυσι, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς με βάση τα στοιχεία του 2016 ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα ανά κάτοικο περιορίζεται σε 28 τον χρόνο, έναντι 144,9 στην Πορτογαλία, 74,5 στην Ισπανία, 43,1 στην Ιταλία, 49,4 στη Γερμανία και 249,7 στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα σκήπτρα της πιο ανεπτυγμένης χώρας σε ό,τι αφορά τις πληρωμές με κάρτες κρατάει η Δανία, με τις συναλλαγές ανά κάτοικο κάθε χρόνο να φθάνουν τις 329,5. Σε χαμηλότερη κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάτοικο μεταξύ των 28 κρατών-μελών βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία με 13,1 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο και η Ρουμανία με 17,7 συναλλαγές.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: