Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

«Μαραθώνιος» υποχρεώσεων στο παρά πέντε των γιορτών. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ & ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ του Απόστολου Αλωνιάτη*

«Μαραθώνιος» υποχρεώσεων στο παρά πέντε των γιορτών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ & ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
του Απόστολου Αλωνιάτη*

Η χρονιά τελειώνει και ορισμένες υποχρεώσεις τρέχουν για τις επιχειρήσεις.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί ορισμένες από αυτές επιφέρουν και ποινικές κυρώσεις για τους εργοδότες, όπως είναι το δώρο Χριστουγέννων.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις υποχρεώσεις.

Δώρο Χριστουγέννων έως 21 Δεκεμβρίου 2017.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.
Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ασφαλώς, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Σημειώνεται πως τα δώρα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Από 22.12.2016 με την ψήφιση του νόμου 4446/2016 (άρθρο 72), για να αναγνωριστεί η δαπάνη της μισθοδοσίας πρέπει αν έχει καταβληθεί με τραπεζικό μέσω, αλλιώς δεν αναγνωρίζεται η δαπάνη ως εκπιπτόμενη (άρθρο 23, περ. ιδ, Ν.4172/2013).

Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Κυρώσεις μη υποβολής

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.  Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.  Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100-150 ευρώ.
Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Ετήσια Άδεια 

H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη χορήγηση άδειας του τρέχοντος έτους 2017.
Ολόκληρη η οφειλόμενη ετήσια άδεια ανάπαυσης και το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Επίδομα αδείας

Ο εργαζόμενος δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια  για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.
Συνεπώς αν ο εργαζόμενος δεν λάβει την ετήσια άδεια του μέχρι το τέλος του χρόνου, μαζί με το σύνολο της αδείας, με την προσαύξηση του 100%, πρέπει να λάβει και το επίδομα αδείας. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει αν πληρωθεί και τυχών επιδόματα αδείας που δεν έχουν πληρωθεί μέσα στο έτος.

Φορολογικές υποχρεώσεις 

Μέχρι το τέλος του έτους πέρα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, πρέπει να ξοφλήσουν και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Προσοχή: Οι υποχρεώσεις αυτές εξοφλούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου, που για το 2017 είναι η Παρασκευή 29η Δεκεμβρίου.

 Επιχειρήσεις ...........
        I.         
   Tα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.
      II.            Οι επιχειρήσεις που έχουν βιβλία 3ης κατηγορίας (ή διπλογραφικού συστήματος) θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.
    III.            Επίσης τα νομικά έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και να πληρώσουν, στην εφορία μόνο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.

...............και φυσικών προσώπων.

      Μέχρι 29 Δεκεμβρίου 2017 πρέπει να πληρωθούν από νομικά και φυσικά πρόσωπα:
          I.            Η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περί των 600 εκατ. ευρώ.
        II.            Στο Taxisnet έχουν ήδη αναρτηθεί τα τέλη κυκλοφορίας (συνήθως δίνεται μία εβδομάδα παράταση). Να θυμίσουμε ότι η μη έγκυρη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας επιφέρουν πρόστιμο ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν.
      III.            Να κατατεθούν οι πινακίδες των οχημάτων στην Δ.Ο.Υ., ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 (συνήθως δεν δίνεται παράταση για την κατάθεση των πινακίδων)
     IV.            Συμβάσεις δανείων ή δωρεών για την κάλυψη τεκμηρίων που αφορούν το φορολογικό έτος 2017.


Καλό κουράγιο.

*Απόστολος Αλωνιάτης
   Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών
 Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια: