Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η μεγάλη σφαγή με φόρους & εισφορές για τους επαγγελματίες «Χαμένος από χέρι» όποιος μισθωτός επιχειρήσει να συμπληρώσει το εισόδημα του με ένα μπλοκάκι ή αυτός που κόβει αποδείξεις σε δυο εργοδότες.

Η μεγάλη σφαγή με φόρους & εισφορές για τους επαγγελματίες

«Χαμένος από χέρι» όποιος μισθωτός επιχειρήσει να συμπληρώσει το εισόδημα του με ένα μπλοκάκι ή αυτός που κόβει αποδείξεις σε δυο εργοδότες.
i-megali-sfagi-me-forous--eisfores-gia-tous-epaggelmaties
 
Ο μισθωτός που θα επιδιώξει να συμπληρώσει το εισόδημά του με ένα «μπλοκάκι» θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη καθώς με το που θα κόψει το δελτίο υπηρεσιών, θα πληρώσει όχι μόνο την παρακράτηση του φόρου που κατέβαλε μέχρι σήμερα αλλά και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95% επί των αποδοχών από το «ελεύθερο επαγγέλμα».
Όσο για τον «μπλοκάκια» -αυτόν δηλαδή που θα έχει έως δύο εργοδότες και βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μισθωτός», τον περιμένει επίσης μια δυσάρεστη έκπληξη: με το που θα εκδίδει το δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα πληρώνει 20% παρακράτηση φόρου και 26,95% ασφαλιστικές εισφορές ελπίζοντας ότι ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών –της τάξεως του 18%- θα το πληρώνει ο εργοδότης.
Στην πράξη αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα εις βάρος του εργαζόμενου:
1.      Ο εργοδότης πολύ δύσκολα θα αναγνωρίσει την υποχρέωση να πληρώσει την εισφορά από το ταμείο του και θα επιδιώξει να μετακυλήσει το δικό του βάρος στα «μεικτά» του εργαζόμενου. Το ερώτημα είναι σαφές: Ο εργοδότης που σήμερα πληρώνει 1000 ευρώ στον απασχολούμενο με το μπλοκάκι, θα καταβάλλει 180 ευρώ επιπλέον ή θα αφαιρέσει 180 ευρώ από το «1000άρικο» του εργαζόμενου;
2.      Ανοίγει μια τεράστια «κερκόπορτα» για υποκατάσταση της μισθωτής εργασίας από το νέου τύπου μπλοκάκι. Ένας μισθωτός, για να λαμβάνει σήμερα 670 ευρώ καθαρά, κοστίζει στην επιχείρηση όπου εργάζεται περίπου 14.000 ευρώ αν προστεθούν και οι εργοδοτικές εισφορές ενώ ο ίδιος παίρνει στα χέρια του 9.800 ευρώ. Αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο να απασχοληθεί με μπλοκάκι στο οποίο θα κόβει 1100 ευρώ τον μήνα, τότε:
a.      Ο εργαζόμενος θα παίρνει στα χέρια του κάτι παραπάνω από 800 ευρώ τον μήνα καθώς θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του 26,95%
b.      Ο εργαζόμενος θα έχει και παρακράτηση φόρου 20% δηλαδή 220 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα λεφτά όμως, θα τα παίρνει πίσω με την τελική εκκαθάριση καθώς  οι ασφαλιστικές εισφορές θα αφαιρούνται από το μεικτό εισόδημα και το καθαρό αποτέλεσμα που θα απομένει μετά την αφαίρεση των εισφορών, θα είναι ουσιαστικά αφορολόγητο (σ.σ επειδή οι μπλοκάκηδες μπορούν να κάνουν χρήση του αφορολογήτου της κλίμακας των μισθωτών).
3.      Έτσι, με τη μετατροπή της σύμβασης από μισθωτή σε μπλοκάκι, ο εργαζόμενος θα παίρνει 580 ευρώ κάθε μήνα στην τσέπη του ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης, θα παίρνει και επιστροφή φόρου περίπου 2500 ευρώ. Άρα, τα καθαρά του θα είναι περισσότερα σε σχέση με τη μισθωτή απασχόληση ενώ και ο εργοδότης θα γλιτώνει τουλάχιστον 800 ευρώ από τον εργοδοτικό κόστος. Ποιος θα χάνει; Το ασφαλιστικό ταμείο καθώς αντί ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολογίζονται με 42%, θα εισπράττει εισφορές που θα υπολογίζονται με 26,95%.

Το σοβαρό πρόβλημα που καλείται να λύσει το υπουργείο Εργασίας –η σχετική απόφαση δεν εκδόθηκε ούτε χθες- έχει να κάνει με το πώς θα γίνεται γνωστό στις ασφαλιστικές αρχές αν ο εργαζόμενος απασχολείται σε έναν ή δύο εργοδότες ή περισσότερους όπως επίσης και το πώς θα προκύπτει αν είναι μισθωτός και ταυτόχρονα έχει και μπλοκάκι. Το υπουργείο Εργασίας, θέλει να υποχρεώσει εργοδότες και εργαζόμενους να προχωρούν σε σχετική δήλωση κάθε μήνα ώστε ανά πάσα στιγμή, να υπάρχει εικόνα αν κάποιος έχει δύο εργοδότες ή περισσότερους. Είναι σαφές ότι όποιος έχει περισσότερους από δύο εργοδότες, θα πληρώνει εισφορές με βάση τα κέρδη του 2016 ενώ αν έχει μέχρι δύο εργοδότες, θα πληρώνει εισφορές επί του μπλοκ που θα εκδίδει μέσα στο 2017. 

Στον αέρα ακόμη το νέο χαράτσι σε μπλοκάκια και επαγγελματίες

Στον αέρα ακόμη το νέο χαράτσι σε μπλοκάκια και επαγγελματίες

Όσο περισσότερες διευκρινιστικές δηλώσεις γίνονται όσον αφορά στο νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο μεγαλώνει η σύγχυση στην αγορά.
ston-aera-akomi-to-neo-xaratsi-se-mplokakia-kai-epaggelmaties
 
Όσο περισσότερες διευκρινιστικές δηλώσεις γίνονται από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων όσον αφορά στο νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί στην αγορά καθώς βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Στις πρωϊνές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι οι μισθωτοί με «μπλοκάκι» που δεν θα κόψουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, δεν θα επιβαρύνονται και με ασφαλιστικές εισφορές. Το μείζον που είναι το πότε θα ισχύσει αυτή η απαλλαγή, έχει μείνει αναπάντητο. Όπως επίσης, δεν απαντώνται και άλλα κρίσιμα ερωτήματα:
1.      Πρώτον οι δεκάδες χιλιάδες που σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πληρώσουν ή όχι ασφαλιστικές εισφορές δεδομένου ότι έκοψαν τιμολόγια μέσα στο 2016;
2.      Δεύτερον, θα υποχρεωθούν όλοι οι εργοδότες να δηλώσουν τα στοιχεία όσων απασχολούν με «μπλοκάκι»; Ανεξάρτητα από το αν αυτοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους άπαξ ετησίως ή σε μόνιμη βάση;
3.      Τρίτον, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές προκύπτουν με βάση το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, τι θα γίνεται σε περίπτωση τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης;
Ο κατάλογος των θολών σημείων προφανώς και δεν σταματά εδώ ενώ η πρώτη εφαρμογή του μέτρου θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αγορά. Ειδικότερα:
1.      Ο μισθωτός με «μπλοκάκι» μπορεί να έμεινε με την εντύπωση ότι αν δεν κόψει δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσα στο 2017, δεν θα πληρώσει και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό δεν είναι σωστό καθώς σημασία έχει αν έκοψε μπλοκάκια μέσα στο 2015 και στο 2016. Αν έκοψε μπλοκάκια μέσα στο 2015, θα παραλάβει κανονικά ειδοποιητήριο στο τέλος του μήνα και θα πληρώσει το 26,95% επί των ετήσιων αποδοχών του 2015 διαιρεμένων για του 12. Από το β’ εξάμηνο του 2017 και μετά, θα γίνει διόρθωση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016. Όσο για το 2018, ο ασφαλισμένος θα ξεκινήσει να πληρώνει εισφορές με βάση τα μπλοκάκια του 2016 και, εφόσον το 2017 δεν εντοπιστούν έσοδα από παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι» ο μισθωτός θα πρέπει να πάρει χρήματα πίσω μέσα στο β’ εξάμηνο του 2018.
2.      Από το υπουργείο Εργασίας θολώνουν τα νερά σχετικά με αυτούς που έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους μέχρι το τέλος του 2016 ή σπεύδουν να τα κλείσουν τώρα μέχρι το τέλος του μήνα με ημερομηνία 31/12/2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος με το οποίο συνομίλησε το theTOC.gr υποστηρίζει ότι όσοι δεν φαίνονται «ενεργοί» στο μητρώο της εφορίας στις 31/12/2016, δεν θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές μέσα στο 2017. Όσοι όμως προχωρήσουν σε αναδρομικό κλείσιμο μέσα στο 2017, θα πληρώσουν εισφορές και όταν θα κλείσουν (με ημερομηνία 31/12/2016) θα κληθούν να αναζητήσουν τα χρήματά τους πίσω.
3.      Το μείζον θέμα που έχει προκύψει αφορά στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να καλέσει τους εργοδότες να δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο απασχολούν τους «μπλοκάκηδες» προκειμένου στη συνέχεια να κριθεί αν έχουν έως δύο εργοδότες (κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνει εισφορές και ο εργοδότης) ή περισσότερους. Το ερώτημα που γεννάται είναι πολύ συγκεκριμένο: εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με δελτίο παροχής υπηρεσιών για να του προσφέρει μια υπηρεσία άπαξ μέσα στο έτος. Αυτός ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εργοδοτικές εισφορές όπως και ο αντίστοιχος που απασχολεί έναν εργαζόμενο κάθε μέρα με οκτάωρο; Και ποιος εργοδότης θα δηλώσει την αλήθεια αν γνωρίζει ότι αυτό θα τον επιβαρύνει με ασφαλιστικές εισφορές; 

Ποιες βασικές δαπάνες δεν «χτίζουν» αφορολόγητο μέσω καρτών

Ποιες βασικές δαπάνες δεν «χτίζουν» αφορολόγητο μέσω καρτών

Νέο non paper από το ΥΠΟΙΚ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που θα χτίζουν το ηλεκτρονικό αφορολόγητο
poies-basikes-dapanes-den-xtizoun-aforologito-mesw-kartwn
 
Υπομονή ολίγων ημερών συνιστά το υπουργείο Οικονομικών με άλλο ένα non paper προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν ανακύψει όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές που θα δικαιολογούν το αφορολόγητο.
Μέσω άτυπης ενημέρωσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου οι δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης ενώ ξεκαθαρίζει ότι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαιρούνται από τον υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Πάντως, στην άτυπη ενημέρωση δεν αναφέρεται λέξη για το πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να συγκεντρώνονται οι πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές πληρωμές των πολιτών.

Αναλυτικά το non paper έχει ως εξής:

Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.
Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου.
Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.
Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης
Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.
Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.
Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. 

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο

Διευκρινίσεις από τον ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ποιες δαπάνες δεν θα μετρούν στην κάλυψη του ορίου συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για την εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου.
Στη διευκρίνιση προχωρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για το θολό τοπίο που υπάρχει, καθώς ο νόμος για το πλαστικό χρήμα έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση.
«Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρος του αφορολόγητου», υποστηρίζουν.
«Γι’ αυτό τον λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μη δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου».
Όπως επισημαίνουν, η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.
Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Το «δοσολόγιο» των ασφαλιστικών εισφορών –Πόσα θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»

Το «δοσολόγιο» των ασφαλιστικών εισφορών –Πόσα θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»

Το «δοσολόγιο» των ασφαλιστικών εισφορών –Πόσα θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»
Τον «γρίφο» του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, λύνει το fpress.gr παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα που αποκαλύπτουν τι περιμένει από το τέλος του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Στην πράξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που θα θεωρούνται «μπλοκάκηδες» (θα είναι αποκλειστικά αυτοί που έχουν αποδοχές από έως και δύο εργοδότες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι και οι μισθωτοί που έχουν επιπλέον εισόδημα από μπλοκάκι. Ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες;

Οι μπλοκάκηδες θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί της απόδειξης που θα εκδίδουν. Κανονικά, ο εργοδότης θα πληρώνει τα δύο τρίτα του κόστους και ο εργαζόμενος το ένα τρίτο. Έτσι, στα 1000 ευρώ μεικτών αποδοχών, το λογιστήριο της εταιρείας θα αποδίδει στον εργαζόμενο 240 ευρώ ΦΠΑ, θα του παρακρατεί 200 ευρώ παρακράτηση φόρου και επιπλέον θα του παρακρατεί 269,5 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, ο «μπλοκάκιας» από τα 1000 ευρώ μεικτά, θα παίρνει στα χέρια του 770,5 ευρώ και με τη συμπλήρωση του τριμήνου θα αποδώσει και 240 ευρώ ΦΠΑ. Έτσι, τελικώς θα του μείνουν καθαρά 530 ευρώ.
Ο «μπλοκάκιας» θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και δεν θα μπορεί να εμφανίσει επαγγελματικές δαπάνες πέραν των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλλει το 2018, θα δηλώσει ως καθαρές αποδοχές το ποσό των 8766 ευρώ που είναι αφορολόγητο. Έτσι, η εφορία θα του επιστρέψει το συνολικό ποσό της παρακράτησης που είναι 2400 ευρώ. Έτσι, τελικώς ο μπλοκάκιας με τα 1000 ευρώ μεικτά, θα εισπράττει 730 ευρώ τον μήνα καθαρά αν ληφθεί υπόψη και η επιστροφή φόρου.
Ο ελεύθερος επαγγελματίας –είτε αυτός που έχει κόψει μπλοκάκια σε περισσότερους από δύο εργοδότες είτε ο μισθωτός που έχει επιπλέον εισόδημα από μπλοκάκι- θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημα από μπλόκ του 2015 (αρχικά) και στη συνέχεια του 2016. Οι εισφορές θα καταβάλλονται ανά μήνα. Τους πρώτους μήνες του έτους, οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015 και μόλις εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του 2017 με τα εισοδήματα του 2016, θα γίνεται νέα εκκαθάριση με βάση τα εισοδήματα του 2016. Το fpress.gr ετοίμασε και παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα για τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά:
1. Πρώτο παράδειγμα: ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αποδοχές 15.000 ευρώ το 2015 (καθαρές αποδοχές μετά την εμφάνιση των επαγγελματικών δαπανών) και 25.000 ευρώ το 2016.
Δηλωθέν εισόδημα 2015: 15000
Δηλωθέν εισόδημα 2016: 25000
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ336,88
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ336,88
ΜΑΡΤΙΟΣ336,88
ΑΠΡΙΛΙΟΣ336,88
ΜΑΙΟΣ336,88
ΙΟΥΝΙΟΣ336,88
ΙΟΥΛΙΟΣ336,88
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ875,88
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ875,88
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ875,88
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ875,88
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ875,88
  
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2015 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ15000
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2016 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ25000
  
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20154042,50
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20166737,50

2ο παράδειγμα: Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αποδοχές 5000 ευρώ το 2015 και 15.000 ευρώ το 2016
Δηλωθέν εισόδημα 2015: 5000
Δηλωθέν εισόδημα 2016: 15000
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ157,93
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ157,93
ΜΑΡΤΙΟΣ157,93
ΑΠΡΙΛΙΟΣ157,93
ΜΑΙΟΣ157,93
ΙΟΥΝΙΟΣ157,93
ΙΟΥΛΙΟΣ157,93
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ587,40
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ587,40
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ587,40
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ587,40
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ587,40
  
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2015 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ7032
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2016 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ15000
  
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20151895,12
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20164042,50


3ο παράδειγμα: Ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αποδοχές 10.000 ευρώ το 2015 και 3000 ευρώ το 2016
Δηλωθέν εισόδημα 2015: 10000
Δηλωθέν εισόδημα 2016: 3000
ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ224,58
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ224,58
ΜΑΡΤΙΟΣ224,58
ΑΠΡΙΛΙΟΣ224,58
ΜΑΙΟΣ224,58
ΙΟΥΝΙΟΣ224,58
ΙΟΥΛΙΟΣ224,58
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ64,61
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ64,61
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ64,61
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ64,61
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ64,61
  
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2015 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ10000
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2016 ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ7032
  
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20152695,00
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 20161895,12

Και τα τρία παραδείγματα που προαναφέρθηκαν, ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει ως μοναδική πηγή εισοδήματος τα εισοδήματα από το δελτίο παροχής υπηρεσιών και δεν είναι μισθωτός κάπου. Έτσι, υπόκειται στο ελάχιστο και στο μέγιστο πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών.