Ασαφές παραμένει το πλαίσιο για την αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο, 20 μέρες μετά την ψήφιση τροπολογίας που καταργεί την υποχρέωση της συναίνεσης του «50 συν 1» των ενοίκων στις πολυκατοικίες.
Παράγοντες του υπουργείου Ενέργειας τόνιζαν ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας, ενώ παράλληλα διαβεβαίωναν ότι ανεξάρτητα από την έκδοσή της οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να απευθύνονται στην ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης για την αυτονόμησή τους από την κεντρική θέρμανση.
Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ότι η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας..
Μέχρι να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, το θέμα παραμένει ασαφές και καθιστά ανεφάρμοστη την σχετική τροπολογία, καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτόνομη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να γνωρίζουν το συνολικό κόστος της. Η μέχρι τώρα στάση του υπουργείου δικαιώνει την ΠΟΜΙΔΑ, που επισημαίνει με ανακοίνωσή της στους καταναλωτές τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά ακάλυπτοι έναντι των συνιδιοκτητών τους, για παραβίαση των σχετικών διατάξεων και κανονισμών των πολυκατοικιών τους.