Του Σπύρου Δημητρέλη
Η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στην τελική ευθεία της οριστικοποίησης της μορφή της φετινής φορολογικής δήλωσης και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής μετά το Πάσχα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η περίοδος υποβολής των φετινών δηλώσεων θα είναι τρίμηνη και έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου ενώ συνήθως δίνεται μια μικρή παράταση έως το  τέλος Ιουλίου.
Ουσιαστικές αλλαγές στη μορφή της φετινής δήλωσης δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, επιμέρους αλλαγές με προσθήκες και αφαιρέσεις κωδικών. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που περιλαμβάνει η νέα δήλωση είναι οι εξής:
- Προσθήκη κωδικού 021-022. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
- Προσθήκη κωδικού 037-038: Συμπληρώνεται από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο
- Προσθήκη κωδικού 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων προκειμένου να εκπίπτει μέρος του ποσού που δίνουν από το φορολογητέο εισόδημά τους
- Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον κωδικό αυτό συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
- Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς κα).
-Προστέθηκε νέος κωδικός 395-396: Σε αυτόν τον κωδικό δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
-Νέος Κωδικός 111-112: Στον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
- Προσθήκη νέου κωδικού 115-116: Ο κωδικός αυτός θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γής
- Κωδικός 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. 
- Προσθήκη κωδικού 421-422: Στον κωδικό αυτό θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.
- Προσθήκη νέου κωδικού 055 - 056: Ο κωδικός αυτός ενδιαφέρει όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.
- Προσθήκη νέου κωδικού 057 -058: Ο κωδικός αυτός θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου
Οι παραπάνω αλλαγές αφορούν στο περιεχόμενο της νέας φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές αφορούν στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των αλλαγών που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος με τη συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση τον περασμένο Μάιο. Οι αλλαγές αυτές έχουν λίγους κερδισμένους και πολλούς χαμένους. 
Στους χαμένους περιλαμβάνονται:
- ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων από το εισόδημα του 2016. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.
- ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%. Επίσης, με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών και την καθιέρωση μιας νέας κλίμακας με συντελεστές από 22% έως 45% μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα άνω των περίπου 33.000 ευρώ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.
- μισθωτοί που έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα δεν φορολογείται πλέον ξεχωριστά με συντελεστές 26% έως 33% αλλά αθροίζεται και φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών. Έτσι το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα φθάνει να φορολογείται ακόμη και με συντελεστή 45% αντί του 33% που ίσχυε με την περυσινή δήλωση.
- αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ καθώς φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Έχουν δηλαδή αφορολόγητο όριο έως περίπου 8.545 ευρώ αλλά φθάνουν να φορολογούνται ακόμη και με συντελεστή 45%. Μέχρι και το εισόδημα του 2015 φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 13%.
Οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι της νέας φορολογικής δήλωσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 33.000 ευρώ και οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 22.000 ευρώ.