Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή, απεργία εμποροϋπαλλήλων

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή, απεργία εμποροϋπαλλήλων




Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 16 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο.

Ωστόσο, για την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν απηύθυνε και η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση (Αυτές είναι οι περιοχές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές. Αναλυτικοί χάρτες.) καθορίστηκε σε ποιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Από τις 10 Ιουλίου ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Δείτε επίσης Εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου

https://www.taxheaven.gr

ΑΑΔΕ: Πρώτα η ψήφιση του νόμου και μετά τα παράβολα για τα ανασφάλιστα οχήματα

ΑΑΔΕ: Πρώτα η ψήφιση του νόμου και μετά τα παράβολα για τα ανασφάλιστα οχήματα

  •  Print
ΑΑΔΕ: Πρώτα η ψήφιση του νόμου και μετά τα παράβολα για τα ανασφάλιστα οχήματα
Προσθήκη σχολίου
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι θα προσχωρήσει στην έκδοση των παραβόλων για τα ανασφάλιστα οχήματα αφού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή.
Παράλληλα, πηγές της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι η Αρχή δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα διασταύρωση χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλιστεί η βεβαιότητα ότι τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων που της αποστέλλονται είναι τα σωστά.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Υπό αξιολόγηση από τους θεσμούς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις Βανέσα Μοκ.
Σε ερώτηση για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή, ανέφερε ότι «ήταν μια σημαντική εβδομάδα όχι μόνο χάρη στην εκταμίευση των 7,7 δισ. αλλά και χάρη στον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Είμαστε ενήμεροι για κάποια από τα στοιχεία του νομοσχεδίου και τώρα αξιολογούμε όλες τις προβλέψεις του συνολικά».
Προσέθεσε ότι οι θεσμοί αναμένουν πως όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «συμβατά με τους στόχους του προγράμματος του ESM» καθώς και «τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου».
«Τώρα εξετάζουμε εάν όλα αυτά ισχύουν» σημείωσε.

Μεγάλη η ουρά της φοροδιαφυγής στο Γαϊδουρονήσι: Τις 22.100 έφτασαν οι πλαστές αποδείξεις

Μεγάλη η ουρά της φοροδιαφυγής στο Γαϊδουρονήσι: Τις 22.100 έφτασαν οι πλαστές αποδείξεις

Μεγάλη η ουρά της φοροδιαφυγής στο Γαϊδουρονήσι: Τις 22.100 έφτασαν οι πλαστές αποδείξεις

Ιστορίες φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν καθημερινά οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), που εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά.
«Λουκέτο» 48 ωρών μπήκε στην καφετέρια του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα, καθώς δεν είχε εκδώσει 12 αποδείξεις.
Σε άλλο περιστατικό, στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα κατάστημα νυφικών έκλεισε για 48 ώρες, καθώς δεν είχε κόψει απόδειξη για νυφικό αξίας 2.000 ευρώ.
«Λουκέτα» μπήκαν και σε δύο λούνα-παρκ σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.
Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ουρά η υπόθεση της φοροδιαφυγής στο Γαϊδουρονήσι η Χρυσή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Όπως προκύπτει, στις τέσσερις καντίνες που λειτουργούν στην παραλία του νησιού, υπήρχαν συνολικά 8 «μαϊμού» ταμειακές μηχανές.
Από τις έρευνες, που ξεκίνησαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στο νησί οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι οι εξέδιδαν πλαστές αποδείξεις.
Μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί 22.100 και η καταμέτρηση ….συνεχίζεται.

Ούτε ένα ευρώ για νέες επενδυτικές προτάσεις

Ούτε ένα ευρώ για νέες επενδυτικές προτάσεις

Ούτε ένα ευρώ για νέες επενδυτικές προτάσεις

Ούτε ένα ευρώ επιχορήγησης δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα σε δικαιούχους που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις δράσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά το πρόγραμμα, 1,5 χρόνο μετά την επίσημη έναρξή του, παραμένει ανενεργό και ακόμη και οι πρώτοι 1.372 δικαιούχοι επιδότησης που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» θα περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται. Οσο για εκείνους που πέρυσι τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», θα περιμένουν πολύ ακόμη, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάδειξης των προσωρινών δικαιούχων. Αυτοί θα πρέπει τώρα με τη σειρά τους να υποβάλουν τον λεγόμενο φυσικό φάκελο με τα δικαιολογητικά για την επένδυσή τους (η προθεσμία έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου) και, αφού ελεγχθεί ως προς την πληρότητά του, να βγει ο κατάλογος των οριστικών δικαιούχων.
Σε αναμονή
Σε κατάσταση αναμονής είναι και όσοι έκαναν αίτηση πέρυσι το Μάιο για να επιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι οποίοι ύστερα από πολύμηνη αναμονή έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση ως προσωρινά δικαιούχοι και υπέβαλαν πριν από ένα μήνα τον φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Απομένει πλέον ο έλεγχος των δικαιολογητικών προκειμένου να βγει ο οριστικός κατάλογος που θα εγκρίνει την ένταξή τους και, με βάση τους ρυθμούς που κινείται μέχρι σήμερα ο μηχανισμός, αυτό αναμένεται στα τέλη του 2017. Τελευταία ακολουθεί η δράση για την «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του 2016 και μέχρι σήμερα δεν έχε ξεκινήσει καν η αξιολόγηση. Οι καθυστερήσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Θα περίμενε όμως κάποιος και με δεδομένη την ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν τα πράγματα να αλλάξουν. Αντ’ αυτού στο νέο ΕΣΠΑ συνέβη ακριβώς το αντίθετο και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» δεν ξεπερνά το 5,9% (159 εκατ. ευρώ), το οποίο είναι σε ένα βαθμό εικονικό, αφού βασίζεται σε απορροφήσεις από ουρές του προηγούμενου ΕΣΠΑ και στις δεσμεύσεις των πόρων για τα νέα Ταμεία που θα δημιουργηθούν.
Γραφειοκρατική λογική
Εκτός από τις καθυστερήσεις που το υπουργείο Οικονομίας αποδίδει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων και στις διαδικασίες που αυτό επιβάλλει να τηρηθούν (σ.σ.: τα πληροφοριακά συστήματα συνήθως διευκολύνουν τις διαδικασίες), έντονος είναι και ο προβληματισμός για τη στόχευση του προγράμματος, δηλαδή τη στρατηγική του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις παραπάνω δράσεις που έχουν προκηρυχθεί απευθύνονται, μεταξύ άλλων, μόνο σε ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ένα κριτήριο που δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τη γραφειοκρατική λογική του Δημοσίου.
Τον προβληματισμό αυτό έχουν μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα κριτήριο που αποκλείει από το πρόγραμμα πολλούς νέους, οι οποίοι είναι άνεργοι και θα μπορούσαν να επιδοτηθούν για την υλοποίηση της ιδέας τους, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί, ο σχετικός όρος αποτελεί προαπαιτούμενο και της νέας προκήρυξης που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό.
Το υπουργείο Οικονομίας φέρεται έτσι να σχεδιάζει δράσεις που συντηρούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμένεται να αποδώσουν δαπάνες ύστερα από πολλούς μήνες. Στο μεσοδιάστημα, αυτό που θα έχει πετύχει είναι να έχει εξαντλήσει τις αντοχές όσων ενδιαφερομένων θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτά τα προγράμματα.
Πηγή: Η Καθημερινή

Παράταση μέχρι τις 21/7 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση μέχρι τις 21/7 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση μέχρι τις 21/7 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση της προθεσμίας υποβολήςτων φορολογικών δηλώσεων – φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων - μέχρι και την Παρασκευή, 21-7-2017, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, το υπουργείο δίνει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι στις φορολογικές δηλώσεις δεν εμφανίζεται να έχουν την ιδιότητα αυτή, ώστε να δικαιούνται το αφορολόγητο που ισχύει και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Αναφορικά με τα θέματα και τα πολλαπλά ερωτήματα που έχουν προκύψει και αφορούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Οι κωδ. αριθμοί 037-038 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προσυμπληρώνονται, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο που αποστέλλεται στη Δ.ΗΛΕ.Δ. από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με το οποίο γνωστοποιείται στην ΑΑΔΕ ποιοι φορολογούμενοι πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Α. Οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, διότι θεωρούν ότι εσφαλμένα δεν απεικονίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση. Ακολούθως, οφείλουν να προβούν στις ενέργειες που θα τους υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για τη διόρθωση της εικόνας τους στα αρχεία του Υπουργείου αυτού, τα οποία θα αποστέλλονται επικαιροποιημένα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.). Κατόπιν λήψης του αρχείου αυτού, η ΔΗΛΕΔ θα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες που θα συμπεριλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα αρχεία, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ..
Συναφώς, για λόγους χρηστής διοίκησης η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, με την οποία τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον παραπάνω λόγο από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Σε περίπτωση που ο πολίτης κάνει αρχική δήλωση με επιφύλαξη, διότι θεωρεί ότι εσφαλμένα δεν έχει προσυμπληρωθεί στη δήλωσή του ο κωδ. αριθμός 037 – 038, προκειμένου για την ορθή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, υποχρεούται, εντός 90 ημερών από την υποβολή της, να προσκομίσει στη ΔΟΥ βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι ΔΟΥ θα προβαίνουν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Β. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του ν. 4474/2017) και ο κωδ. αριθμός 037 – 038 ήταν συμπληρωμένος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής, θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή. Σε καταφατική περίπτωση, υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Για λόγους χρηστής διοίκησης, η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία εφόσον η τροποποιητική δήλωση για τον ανωτέρω λόγο υποβληθεί από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017, θα θεωρείται εμπρόθεσμη.
Δεδομένου ότι την 13/7/2017 το απόγευμα η ΑΑΔΕ έλαβε ένα ακόμα επικαιροποιημένο αρχείο από το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθεί εύλογος χρόνος στους φορολογούμενους να εκπληρώσουν ορθά την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και αποδέχθηκε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μέχρι και την Παρασκευή 21-7-2017. Παράταση μέχρι την ίδια ημερομηνία θα δοθεί και για τις δηλώσεις ΦΕΝΠ (Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων).

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ καθυστερούν την καταβολή αγροτικών συντάξεων

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ καθυστερούν την καταβολή αγροτικών συντάξεων

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ καθυστερούν την καταβολή αγροτικών συντάξεων

Την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων των αγροτών που γεννήθηκαν το έτος 1950 ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξαιτίας των αναγκαίων υπολογισμών που πρέπει να γίνουν από τον φορέα.
Ο πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο του 2017 και θα ενταθούν, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2017, με στόχο στο τέλος του έτους να έχει πληρωθεί το σύνολο των αιτούντων με την ακόλουθη κατανομή ανά μήνα:
1. Αύγουστος 2017: 1.000 συντάξεις.
2. Σεπτέμβριος 2017: 4.000 συντάξεις.
3. Οκτώβριος 2017: 3.000 συντάξεις.
4. Νοέμβριος 2017: 3.000 συντάξεις.
5. Δεκέμβριος 2017: 3.000 συντάξεις.
Στόχος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι να χορηγηθούν συντάξεις σε περίπου 14.000 αγρότες, δηλαδή 2.239 περισσότερες από το έτος 2016 (για τους γεννηθέντες το 1949) και 3.085 περισσότερες από το έτος 2015 (για τους γεννηθέντες το 1948).
Σημειώνεται ότι η χορήγηση της σύνταξης για τους αγρότες δεν εξαρτάται από το εάν δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση αγροτικό εισόδημα. Αρκεί να μην οφείλουν εισφορές.
Ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στο ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την 1/1/2017. Οι συντάξεις τους πλέον υπολογίζονται με τους ενιαίους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας μας.
Από φέτος, ειδικά για τους αγρότες έχει καθοριστεί μεταβατικό διάστημα πλήρους ένταξης στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, στη διάρκεια του οποίου προβλέπεται διπλός υπολογισμός της σύνταξης. Ενα μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί σε αναλογία της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και σε μέρος της ανταποδοτικής. Σταδιακά, σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 6,20% ανά έτος από το 2017 έως το 2030, θα αυξάνεται η αποδιδόμενη αναλογία της εθνικής σύνταξης.
Πηγή: Η Καθημερινή

(Upd) Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετε

(Upd) Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετε




Όπως γνωρίζουμε η περίοδος των τελευταίων τριών μηνών —και όχι μόνο— ήταν αρκετά επιβαρυμένη από πλευράς φόρτου εργασίας για όλους τους συναδέλφους. Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα νόμων, πολυνομοσχεδίων, αποφάσεων και εγκυκλίων είχαν δημοσιευθεί εκτός των άλλων και αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα, επισημάνσεις, κ.λπ. τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν μελετήσει οι συνάδελφοι. Η ομάδα του κόμβου σταχυολόγησε τα σημαντικότερα εξ αυτών έτσι ώστε να τα μελετήσουν οι συνάδελφοι εφόσον επιθυμούν.

► Εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών
 Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών - Ποιες ασφαλιστικές οφειλές εντάσσονται - Οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΕΑΟ για την ρύθμιση - Οι δόσεις και οι λοιπές λεπτομέρειες
■ Εξωδικαστική ρύθμιση: Συμψηφισμός με οφειλές βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο

► Ρύθμιση οφειλών σε δήμους 
 Έως 100 δόσεις η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους. Όλες οι λεπτομέρειες που προβλέπει το νομοσχέδιο

► Άνοιγμα καταστημάτων τις κυριακές
 Αυτές είναι οι περιοχές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές. Αναλυτικοί χάρτες.

► POS
 Η εγκατάσταση μηχανήματος POS δεν είναι μονόδρομος
 Προμήθεια μηχανημάτων POS. Υπόχρεοι, προθεσμίες συμμόρφωσης, υποχρέωση ενημέρωσης καταναλωτών και κυρώσεις που προβλέπονται
 Πινακίδια POS
■ Η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS) δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους
 Εξαιρούνται της χρήσης POS οι ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών
■ Χωρίς POS όσοι εργάζονται με μπλοκάκι


► Νέο τέλος υπερ πνευματικών δικαιωμάτων
■  Τέλος 2% σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet με ram άνω των 4 GB

► Οικονομικές καταστάσεις Γ.Ε.ΜΗ.
■ Υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων για τη χρήση 2016 - Τι ισχύει για τη δημοσίευση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/2016

► Φ.Π.Α.
■  Τα αγαθά που επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. από 1.7.2017
■  Φ.Π.Α. ανεξόφλητων τιμολογίων - Πρέπει οι επιχειρήσεις να προχρηματοδοτούν το κράτος στις περιπτώσεις που δεν εισπράττουν το Φ.Π.Α. από τον αντισυμβαλλόμενο;

► Ε.Λ.Π.
■  Χρόνος προσκόμισης του τιμολογίου στο Δημόσιο από τους ελ. επαγγελματίες

► Εξόφληση μισθοδοσίας και δαπανών
■ Η μη έκπτωση της δαπάνης μισθοδοσίας και η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών
■ Πως πρέπει να γίνεται η καταβολή της μισθοδοσίας από 1.6.2017 και μετά
■ Εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών. Όλα όσα ισχύουν μέσα από χρηστικούς πίνακες

► Έκπτωση δαπανών
■ Ο χρόνος έκπτωσης δαπάνης από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας - Τι δεν θεωρείται ως συνεχιζόμενη υπηρεσία και οι διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης
■ Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός του εισοδήματος από συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσίας, η οποία ολοκληρώνεται στην επόμενη χρήση
■ Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα - Η στρέβλωση της μη έκπτωσης των ορισμένων εισφορών
■ Χαρακτηρισμός δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για τις ανάγκες του άρθρου 22Α του Κ.Φ.Ε.

► Θέματα αγροτών

■  Ειδική διαδικασία για τα προβλήματα των αγροτών - Τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο - Δηλώσεις με επιφύλαξη - Λύσεις για τους κωδικούς 037-038 και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί λάθος.
■ Αποτελεί τεκμήριο η αγορά αγροτεμαχίου από αγρότη
■ Εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με αγροτικά εισοδήματα
■ Κριτήρια για την ένταξη των αγροτών στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000)
■ Αγρότες: Υποχρέωση ασφάλισης και τήρηση λογιστικών βιβλίων για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματίες, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4389/2016

► Διάφορες φορολογικές - δικαστικές αποφάσεις - Αρθρα
■ Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 - Τροποποίηση της απόφασης για το τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων
■ ΠΟΛ.1085/2017 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Έναρξη εργασιών φυσικών προσώπων χωρίς την προσκόμιση βεβαίωσης ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου από το οικείο Επιμελητήριο
■ ΣτΕ 1365/2017 Εικονικό ή ανακριβές συμβόλαιο πώλησης ακινήτου ως προς την αξία πώλησης επιφέρει τις κυρώσεις του εικονικού τιμολογίου
■ Άρθρα Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις Αθλητικών Σωματείων
■ Άρθρα Χρόνος υποβολής ανακλητικής Φ. Δήλωσης και χρόνος παραγραφής δικαιώματος
■ Διευκρινίσεις για την ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών από την Α.Α.Δ.Ε.

■ Οι Κ.Α.Δ. για τους οποίους η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης στη Δ.Ο.Υ. εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών


► Φορολογία κατοίκων εξωτερικού
■ ΣτΕ 1215/2017 Σύζυγοι με ξεχωριστή κατοικία. Η σύζυγος μπορεί να υποβάλλει αυτοτελή δήλωση στην Ελλάδα παρότι είναι παντρεμένη με φορολογούμενο που είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη ξεχωριστής κατοικίας μπορεί να αντιμετωπιστεί για τις ανάγκες υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος —και μόνο γι΄αυτές— ως διακοπή της έγγαμης συμβίωσης αποδεικνυόμενη από το γεγονός ότι ο σύζυγος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού

■ Μέρος 3ο: Γιατί δεν τελειώνει η «Οδύσσεια» της ταλαιπωρίας των Ελλήνων που ξενιτεύονται;
■ Μέρος 2ο: Γιατί δεν τελειώνει η «Οδύσσεια» της ταλαιπωρίας των Ελλήνων που ξενιτεύονται; Οι κρίσιμοι κωδικοί 319 -320 στη φετινή δήλωση
■ Γιατί δεν τελειώνει η «Οδύσσεια» της ταλαιπωρίας των Ελλήνων που ξενιτεύονται; Οι κρίσιμοι κωδικοί 319 -320 στη φετινή δήλωση

► Δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων
■ Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2016 - Εντελώς δωρεάν
■ Η εκτύπωση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2016
■ Πως θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο φορολογικό έτος 2016 - Αναλυτικές οδηγίες
■ Ο «αχρείαστος» «Πίνακας Κ» και η «περιπέτεια» της τοποθέτησης των «Λογιστικών αναμορφώσεων» στα φορολογικά έντυπα
■ Αναλυτικός εύχρηστος πίνακας (αρχείο) λογιστικών-φορολογικών διαφορών από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου).
■ Τα πάντα για τις αποδείξεις που «χτίζουν το αφορολόγητο»
■ Εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας
■ Σχετικά με την υποβολή του αρχείου για τα μερίσματα που καταβλήθηκαν από νομ. πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία


► Παρατάσεις δηλώσεων - Ημερομηνίες και δόσεις

■  Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων έως 17.7.2017
■  Παράταση δηλώσεων μέχρι 21/7/2017 - Ειδική διαδικασία για τα προβλήματα των αγροτών
■ Ποιες δηλώσεις παρατείνονται με την απόφαση ΠΟΛ.1094/2017 και την νέα παράταση που δόθηκε στις 14/7/2017  - Τι γίνεται με τις δόσεις
■ Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και πληρωμής δόσεων φόρου φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016.


► Δηλώσεις εισοδήματος νομικών προσώπων
■ Φορολογία εισοδήματος και διανομή κερδών βάσει των διατάξεων του Κ.Φ.Ε. και των Ε.Λ.Π. - ΣΟΛ Α.Ε.
■ Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις Αθλητικών Σωματείων
■ Λογιστική και φορολογική μεταχείριση των σχηματισμένων προβλέψεων, για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. (Άρθρο 26 ν. 4172/2013-Κ.Φ.Ε.) [ΣΟΛ ΑΕΟΕ]

► Ενδοομιλικές συναλλαγές
Νέες αναθεωρημένες οδηγίες του ΟΟΣΑ σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις φορολογικές διοικήσεις

► Πρόστιμα - Ποινές 

 ΠΟΛ 1102/2017 - Η διαδικασία για την εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων και της επιβολής ειδικής χρηματικής κύρωσης
 Το νέο καθεστώς αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων
■ Πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων - Λύση για εκατοντάδες συναδέλφους

► Παραγραφή - Απόφαση ΣτΕ 

■ Παραγραφών... συνέχεια
■ Αυτή είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της παράτασης της παραγραφής
■ Οι βασικοί κανόνες παραγραφής και η άρνηση του ΣτΕ να δώσει παράταση στις παρατάσεις

► Εργατικά
■ Μερική απασχόληση - Προσωρινή πρόσθετη απασχόληση  - Προστασία εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες
Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών
 Άρειος Πάγος: Η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή...
  Η ημέρα εβδομαδιαίας αναπαύσεως μπορεί να χορηγείται οποιαδήποτε ημέρα εντός κάθε περιόδου επτά ημερών
■ ΑΠ 117/2017 Επίσχεση Εργασίας - Καταχρηστικό δικαίωμα
 Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Μάιος 2017)

► Ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά
■ Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης - Εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης - Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας
■ Ασφαλιστικές εισφορές μηχανικών με διακοπή άσκησης μη μισθωτής απασχόλησης
■ Μέχρι 31/7 χωρίς κυρώσεις οι Α.Π.Δ. (1-5/2017) για τους έμμισθους δικηγόρους (Ε.Φ.Κ.Α. 
 Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 27/2017 Παράλληλη ασφάλιση κατ' εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16




https://www.taxheaven.gr