Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΑΑΔΕ: Εξέτασε έγκαιρα το 92,34% των ενδικοφανών προσφυγών

ΑΑΔΕ: Εξέτασε έγκαιρα το 92,34% των ενδικοφανών προσφυγών

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τα αποτελέσματα του έργου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) για το α΄ εξάμηνο του έτους, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Όπως ανακοίνωσε η Αρχή, στο συγκεκριμένο διάστημα, η ΔΕΔ:
•    Εξέτασε έγκαιρα το 92,34% των ενδικοφανών προσφυγών, υπερβαίνοντας το ποσοστό - στόχο στο Βασικό Δείκτη Απόδοσης του 67,5% (k.p.i.) κατά 36,8%.
•    Εξέδωσε 5.126 αποφάσεις επί ενδικοφανών προσφυγών, δηλαδή 56% περισσότερες από εκείνες του αντίστοιχου εξαμήνου του 2016 (3.292 αποφάσεις).
•    Τέλος, σχετικά με το στόχο της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, μειώθηκε περαιτέρω το ποσοστό των υποθέσεων που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή σε 44,68%, από 49,4% που ήταν στο σύνολο της περυσινής χρονιάς και έχοντας ήδη πιάσει το στόχο για το σύνολο του 2017, που είναι 46,44%.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών "εκπλήρωσε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τους στόχους της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και της εδραίωσης σχέσης   εμπιστοσύνης μεταξύ Φορολογικής Διοίκησης και πολιτών μέσω της απονομής φορολογικής δικαιοσύνης", σημειώνει η ΑΑΔΕ.
DEDb4817

Νέο μπάχαλο ενόψει με τα ανασφάλιστα οχήματα

Νέο μπάχαλο ενόψει με τα ανασφάλιστα οχήματα

21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Νέο μπάχαλο ενόψει με τα ανασφάλιστα οχήματα
Tου Σπύρου Δημητρέλη
Με νέα ταλαιπωρία και μπάχαλο κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι οχημάτων λόγω της επικείμενη νέας διασταύρωσης για τα ανασφάλιστα ΙΧ, αν και έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες από τη νέα προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ΙΧ προκειμένου να ασφαλίσουν τα οχήματά τους αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες για να διορθώσουν τα λάθη που υπάρχουν στα διάφορα αρχεία οχημάτων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή έτρεξε δειγματοληπτικά νέα διασταύρωση και ενώ μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των οχημάτων που εμφανίζονται ως ανασφάλιστα, εντούτοις παραμένουν ακόμη πάρα πολλά. Και αυτό κατά κύριο λόγο μάλλον από λάθη που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχετικά αρχεία.
Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη διασταύρωση που είχε τρέξει η ΑΑΔΕ είχαν προκύψει περίπου 1,2 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Αμέσως μετά έγινε αντιληπτό ότι πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά ή ήταν ασφαλισμένα ή βρίσκονταν σε κάποιο από τα αρχεία του δημοσίου για κλεμμένα ή αποσυρθέντα και ουσιαστικά δεν βρίσκονται πλέον στην κυκλοφορία.
Μετά την πρώτη διασταύρωση και αφού δόθηκε νέα παράταση, περισσότεροι από 400.000 οδηγοί προχώρησαν στην ασφάλιση του οχήματός. Επιπλέον, πολλοί προχώρησαν και στην κατάθεση πινακίδων των οχημάτων τους ή ενημέρωσαν τα αρχεία της εφορίας για την απόσυρση ή την κλοπή τους.
Πρόσφατα η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα διασταύρωση όπου και πάλι διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από 400.000 οχήματα εμφανίζονται ως ανασφάλιστα. Αν και πρόκειται για πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με τον αρχικό αριθμό των 1,2 εκατ οχημάτων, εντούτοις θεωρείται ακόμη πολύ μεγάλος. Σε αυτόν θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη:
-οχήματα και κυρίως μικρού κυβισμού δίκυκλα τα οποία ενώ έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να εμφανίζονται στο αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων
-ΙΧ τα οποία έχουν κλαπεί ή έχουν αποσυρθεί και δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμη σωστά στα αντίστοιχα αρχεία του δημοσίου. Για να διορθωθούν θα πρέπει οι αντίστοιχες υπηρεσίες (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα κλεμμένα, Μεταφορών για τα αποσυρθέντα) να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των αρχείων
-ΙΧ τα οποία παραμένουν ανασφάλιστα από τους ιδιοκτήτες τους.
Στην ΑΑΔΕ ελπίζουν ότι έως το Σεπτέμβριο θα έχει γίνει ουσιαστική δουλειά στην διόρθωση των αρχείων και έτσι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμο μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανασφάλιστα ΙΧ
Τα πρόστιμα
Τα νέα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ έχουν ως εξής:
-100 ευρω για δίκυκλα
-200 ευρώ για αυτοκίνητα ως 1.000 κ.ε.
-250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.

Τι αλλάζει στο πλαίσιο λειτουργίας των e - παιγνιομηχανημάτων Λιγότερα τα VLTs στο σύνολό τους - Στα 18 έτη αυξάνεται η εκμετάλλευση της άδειας

Τι αλλάζει στο πλαίσιο λειτουργίας των e - παιγνιομηχανημάτων

Λιγότερα τα VLTs στο σύνολό τους - Στα 18 έτη αυξάνεται η εκμετάλλευση της άδειας
Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 10:49
Δελτίο Τύπου/Nikos Karanikolas
Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων» προβλέπει τη μείωση του συνολικού αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργήσουν, από 35.000 σε 25.000, και την αύξηση του αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργούν ανά αμιγές κατάστημα και ανά πρακτορείο του ΟΠΑΠ.
Από την έντυπη έκδοση
Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων από τον ΟΠΑΠΟΠΑΠ-0,80% προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων» προβλέπει τη μείωση του συνολικού αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργήσουν, από 35.000 σε 25.000, και την αύξηση του αριθμού των παιγνιομηχανημάτων που θα λειτουργούν ανά αμιγές κατάστημα και ανά πρακτορείο του ΟΠΑΠ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος του νομοσχεδίου είναι ο εξορθολογισμός της αγοράς των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT». Το υπουργείο προαναγγέλλει επίσης ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές και στους υπόλοιπους τομείς της αγοράς παιγνίων.
Αναλυτικά, με το κατατεθέν νομοσχέδιο:
α. Μειώνεται ο συνολικός αριθμός των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT που θα τεθούν σε λειτουργία από την ΟΠΑΠ Α.Ε., από 35.000 σε 25.000.
β. Αυξάνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT που δύνανται να εγκατασταθούν σε αμιγείς χώρους διεξαγωγής ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων από 25 σε 50 ανά κατάστημα, κατ’ ανώτατο όριο.
γ. Αυξάνεται από 3 σε 15 ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT που μπορούν να εγκατασταθούν, κατ’ ανώτατο όριο, σε κάθε πρακτορείο της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, «με αυτές τις ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν λιγότερα παιγνιομηχανήματα σε πολύ λιγότερα σημεία, επιτυγχάνοντας μικρότερη έκθεση στο τζόγο και πιο εύκολο, άρα πιο αποτελεσματικό έλεγχο, χωρίς να δημιουργείται οικονομική ζημιά στο Δημόσιο».
Επιπλέον, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
* Καταργείται η δυνατότητα παραχώρησης από την ΟΠΑΠ Α.Ε. του δικαιώματος εγκατάστασης και εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων σε παραχωρησιούχους.
* Αυξάνεται από 10 σε 18 έτη ο χρόνος ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και εισάγεται ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων άσκησης του δικαιώματος του Οργανισμού στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση των παιγνιομηχανημάτων.
* Ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2019 ως καταληκτική ημερομηνία για τη λειτουργία των ως άνω αδειοδοτηθέντων παιγνιομηχανημάτων με ποινή αφαιρέσεώς τους από την άδεια μετά την παρέλευση απράκτου της προθεσμίας, αζημίως για το Δημόσιο.
Καλύτερη ρύθμιση της αγοράς
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, με τίτλο «Ρυθμίσεις της αγοράς παιγνίων», αποβλέπουν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, στην προστασία των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τον αξιόπιστο έλεγχο για περιορισμό του παράνομου τζόγου. Να σημειωθεί πως ειδικά η αγορά των VLT’s αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ΟΠΑΠ Α.Ε. που μπορεί να εκπληρώσει στον μέγιστο βαθμό το όραμα της διοίκησής της για την πορεία της εταιρείας μέχρι το 2020. Παράλληλα αποτελεί και ένα εφαλτήριο για ανακατατάξεις στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να εξεταστούν ενδελεχώς, όπως τονίζεται από τους ενδιαφερόμενους του χώρου, προκειμένου να αποτιμηθεί η τελική τους μορφή και ο αντίκτυπός τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών αλλά και στην παικτική νοοτροπία των καταναλωτών.

4,2 εκατ. οι «κόκκινοι» οφειλέτες του Δημοσίου 3 στους 10 δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα την α' δόση των επιβαρύνσεων από τα εκκαθαριστικά

4,2 εκατ. οι «κόκκινοι» οφειλέτες του Δημοσίου

3 στους 10 δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα την α' δόση των επιβαρύνσεων από τα εκκαθαριστικά
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 15:58
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Την αύξηση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου πάνω από το επίπεδο των 4,2 εκατομμυρίων προκαλεί η αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων φυσικών προσώπων να πληρώσουν εμπρόθεσμα, έως το τέλος Ιουλίου, την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχε μειωθεί από 4.146.483 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 σε 3.881.795 στο τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και το τέλος Ιουνίου παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο των 3,9 εκατομμυρίων. Από το τέλος Ιουλίου και μετά, ο αριθμός των οφειλετών εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς στους ήδη υπάρχοντες προστέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, έως τις 31/7/2017, τους φόρους που αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία από τις εισπράξεις βεβαιωμένων δημοσίων εσόδων, τα οποία απέστειλαν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων που συμβεβαιώνονται με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων, περίπου 680.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη αυτή δόση! Το συνολικό ποσό που δεν πλήρωσαν ανέρχεται περίπου σε 360 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των 680.000 αυτών φορολογουμένων υπάρχουν πολλοί οι οποίοι περιλαμβάνονται ήδη στα 3,88 εκατ. οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς έχουν αφήσει απλήρωτα από το παρελθόν κι άλλα ποσά φόρων, όπως ο περσινός φόρος εισοδήματος, ο περσινός ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι από τις 680.000 αυτούς φορολογούμενους πάνω από 350.000 δεν είχαν μέχρι τον Ιούλιο άλλες εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, οπότε προστίθενται στους ήδη υφιστάμενους και αυξάνουν τον συνολικό αριθμό τους πάνω από τα 4,2 εκατομμύρια. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου να επανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 46% του συνόλου των φορολογουμένων, οι οποίοι αριθμούν σε περίπου 9 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έδειξε ότι περίπου 2,54 εκατομμύρια νοικοκυριά και μεμονωμένοι (άγαμοι) φορολογούμενοι, επί συνόλου 6,2 εκατομμυρίων που υπέβαλαν φέτος δηλώσεις, οφείλουν να πληρώσουν συνολικά επιπλέον φόρους ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε 3 δόσεις - έως τις 31 Ιουλίου, έως τις 29 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου 2017. Το ποσό της πρώτης δόσης, το οποίο έπρεπε να είχε εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, ανέρχεται περίπου σε 1,23 δισ. ευρώ. Πάνω από 100.000 νοικοκυριά όμως εξόφλησαν εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών τους. Ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, μέσω των οποίων, ουσιαστικά, απέκτησαν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια ισόποσα των οφειλών τους προς την εφορία, τα οποία θα μπορούν, στη συνέχεια, να εξοφλήσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Άλλοι, που είχαν την οικονομική δυνατότητα, πλήρωσαν σε μία δόση ολόκληρα τα ποσά των φόρων των εκκαθαριστικών.
Υστέρηση εισπράξεων
Τα νοικοκυριά και οι μεμονωμένοι φορολογούμενοι που κατάφεραν να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου είτε ολόκληρα τα ποσά από τους βεβαιωθέντες φόρους των εκκαθαριστικών των φετινών δηλώσεων είτε την πρώτη δόση από τα ποσά αυτά υπολογίζεται ότι ανήλθαν περίπου σε 1.860.000 επί συνόλου 2,54 εκατομμυρίων. Δηλαδή, σχεδόν 7 στους 10 πλήρωσαν κανονικά τους φόρους τους και 3 στους 10 δεν τα κατάφεραν.
Το Δημόσιο εισέπραξε έτσι μόλις 870 εκατ., δηλαδή περίπου 360 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα έδειχναν τα εκκαθαριστικά. Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος και των λοιπών φόρων που συμβεβαιώνονται με τα εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος κινήθηκε κοντά στο 71% κι ενώ απομένουν ακόμη άλλοι δύο «γύροι» πριν από τον τερματισμό της «κούρσας» των πληρωμών των φόρων των φετινών φορολογικών δηλώσεων (ένας στις 29 Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται η δεύτερη δόση και ένας στις 30 Νοεμβρίου που λήγει η τρίτη δόση).