Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Οι μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκάλυψε η ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2017

Οι μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκάλυψε η ΑΑΔΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2017




Οι μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που προέκυψαν κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων και πληροφοριών και ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ:

1. Ατομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου με αντικείμενο το εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκίνητων και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, δεν δήλωσε εισόδημα ύψους 2.899.081,96 €. Επιπλέον διαπιστώθηκε υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. με διαφορά φόρου ύψους 1.253.060,27 €.

2. Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 518.305,75€.

3. Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94€.

4. Τυπογραφική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.466.046,59 €.

5. Εμπορική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο χάρτου στην περιοχή του Πειραιά έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.019.417,22 €.

6. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το γενικό εμπόριο, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 810.907,30 €.

7. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γαμήλιων και λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή των βορείων προαστίων, βρέθηκε κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας να μην έχει δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.321.254,79€.

8. Ελεύθερος επαγγελματίας  (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01€, ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους  9.542,68 €.

9. Ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού στην περιοχή της Χαλκίδας εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλλει δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου ύψους 1.964.586,37 €.

10. Προσωπική εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο καυσίμων δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 55.623,28 €.

11. ΑΒΕΕ Επεξεργασίας Γάλακτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δε ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για εμπορεύματα, καθαρής αξίας 119.388,50 €.

12. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαφημίσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας  4.378.397,29 €. Επιπλέον, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ως συναυτουργός, εξέδωσε 258 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.378.397,29 €.

13. Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων στην περιοχή της Πάτρας εντοπίσθηκε να εκδίδει αθεώρητα στοιχεία, τα οποία καταχωρούσε ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, αποκρύπτοντας έσοδα καθαρής αξίας 1.899.187,86 € και αναλογούντα ΦΠΑ 435.719,18 €.

14. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη, προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 €, χωρίς να  αντίστοιχη υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

15. Εκδοτική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 884.120,20 €.

16. Ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής, που δραστηριοποιείται σε νησί του νομού Κυκλάδων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. κατά ποσό φόρου ύψους 332.204,57€.



https://www.taxheaven.gr

Αχτσιόγλου: Το ν/σ του υπ. Εργασίας θωρακίζει την εργασία

Αχτσιόγλου: Το ν/σ του υπ. Εργασίας θωρακίζει την εργασία




Είναι το πρώτο ίσως αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ομιλία της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζόμενων.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το νομοθέτημα αυτό, ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας καθώς πολλά θέματα που τίθενται και για την κοινωνική ασφάλιση και για τα Εργασιακά λύνονται μέσα από τις ρυθμίσεις του.

Δείτε την ομιλία της υπ.Εργασίας.




https://www.taxheaven.gr

Πόσο κοστίζει η φοιτητική στέγη E-Real Estates: Ακριβότερα φέτος τα ενοίκια στην Αθήνα και φθηνότερα στην επαρχία σε σύγκριση με πέρυσι

Πόσο κοστίζει η φοιτητική στέγη

E-Real Estates: Ακριβότερα φέτος τα ενοίκια στην Αθήνα και φθηνότερα στην επαρχία σε σύγκριση με πέρυσι
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 09:18
 
UPD:09:18
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση 
Της Τέτης Ηγουμενίδη 
 tigoum@naftemporiki.gr
«Τσιμπημένες» είναι φέτος οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για φοιτητές σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, ενώ αντίθετα μειωμένες είναι στην επαρχία, με την εν λόγω αγορά να έχει επηρεαστεί, έως έναν βαθμό, από τη νέα τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων τύπου Airbnb.
Βάσει στοιχείων του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», η μείωση τιμών στις επαρχιακές πόλεις που υποδέχονται φοιτητές είναι της τάξεως του 5% με 10%, ενώ στην Αθήνα η αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 10%.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν διότι κατά την περίοδο των εγγραφών παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων με πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών που «ψαρεύουν» ενοικιαστές.
Επιτήδειοι κατευθύνουν τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές, να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδειά του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει και βεβαίως για κάθε προκαταβολή θα πρέπει να ζητούν απόδειξη.
Δύσκολη είναι πλέον η αναζήτηση φοιτητικής εστίας στο Κουκάκι, τα Εξάρχεια και τα Χανιά, γιατί σημαντικό μέρος ιδιοκτητών φοιτητικών κατοικιών έχουν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας και μεγάλης ζήτησης. Ένα διαμέρισμα στη Μακρυγιάννη (Κουκάκι) μπορεί να έχει μίσθωμα 900 ευρώ τον μήνα (συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων και Internet).
Οι τιμές κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και την ηλικία του ακινήτου, την απόσταση από τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Είναι σαφές ότι οι κατοικίες έξω από την πύλη των Πανεπιστημίων μισθώνονται ακριβότερα, ενώ κάποια τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πιθανότατα καλύτερα σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών.
Μια νέα τάση είναι η τακτική της αγοράς φοιτητικής στέγης από τους γονείς, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), μια επένδυση 30.000 με 35.000 ευρώ με σκοπό τη στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τους μήνες που θα λείπει ο φοιτητής στην πόλη καταγωγής του (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι) και με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους των σπουδών.
Περιορισμένα είναι ακόμα στη χώρα μας τα student flats ή student studios [συναντάμε κάποια κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη], τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό και τα οποία διαθέτουν πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη σύνδεση Internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, δεν υπάρχει λόγος πανικού γιατί σπίτια υπάρχουν.
Όπως επισημαίνει, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες, καθώς και να μην προκαταβάλλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης εάν κάποιος απευθυνθεί σε μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να προσέχει να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, η οποία καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση μίσθωσης της κατοικίας που πρότεινε.

Στο e-σφυρί ακίνητα, οικόπεδα και καταστήματα Τα «κόκκινα» δάνεια και οι πιέσεις από τον SSM

Στο e-σφυρί ακίνητα, οικόπεδα και καταστήματα

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι πιέσεις από τον SSM

 Στο e-σφυρί ακίνητα, οικόπεδα και καταστήματα
Έφτασε η ώρα! Ξεκινούν στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων από τις εποπτικές αρχές για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, υπό το βάρος της κεφαλαιακής εικόνας τους, μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης τους, ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018 από τον SSM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση να μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.
Στόχος των τραπεζών είναι να μπουν σύντομα σε πώληση ακίνητα αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των 46 δισ. ευρώ, που αφορούν σε εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια ιδιωτών.
Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα διευκολύνει τους επισπεύδοντες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει και δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, ενώ το κυνήγι των τραπεζών να πε τύχουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια και μέσω ρευστοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν στα χαρτοφυλάκια του. Το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 δεν έπιασαν τους στόχους είχε ως αποτέλεσμα την προειδοποιητική παρέμβαση της ΤτΕ με τις πιέσεις ωστόσο να αναμένεται να ενταθούν από Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφαλίσεις έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά).
Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση της οφειλής, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν εικόνες βίας στα Ειρηνοδικεία της χώρας σε βάρος συμβολαιογράφων.
Η διαδικασία δεν θα γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα όπως μέχρι σήμερα αλλά τρεις. Τετάρτη με Παρασκευή και μάλιστα σε δυο βάρδιες 11 με 1 και 2 με 5. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Νέες κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ

Νέες κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ

Υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων στις οποίες εμπλέκονται ελεύθεροι επαγγελματίες - δικηγόροι, δημοσιογράφοι αλλά και εταιρείες, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.
nees-kraugalees-periptwseis-forodiafugis-stin-tsimpida-tis-aade
 
Υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων στις οποίες εμπλέκονται ελεύθεροι επαγγελματίες -δικηγόροι, δημοσιογράφοι κλπ- αλλά και εταιρείες, ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 
Πρόκειται για υποθέσεις που ελέγχθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ ενώ το ελεγκτικό αντικείμενο ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά ο κατάλογος
1. Ατομική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου με αντικείμενο το εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκίνητων και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο εξαρτημάτων κινητής τηλεφωνίας, δεν δήλωσε εισόδημα ύψους 2.899.081,96 €. Επιπλέον διαπιστώθηκε υποβολή ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. με διαφορά φόρου ύψους 1.253.060,27 €.
2. Ελεύθερος επαγγελματίας (δημοσιογράφος) απέκρυψε εισοδήματα ύψους 518.305,75€.
3. Τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 105.192,94€.
4. Τυπογραφική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.466.046,59 €.
5. Εμπορική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο χάρτου στην περιοχή του Πειραιά έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1.019.417,22 €.
6. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το γενικό εμπόριο, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 810.907,30 €.
7. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση γαμήλιων και λοιπών εκδηλώσεων στην περιοχή των βορείων προαστίων, βρέθηκε κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας να μην έχει δηλώσει εισοδήματα ύψους 1.321.254,79€.
8. Ελεύθερος επαγγελματίας  (Δικηγόρος) της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, δεν  εξέδωσε ή εξέδωσε ανακριβώς, φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 232.679,01€, ενώ δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους  9.542,68 €.
9. Ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού στην περιοχή της Χαλκίδας εντοπίσθηκε να μην έχει υποβάλλει δήλωση απόδοσης τελών χαρτοσήμου ύψους 1.964.586,37 €.
10. Προσωπική εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το εμπόριο καυσίμων δεν απέδωσε Φ.Π.Α. ύψους 55.623,28 €.
11. ΑΒΕΕ Επεξεργασίας Γάλακτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δε ζήτησε και δεν έλαβε φορολογικά στοιχεία για εμπορεύματα, καθαρής αξίας 119.388,50 €.
12. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαφημίσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας  4.378.397,29 €. Επιπλέον, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ως συναυτουργός, εξέδωσε 258 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.378.397,29 €.
13. Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων στην περιοχή της Πάτρας εντοπίσθηκε να εκδίδει αθεώρητα στοιχεία, τα οποία καταχωρούσε ανακριβώς στα τηρούμενα βιβλία, αποκρύπτοντας έσοδα καθαρής αξίας 1.899.187,86 € και αναλογούντα ΦΠΑ 435.719,18 €.
14. Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στην Κρήτη, προσαύξησε την περιουσία του κατά 377.000,00 €, χωρίς να  αντίστοιχη υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
15. Εκδοτική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 884.120,20 €.
16. Ναυτιλιακή εταιρεία εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής, που δραστηριοποιείται σε νησί του νομού Κυκλάδων, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις Φ.Π.Α. κατά ποσό φόρου ύψους 332.204,57€.

Χαώδης η διαφορά εμπορικών με αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Χαώδης η διαφορά εμπορικών με αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Οι όποιες αγοραπωλησίες «κλειδώνουν» το τελευταίο διάστημα, γίνονται για λόγους ανάγκης. Εντυπωσιακά παραδείγματα.
xawdis-i-diafora-emporikwn-me-antikeimenikes-times-akinitwn
 
 Ένα διαμέρισμα 30 ετών στου Παπάγου –χτίστηκε το 1975 είναι στον 4ο όροφο και έχει επιφάνεια 130 τετραγωνικά- πουλήθηκε προ μηνών προς 150.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική του αξία υπολογίστηκε στις 230.000 ευρώ. Διαμέρισμα 4ου ορόφου του 1982 και επιφάνειας 113 τετραγωνικών στην Αργυρούπολη, αξίζει 160.000 ευρώ με βάση τις τιμές τις εφορίες αλλά στην αγορά δεν έπιασε παρά 110.000 ευρώ. Όσο για το πολύ ακριβό Παλαιό Ψυχικό, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου του 1990 επιφάνειας 125 τ.μ δεν… τόλμησε να ζητήσει τα 550.000 ευρώ που έβγαζε ως αντικειμενική αξία η εφορία και συμβιβάστηκε με ποσό της τάξεως των 315 χιλιάδων ευρώ, τίμημα 42% χαμηλότερο σε σχέση με την  αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Όσοι έχουν εικόνα από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στα συμβολαιογραφικά γραφεία κατανοούν ότι το εγχείρημα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θέλει να φέρει σε πέρας η κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί εύκολα και σίγουρα όχι χωρίς κόστος τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο: πώς να εξισώσεις τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές όταν οι τελευταίες απλώς… δεν υπάρχουν; Τι εννοούν με αυτή τη φράση; Ότι οι όποιες αγοραπωλησίες «κλειδώνουν» το τελευταίο διάστημα, γίνονται για λόγους ανάγκης που σημαίνει ότι το τίμημα καθορίζεται από το πόση πίεση μπορεί να αντέξει ο πωλητής.
Τα παραδείγματα είναι εντυπωσιακά και «βγάζουν» αποκλίσεις ακόμη και άνω του 50% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες:
1. Στην περιοχή του Ζωγράφου πωλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου, κατασκευής του 1989, στην τιμή των 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 145.000 ευρώ
2. Στο Μαρούσι, τον Απρίλιο του 2017 πωλήθηκε ακίνητο 59 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου στην τιμή των 25.000 ευρώ ή, διαφορετικά, 423 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 97.350 ευρώ.
3. Στη Γλυφάδα, ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 104.500 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 221.958 ευρώ.
Αυτές οι τιμές, προέρχονται από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών –ζητώντας από τους συμβολαιογράφους να την τροφοδοτούν- προκειμένου να αποκτήσει «εικόνα» για τις εμπορικές αξίες ενόψει και της εκπλήρωσης της μνημονιακής υποχρέωσης για εξίσωση. Είναι γεγονός ότι αυτές οι εμπορικές τρομάζουν. Καταρχήν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα χρειαστεί –αν προχωρήσει σε εξίσωση τέτοιου μεγέθους- να εκτοξεύσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ποιος υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να στείλει στο τέλος Αυγούστου του 2018 –ενώ η χώρα θα… γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια- εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα επιβάλλουν συμπληρωματικό φόρο ακόμη και σε αυτούς που έχουν περιουσίες των 150.000 ευρώ;
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάθε τρόπο να «τριπλάρει» τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση. Είτε θα προχωρήσει σε… light εξίσωση απλώς κάνοντας μια μικρή μείωση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών, είτε θα επιδιώξει να μεταθέσει ολόκληρο το θέμα για το 2019 «και βλέπουμε». Όλα αυτά βέβαια, περνούν από τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου τώρα. Από τον Οκτώβριο που θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών, ίσως αλλάξει η εικόνα… 

Ξεκινούν οι επιστροφές φόρου-εξπρές έως 10.000 ευρώ, σε επιχειρήσεις

Ξεκινούν οι επιστροφές φόρου-εξπρές έως 10.000 ευρώ, σε επιχειρήσεις

 0
Ηρθε η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη νόμου που προβλέπει επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις με διαδικασίες-εξπρές για ποσά έως 10.000 ευρώ, χάρη στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Η διάταξη του νόμου 4484/2017 βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αλλά τώρα εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος διευκολύνοντας την εφαρμογή της.
Πρόκειται για ρύθμιση η οποία δίνει ανάσα σε επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (στην περίπτωση του ΦΠΑ), που περιμένουν τις επιστροφές φόρων για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους.
Συνολικά, εκτιμάται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. Θα επωφεληθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 επιχειρήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι οι επιστροφές κάτω από 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών υποθέσεων, αν και πολύ χαμηλότερο ποσοστό του προς επιστροφή ποσού.
Η διάταξη, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, αφορά εκκρεμείς, κατά την 1η Αυγούστου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ. Οπως σημειώνεται, «εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου».
Σημειώνεται ότι όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, η διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα νομικά όσο και στα φυσικά πρόσωπα.
Η εγκύκλιος αναφέρει, εξάλλου, ότι η διάταξη για την επιστροφή εφαρμόζεται εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπεται, δηλαδή, η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου, όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τις 10.000 ευρώ.
Η διάταξη εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, αναφέρει η εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο φυσικός και ο ηλεκτρονικός φάκελος των συγκεκριμένων υποθέσεων ολοκληρώνονται με την αναφορά της εν λόγω διάταξης.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή

Πότε εκπίπτουν οι κρατήσεις από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης

Πότε εκπίπτουν οι κρατήσεις από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης

 0
Η ΑΑΔΕ, με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί αναφορικά με τις εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης, προχωρά σε διεκρινίσεις.
Περαιτέρω, με τις διατάξεις των περιπτώσεων δ’, ε’ και ι’ της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 ορίζεται ότι από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος περιλαμβανομένων των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο, καθώς επίσης και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζόμενου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
Εξάλλου, το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία που υποβάλλεται σε φόρο με την κλίμακα του άρθρου 15 του ν. 4172/2013, είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 αυτού του νόμου, αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο νόμος δεν προβλέπει περιοριστικά ότι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μόνο οι κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ημεδαπή, συνάγεται ότι από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλοδαπής προέλευσης, εκπίπτουν οι κρατήσεις από τους μισθούς που έχουν πραγματοποιήσει στην αλλοδαπή οι εργοδότες, είτε αυτές αποτελούν κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες επιβάλλονται με νόμο, είτε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο, είτε αποτελούν κρατήσεις στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων όπως αυτές αναγράφονται σε βεβαιώσεις που προσκομίζονται με τη δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα.»
πηγή: www.reporter.gr

Ρύθμιση: Πώς θα «κουρεύονται» οι προσαυξήσεις για οφειλές σε Δήμους

Ρύθμιση: Πώς θα «κουρεύονται» οι προσαυξήσεις για οφειλές σε Δήμους

 0
Τη δυνατότητα της ρύθμισης  οφειλών προς τους Δήμους, με δυνατότητα έως και 100 δόσεων και απαλλαγή ακόμα και του συνόλου των προσαυξήσεων, έχουν ήδη απο τις 21 Αυγούστου οι οφειλέτες, κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4483 του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
Υπάγονται επίσης και οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.
Προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως εξής:
Με εφάπαξ καταβολή, απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων,
από 2 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων,
από 25 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων,
από 49 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων,
από 73 έως 100 δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.
Η σχετική αίτηση υποβάλλεται το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 στην αρμόδια για την είσπραξη οφειλών υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.
πηγή: www. reporter.gr