Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ρυθμίσεις χρεών – εξπρές έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο-Οι τελικές συζητήσεις με τους θεσμούς για τις δόσεις και τις "αυτόματες" διαγραφές οφειλών προς το Δημόσιο-Με αφαίρεση των "δαπανών διαβίωσης" από τα καθαρά εισοδήματα (κέρδη) των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται οι μηνιαίες δόσεις-Πώς θα «κουρεύονται» χρέη σε Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες για μικρές επιχειρήσεις-Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»-Ποιοι θα δικαιούνται «κούρεμα» χρεών – τι θα λαμβάνεται υπ' όψιν.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο ευέλικτων και απλουστευμένων διαδικασιών "εξωδικαστικού συμβιβασμού". Οι ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως και 50.000 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις θα προβλέπονται ακόμη και μερικές διαγραφές χρεών. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που χρωστούν μόνο στο Δημόσιο ή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ή και σε Δημόσιο και σε ταμεία. Θα μπορούν επίσης να ενταχθούν και επιχειρήσεις που οφείλουν ταυτόχρονα σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία καλύπτουν τουλάχιστον το 85% των συνολικών χρεών τους. Για τις αιτήσεις υπαγωγής που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ο υπολογισμός των κριτηρίων και ο ακριβής προσδιορισμός των μηνιαίων δόσεων θα γίνεται αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο διαδίκτυο.
Εδώ και τρεις ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο ξενοδοχείο "Χίλτον" για να καθορίσουν τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και μία για τα χρέη προς τα ταμεία. Με τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστεί το πώς θα λειτουργήσουν οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βαρύνονται με βασικά ποσά οφειλών έως 50.000 ευρώ. 
Τους κανόνες που θα δεχθεί το Δημόσιο για χρέη από φόρους και εισφορές, αναμένεται να υιοθετήσουν στη συνέχεια και οι τράπεζες, για τα χρέη των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμοδίων υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, καθώς από τις πρώτες συναντήσεις λύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες που θα εφαρμόζονται για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα:
1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη  με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1,Ε2,Ε3 και Ε9.
2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, θα αναγνωρίζεται ότι πρέπει κάθε μήνα να τους απομένει ένα ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για τον σκοπό αυτό, από τα κέρδη της επιχείρησης κάθε οφειλέτη, θα αφαιρείται εκτός από τα έξοδα λειτουργίας  και ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσής του και η μηνιαία δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.
3ον) Το ποσό που θα απομένει και θα θεωρείται ότι καλύπτει ανάγκες διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να την ενοικιάσει ή να την πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.
4ον) Το Δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή αλλά μόνο τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται όμως και «κούρεμα» της βασικής οφειλής αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
5ον) Για τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να εγκριθεί ρύθμιση έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές οι ρυθμίσεις που θα εγκρίνονται θα προβλέπουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Αν η βασικής οφειλή υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ θα μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.
Εφόσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, τότε εντός του Οκτωβρίου τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροοφειλέτη θα μπορούν να είναι διαθέσιμα  και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του "εξωδικαστικού" στο TΑΧΙSnet. Για τους μεγαλοοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχος βιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.
Στη συνέχεια των διαβουλεύσεων και μετά την συμφωνία στις συζητήσεις αυτές για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα τεθεί επί τάπητος και ένα ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αμειβόμενους με "μπλοκάκια" παροχής υπηρεσιών που χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά ούτε στον "εξωδικαστικό" ούτε στο νόμο Κατσέλη. Η προωθούμενη ρύθμιση θα καλύπτει και εργαζομένους που αμείβονται με "μπλοκάκια", οι οποίοι χρωστούν π.χ. ΦΠΑ στην Εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΑΕΕ κλπ.

Οδηγίες για έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Πού χρησιμοποείται

Οδηγίες για έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Πού χρησιμοποείται

 0
Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να διαθέτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια συναλλαγή που αφορά την ακίνητη περιουσία τους.
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια ο φορολογούμενος έχει πληρώσει όλους τους φόρους που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ) και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι απαραίτητο και ζητείται από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Το πιστοποιητικό εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εκτός από τις κατωτέρω περιπτώσεις:
Πιστοποιητικό, το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα.
Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε φορολογούμενο, ο οποίος έχει ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του και δεν επιτρέπεται η χρήση κυρωμένου αντιγράφου αυτού.
Πότε απαιτείται από τον συμβολαιογράφο
Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για τις εξής ενέργειες:
Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία
Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό
Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία
Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου
Αποδοχή κληρονομιάς
Εγγραφή υποθήκης
Σύσταση Οριζόντιας ιδιοκτησίας
Σύσταση πραγματικής δουλείας επί ακινήτου
Σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου
Ανταλλαγή ακινήτου
Συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίου
Άλλη ενέργεια ενώπιον δικαστηρίου
Οποιαδήποτε ενέργεια ενώπιον δημόσιας αρχής πλην δικαστηρίου.
Τα βήματα για να εκδώσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:
Εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή του περιουσιολογίου Ε9 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr
Επιλέξτε το έτος 2017
Κάντε «κλικ» στην επιλογή «έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2017.
Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.
πηγή: www.eleytherostypos.gr

ΕΛΠ Είναι υποχρεωτικό να καταχωρούνται στα βιβλία εσόδων-εξόδων οι φόροι-τέλη για τις ατομικές επιχειρήσεις;

ΕΛΠ

Είναι υποχρεωτικό να καταχωρούνται στα βιβλία εσόδων-εξόδων οι φόροι-τέλη για τις ατομικές επιχειρήσεις;


Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 2658 ΕΞ 17.12.2015
Καταχώρηση φόρων και τελών στα βιβλία εσόδων-εξόδων
Αθήνα, 17.12.2015
Αριθμ. Πρωτ.:2658 ΕΞ
Ελληνική Δημοκρατία
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΕΛΕΓΧΩΝ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΦΟΡΩΝ και ΤΕΛΩΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ»
ΕΡΩΤΗΜΑ
Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 3 του νόμου 4308/2014 ισχύουν τα εξής:
«12. Όταν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, δύναται, αντί του λογιστικού συστήματος της παραγράφου 10, να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία εσόδων – εξόδων) για την παρακολούθηση των στοιχείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν:
στ) Τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος.»
Στην σχετική ΠΟΛ.1003/31.12.2014 αναφέρονται τα εξής:
«3.12.8 Τα κονδύλια του στοιχείου (στ) αναφέρονται στα προς απόδοση (όπου συντρέχει περίπτωση) ποσά (π.χ. Φ.Π.Α, δημοτικοί φόροι, διάφορα τέλη, κλπ.). Σημειώνεται ότι τα σχετικά ποσά δύναται να προκύπτουν συγκεντρωτικά, ως ποσοστό της βάσης υπολογισμού τους (π.χ. ως ποσοστό επί των πωλήσεων) με μία εγγραφή για την περίοδο που αφορούν.»
Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα ακόλουθα:
α) Καλύπτουν την έννοια του λογιστικού στοιχείου και της απαιτούμενης σχετικής τεκμηρίωσης, για τους σκοπούς των ΕΛΠ, οι εκτυπώσεις των σχετικών δηλώσεων πάσης φύσεως φόρων, και τελών χαρτοσήμου (με την σχετική ανάλυση όπου υπάρχει) από τις σχετικές εφαρμογές της Γ.Γ.Δ.Ε. ή από άλλο κατάλληλο λογισμικό που τηρεί η οντότητα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η επιπλέον καταχώρησή τους και σε άλλες καταστάσεις (π.χ. βιβλίο εσόδων εξόδων);
β) Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις, υποχρεούνται και οι ατομικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 του ν.4308/2014 ή αλλιώς φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία τηρούν απλογραφικό σύστημα, να καταχωρούν στα βιβλία εσόδων-εξόδων τον προς απόδοση φόρο εισοδήματος που αναλογεί στα εν λόγω εισοδήματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
(α) Η εκτύπωση των πάσης φύσεως φόρων και τελών χαρτοσήμου (με την σχετική ανάλυση όπου υπάρχει) σε οποιοδήποτε αρχείο (σχετικές εφαρμογές της Γ.Γ.Δ.Ε., άλλο κατάλληλο λογισμικό που τηρεί η οντότητα κλπ), καλύπτει την απαίτηση του νόμου, δεδομένου ότι τα προαναφερθέντα μέσα, είναι ισοδύναμα λογιστικά αρχεία που λειτουργούν συμπληρωματικά με το βιβλίο εσόδων-εξόδων και συνεπώς δεν απαιτείται η επιπλέον καταχώρησή τους στο βιβλίο αυτό (εσόδων εξόδων). Εννοείται, ότι τα σχετικά ποσά λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του λογιστικού αποτελέσματος της περιόδου στο βαθμό που εμπίπτουν στην έννοια του εξόδου.
(β) Οι ατομικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 του ν.4308/2014, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία τηρούν απλογραφικό σύστημα, υποχρεούνται να παρακολουθούν τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί στα εν λόγω εισοδήματά τους, όπως και τους λοιπούς φόρους κατά τα ανωτέρω προαναφερθέντα. Το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος που εκδίδεται από την Γ.Γ.Δ.Ε. είναι λογιστικό αρχείο κατά την έννοια του νόμου.
Συνεπώς, εφόσον από το έγγραφο αυτό προκύπτει ή δύναται να υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στο εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέλκει η καταχώρησή του εν λόγω φόρου στο βιβλίο εσόδων-εξόδων.
ΤΑ ΜΕΛΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

ΦΠΑ Μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ιατρού.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα..

ΦΠΑ

Μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ιατρού.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα..


<< Συμμετοχή ιατρού σε κλινική μελέτη/ αρθρογραφία σε ιατρικά θέματα/ υπηρεσίες ιατρικού συμβούλου, κ.α.>>
Η αμοιβή που εισπράττει ιατρός για τη συμμετοχή του σε κλινική μελέτη που διεξάγεται για λογαριασμό φαρμακευτικής εταιρίας σχετικά με την επίδραση φαρμάκου δεν απαλλάσσεται του Φ.Π.Α., αλλά υπάγεται στον φόρο, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα ιατρού που δεν συνιστά ιατρική εξέταση, διάγνωση και περίθαλψη / θεραπεία ασθενούς στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ως εκ τούτου, για την περίπτωση των ως άνω υπηρεσιών οι υποκείμενοι στον φόρο υποχρεούνται να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. υποβάλλοντας Δήλωση Μεταβολής Φ.Π.Α. και εφόσον παραμένουν στο κανονικό καθεστώς, να υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α. για όλες τις φορολογικές περιόδους ακόμα και αν δεν πραγματοποιούν τις ανωτέρω φορολογητέες πράξεις.
ΠΗΓΗ:
ΑΑΔΕ: Εγχειρίδιο ερωτήσεων-απαντήσεων
σε φορολογικά θέματα (Ιούλιος 2017).

On line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS

On line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS

476
Την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντός των προσεχών μηνών προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της περιφέρειας η κα Παπανάτσιου, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το σύστημα TAXIS είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα υποχρεωτικά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών (δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει σταδιακά). Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».
Σημειώνεται ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Έτσι, η Φορολογική Αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε… ζωντανή σύνδεση με τα ταμεία τους!
Οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φορολογουμένων, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε το μέτρο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Η υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει και η υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα ως ένα πρόσθετο όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τα φαινόμενα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές, δηλαδή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, να παρακολουθούν και να ελέγχουν ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, δηλαδή τους τζίρους χονδρικών πωλήσεων. Όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα γιατί θα έχουμε άμεσα την πληροφορία από την πηγή της».
Οι κληρώσεις
Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών κληρώσεων χρηματικών ποσών για όσους φορολογούμενους πληρώνουν μέσω «πλαστικού χρήματος» τα έξοδά τους. Όπως διευκρίνισε, «ήδη έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση από εμένα» και αναμένεται να υπογράψουν και οι δύο άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί, οπότε τις επόμενες ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η πρώτη κλήρωση.
Παράνομος  πλουτισμός
Η κα Παπανάτσιου αποκάλυψε εξάλλου ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα από νέους ελέγχους για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι διεξάγονται μέσω διασταυρώσεων στοιχείων για τις καταθέσεις των φορολογουμένων με τα εισοδήματα που έχουν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και από τους οποίους συνήθως εντοπίζονται κρούσματα απόκρυψης αποκτηθέντων εισοδημάτων σημαντικού ύψους.
Πηγή:naftemporiki.gr

Ρυθμίσεις χρεών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο

Ρυθμίσεις χρεών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο

110
Με αφαίρεση των «δαπανών διαβίωσης» από τα καθαρά εισοδήματα (κέρδη) των επιχειρήσεων θα υπολογίζονται οι μηνιαίες δόσεις – Πώς θα «κουρεύονται» χρέη σε Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες για μικρές επιχειρήσεις – Τι προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκηδες»-Ποιοι θα δικαιούνται «κούρεμα» χρεών – τι θα λαμβάνεται υπ’ όψιν.
Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χιλιάδες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο ευέλικτων και απλουστευμένων διαδικασιών «εξωδικαστικού συμβιβασμού».
Οι ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 μηνιαίες δόσεις για βασικές οφειλές έως και 50.000 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις θα προβλέπονται ακόμη και μερικές διαγραφές χρεών. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που χρωστούν μόνο στο Δημόσιο ή μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ή και σε Δημόσιο και σε ταμεία. Θα μπορούν επίσης να ενταχθούν και επιχειρήσεις που οφείλουν ταυτόχρονα σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι οφειλές προς Δημόσιο και ταμεία καλύπτουν τουλάχιστον το 85% των συνολικών χρεών τους.
Για τις αιτήσεις υπαγωγής που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ο υπολογισμός των κριτηρίων και ο ακριβής προσδιορισμός των μηνιαίων δόσεων θα γίνεται αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο διαδίκτυο.
Εδώ και τρεις ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο ξενοδοχείο «Χίλτον» για να καθορίσουν τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και μία για τα χρέη προς τα ταμεία. Με τις αποφάσεις αυτές θα καθοριστεί το πώς θα λειτουργήσουν οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βαρύνονται με βασικά ποσά οφειλών έως 50.000 ευρώ.
Τους κανόνες που θα δεχθεί το Δημόσιο για χρέη από φόρους και εισφορές, αναμένεται να υιοθετήσουν στη συνέχεια και οι τράπεζες, για τα χρέη των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώνεται καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμοδίων υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, καθώς από τις πρώτες συναντήσεις λύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες που θα εφαρμόζονται για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα:
1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1,Ε2,Ε3 και Ε9.
2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, θα αναγνωρίζεται ότι πρέπει κάθε μήνα να τους απομένει ένα ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για τον σκοπό αυτό, από τα κέρδη της επιχείρησης κάθε οφειλέτη, θα αφαιρείται εκτός από τα έξοδα λειτουργίας και ένα ποσό που αντιστοιχεί στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσής του και η μηνιαία δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.
3ον) Το ποσό που θα απομένει και θα θεωρείται ότι καλύπτει ανάγκες διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία που μπορεί να την ενοικιάσει ή να την πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.
4ον) Το Δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή αλλά μόνο τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται όμως και «κούρεμα» της βασικής οφειλής αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
5ον) Για τον υπολογισμό της μηνιαίας δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να εγκριθεί ρύθμιση έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές οι ρυθμίσεις που θα εγκρίνονται θα προβλέπουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Αν η βασικής οφειλή υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ θα μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.
Εφόσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, τότε εντός του Οκτωβρίου τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροοφειλέτη θα μπορούν να είναι διαθέσιμα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «εξωδικαστικού» στο TΑΧΙSnet. Για τους μεγαλοοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχος βιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.
Στη συνέχεια των διαβουλεύσεων και μετά την συμφωνία στις συζητήσεις αυτές για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα τεθεί επί τάπητος και ένα ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών που χρωστούν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά ούτε στον «εξωδικαστικό» ούτε στο νόμο Κατσέλη. Η προωθούμενη ρύθμιση θα καλύπτει και εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκια», οι οποίοι χρωστούν π.χ. ΦΠΑ στην Εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΑΕΕ κλπ.
Πηγή:dikaiologitika.gr

Τσακαλώτος: Δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018

Τσακαλώτος: Δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018

05:06 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
Βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν.
«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018», δήλωσε, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που ανέφεραν ότι για το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τσακαλώτος: Δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα το 2018Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και έως το τέλος του προγράμματος θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις στο Eurogroup, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου (σ.σ.: αν θα χρειασθεί κάποια πιστοληπτική γραμμή στήριξης στη συνέχεια ή όχι) , μία για το θέμα του χρέους – και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος – και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».
Πηγή: enikonomia.gr





Τσακαλώτος για το Eurogroup: Τα αυτιά μου για άλλη μια φορά έμειναν στη θέση τους

04:13 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
«Η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν, όπως γράφεται στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και ότι πρέπει κάτι να κάνουμε».
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και όλοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί γι’ αυτόν τον στόχο».
Τσακαλώτος για το Eurogroup: Τα αυτιά μου για άλλη μια φορά έμειναν στη θέση τους
Μεταφέροντας το κλίμα των συζητήσεων είπε πως ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα, και πως όλοι επεσήμαναν ότι είναι καλό που η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση μας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».
Επίσης σημείωσε ότι «εξέφρασε την ευχαρίστησή του ο πρόεδρος Ντράγκι ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα απ΄ ότι πηγαίνουν τώρα. Οι θεσμοί θα έρθουν, τώρα όπως ξέρετε είναι τα τακτικά κλιμάκια κάτω στην Αθήνα, οι θεσμοί είπανε ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα».
«Τέθηκε πάλι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, εξήγησα ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι το διαδικαστικό θέμα ότι αν συγκαλούσε ή δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγή: enikonomia.gr 

Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους

02:38 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
Μόλις δύο ώρες διήρκησε το σημερινό Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς.
Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε.
Αναφορικά με το θέμα Γεωργίου, υπογράμμισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του πρώην προέδρου ΕΛΣΤΑΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μοσκοβισί: Προκλήσεις και σκληρή δουλειά για την τρίτη αξιολόγηση
Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους
"Σε λιγότερο από έναν χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο", ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Πρόσθεσε ότι έγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.
"Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό", κατέληξε.
Κερέ: Να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Σημαντική βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην κατάσταση των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Μπενουά Κερέ.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, και πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.
"Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των NPLs", δήλωσε ο Coeure, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνουν πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι "η γ΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως", σημειώνοντας ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά".
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν θετικό outlook για την Ελλάδα.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι νέες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Οκτωβρίου εάν δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.
Πηγή: enikonomia.gr



Ντάισελμπλουμ: Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνουΝτάισελμπλουμ: Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου

01:25 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
O σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκε στο τραπέζι του Eurogroup, παραδέχτηκε ο επικεφαλής του οργάνου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Όπως ανέφερε, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς.
Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε.
Αναφορικά με το θέμα Γεωργίου υπογράμμισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του πρώην προέδρου ΕΛΣΤΑΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγή: enikonomia.gr


Μοσκοβισί: Η τρίτη αξιολόγηση θα χρειαστεί σκληρή δουλειάΜοσκοβισί: Η τρίτη αξιολόγηση θα χρειαστεί σκληρή δουλειά

01:41 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
"Σε λιγότερο από ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο" ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Προσέθεσε ότι έγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.
"Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά.
Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό" κατέληξε.
Πηγή: enikonomia.gr


Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά
02:18 μμ, Παρασκευή 15 Σεπ 2017
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι "η γ΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως", σημειώνοντας ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά".
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν θετικό outlook για την Ελλάδα.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι νέες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μπορούν να γίνουν πριν από το τέλος του Οκτωβρίου εάν δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.
Πηγή: enikonomia.gr