Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Δικαστική απόφαση- σταθμός υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Δικαστική απόφαση- σταθμός υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Δικαστική απόφαση- σταθμός υπέρ των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Λίγες μόλις ημέρες μετά την εκδίκαση της Συλλογικής αγωγής στο Εφετείο Αθηνών, που ασκήθηκε με την συμμέτοχη χιλιάδων μελών του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ), εκδόθηκε Εφετειακή απόφαση που αφορά δάνειο σε ελβετικό φράγκο.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την υπ' αριθμ. 86/2017 Εφετείου Αιγαίου, η οποία αναγνωρίζει την αναδρομική ισχύ των αρχικών συμβάσεων σε ευρώ.
Εκτιμάται, μάλιστα, σύμφωνα με τον πανελλήνιο Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) πως η εν λόγω τελεσίδικη δικαστική απόφαση θα αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό όπλο για τους χιλιάδες δανειολήπτες, που έχουν επιλέξει τη δικαστική οδό για τη δικαίωσή τους.
Μια από τις ισχυρές θεμελιώδεις σκέψεις της (86/2017) Εφετειακής απόφασης είναι ότι τα χρηματικά ποσά που χορηγήθηκαν ως δάνεια δεν εκταμιεύθηκαν σε ελβετικά φράγκα, αλλά μετατράπηκαν στη συνέχεια λογιστικά στο νόμισμα αυτό, χωρίς να αποδεικνύεται ότι πράγματι η τράπεζα δανείστηκε αντίστοιχα ελβετικά φράγκα από την διατραπεζική αγορά.


DW: Θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον

DW: Θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις Λαγκάρντ, που ξεκαθάρισε πως δεν ζητεί νέα μέτρα, αλλά και τις επαφές Τσίπρα στις ΗΠΑ
Adtech Ad
Η ηγεσία του ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν ζητεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, καλώντας εκ νέου τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ένα πιο θετικό περιβάλλον για τη Ελλάδα παρατηρείται στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με δηλώσεις αρχικά της Κριστίν Λαγκάρντ και στη συνέχεια του διευθυντή Ευρώπης Πόουλ Τόμσεν, το Ταμείο κατέστησε σαφές ότι δεν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει σε βάθος το σκηνικό που δημιουργείται, σε επαφές που θα έχει με τον κ. Τόμσεν αλλά και με την ίδια τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία τη Δευτέρα θα υποδεχθεί στην έδρα του ΔΝΤ τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε την Παρασκευή στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Πενς, μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Με δηλώσεις και της Κριστίν Λαγκάρντ το Ταμείο κατέστησε σαφές ότι δεν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Το Ταμείο εκτιμά πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018, θα επιτευχθεί, και υπό αυτό το πρίσμα η ηγεσία του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.
Ο κ. Τόμσεν, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να εξειδικεύσουν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεν αναφέρθηκε πάντως στην τρίτη αξιολόγηση, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.
Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφεται μια πολύ υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι πριν από το τέλος του προγράμματος θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική που θα οδηγεί στη μείωση των δανείων αυτών.
Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον

ΠΗΓΗ DW

ΑΑΔΕ: Είσπραξη 3,14 δισ. οφειλών από τις εφορίες

ΑΑΔΕ: Είσπραξη 3,14 δισ. οφειλών από τις εφορίες

Έως τα 5 δισ. μέχρι το τέλος του έτους οι εισπράξεις
Με ταχείς ρυθμούς κινείται η είσπραξη οφειλών από τις εφορίες, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται σχεδόν να διπλασιαστεί ο αρχικός στόχος των 2,5 δισ., φτάνοντας σχεδόν στα 5 δισ. Πάντως, την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, ενεργοποιείται η φορο-λοταρία για ηλεκτρονικές πληρωμές, με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει 1 εκατ. μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τις 971.508 φτάνουν οι οφειλέτες οι οποίοι υπέστησαν κατάσχεση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς η ΑΑΔΕ κατάφερε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να εισπράξει 3,14 δισ. ευρώ, με την κατανομή να ανέρχεται στα 1,97 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 δισ. ευρώ από τις φρέσκες οφειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πάντως, η εκτίμηση των αρμοδίων δεν αποκλείει έως το τέλος του έτους να αντληθούν έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ.

Αύξηση χρεών προς εφορία

Ωστόσο, στα 8,551 δισ. ευρώ έφτασαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ αν αθροιστούν και οι συσσωρευμένες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 98,23 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.

Μείωση οφειλετών

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Αυγούστου δείχνουν ακόμα ότι:
- Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν 3.857.086 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 121.000 άτομα.
- Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 971.508 οφειλέτες.
- Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες.

Ξεκινά η λοταρία αποδείξεων

Ένα λαχνό για κάθε 1 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως από το εάν χρησιμοποιούν τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Η κοινή απόφαση Χουλιαράκη - Παπανάτσιου - Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει ένα εκατομμύριο μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Πόσο αυξάνονται οι λαχνοί σε συνάρτηση με τα ποσά

Το πλήθος των λαχνών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι προκύπτει με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία ορίζει ότι:
* Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι εκατό (100) ευρώ τον μήνα, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
* Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
* Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
* Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Ενημέρωση πολιτών

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.
Η αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Σημειώνεται ότι τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ενώ είναι και ακατάσχετα. Τα χρήματα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Δημόσιο: Αύξηση αιρετών, μετακλητών και μονίμων


Δημόσιο: Αύξηση αιρετών, μετακλητών και μονίμων

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αύξηση σε μόνιμο προσωπικό, μετακλητούς και αιρετούς καταγράφει έρευνα από το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, ενώ η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αμείβεται με καθαρές αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ τον μήνα.
Η έρευνα αφορά την περίοδο Αυγούστου 2016-Αυγούστου 2017 και κάνει χρήση στοιχείων που προέρχονται από το μητρώο μισθοδοτούμενων του Δημοσίου.
Τον Αύγουστο του 2017, οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνταν στα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς ήταν αυξημένοι κατά 1.293 (τελικός αριθμός μετά τον συμψηφισμό των αποχωρήσεων, που είναι περισσότερες από τις προσλήψεις που έγιναν) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016, φθάνοντας τους 566.022.
Οι περισσότερες προσλήψεις σημειώθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές, γεγονός που κατά την έρευνα οφείλεται στη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ακολουθούν το υπουργείο Υγείας, όπου καταγράφηκαν προσλήψεις 1.330 ατόμων, και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου προσελήφθησαν 667 άτομα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές δομές, μαζί με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Παιδείας, είχαν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό. Ειδικότερα, με βάση την ετήσια σύγκριση (Αύγουστος 2016-Αύγουστος 2017), το υπουργείο Παιδείας είχε μείωση προσωπικού κατά 1.190 άτομα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατά 853 άτομα, το υπουργείο Εσωτερικών κατά 768 άτομα και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά 448 άτομα. Με βάση τα συνολικά στοιχεία των δύο ετών, οι περισσότερες αποχωρήσεις –μετά το υπουργείο Παιδείας– σημειώθηκαν στους ΟΤΑ (1.065) και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (1.062). Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της ΑΔΕΔΥ, «χαμηλότερα στις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις είναι οι νεοσύστατοι και πιο νέοι φορείς και υπουργεία, όπως το Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ψηφιακής Πολιτικής το Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.λπ.».
Αμοιβές
Ως προς τις αμοιβές, το β΄ τρίμηνο του 2017, η κατανομή με βάση τις συνολικές καθαρές αποδοχές δείχνει ως προς το αθροιστικό ποσοστό ότι το 80% των εργαζομένων στο Δημόσιο είχε καθαρές αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, το 50% είχε καθαρές αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ (η κατηγορία αυτή αποτελεί μέρος της προηγούμενης), το 44% μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ (η κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται εν μέρει σε εκείνη με αμοιβή έως 1.300 ευρώ), ενώ ένα 3,6% αμείβεται με ποσά 1.500-2.100 ευρώ.
Ως προς το έκτακτο προσωπικό που απασχολείται στην κεντρική διοίκηση (υπουργεία και λοιπές αρχές), καθώς και στους ΟΤΑ, εκτός Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, αυτό αυξήθηκε στην ετήσια σύγκριση κατά 800 άτομα, φθάνοντας τους 52.572 υπαλλήλους τον Αύγουστο του 2017. Ωστόσο, στους φορείς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό σημειώθηκε μείωση κατά 738 άτομα, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους τον Αύγουστο του 2017 να είναι 40.873 άτομα.
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, αλλά και οι ωρομίσθιοι στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ προγράμματα αυξήθηκαν κατά 1.538 άτομα, φτάνοντας τον Αύγουστο του 2017 συνολικά τους 11.699 υπαλλήλους έναντι 10.161 υπαλλήλων τον Αύγουστο του 2016.
Ως προς τα συγκριτικά στοιχεία για τις κατηγορίες μετακλητών, αιρετών και προέδρων/μελών διοικητικών συμβουλίων, δείχνουν ετήσια συνολική αύξηση κατά 1.026 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αιρετοί, κατά 687 άτομα.
Έντυπη

Εφορία: Εισπράξεις 3,14 δισ. από τις κατασχέσεις!

Εφορία: Εισπράξεις 3,14 δισ. από τις κατασχέσεις!

Στα 8,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο στο οκτάμηνο. Στα 938 εκατ. οι απλήρωτοι φόροι. Κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 971.508 οφειλετών.
Εφορία: Εισπράξεις 3,14 δισ. από τις κατασχέσεις!
Στα 8,551 δισ. ευρώ έφτασαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ενώ αν αθροιστούν και οι συσσωρευμένες παλαιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πλησιάζουν το «κατοστάρι» (98,23 δισ. ευρώ).
Μόνο τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 938 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι.
Το ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων δεν είναι το μοναδικό, το οποίο προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει δώσει ρέστα μέσω κατασχέσεων, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
971.508 οφειλέτες έχουν νιώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το μακρύ χέρι της εφορίας και έτσι η ΑΑΔΕ κατάφερε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να εισπράξει 3,14 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 ευρώ από τις φρέσκες οφειλές). Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ρυθμός των κατασχέσεων όμως υποδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται από τη συγκεκριμένη πηγή να αντληθούν έσοδα που μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Αυγούστου δείχνουν ακόμα ότι:
- Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν 3.857.086 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 121.000 άτομο.
- Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 971.508 οφειλέτες.
- Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες.

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

Με τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ να εξελίσσεται για την Ελλάδα σε μια τυπική διαδικασία, ξεκινά από Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει τη Δευτέρα στις 23 Οκτωβρίου με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα επανέλθουν τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να διαπιστώσουν την πρόοδο σε προαπαιτούμενα που καθυστερούσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν έγινε η πρώτη επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων. Στο επίκεντρο θα τεθούν ξανά τα δημοσιονομικά, η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις .
Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια θα ζητήσουν ενημέρωση για την πορεία οριστικοποίησης του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και το τέλος του Νοέμβριου . Με βάση το τελικό σχέδιο, θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς και η δημοσιονομική πορεία, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2,2% του ΑΕΠ, που αναμένει το υπουργείο οικονομικών για φέτος -όχι από τα φορολογικά έσοδα, αλλά από τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΕΦΚΑ.
Η επίσκεψη των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μια εβδομάδα, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μίας εβδομάδας θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και θα δοθεί προθεσμία 20 ημερών για να καλυφθούν οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις.
Οι ομάδες των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν μετά τα μέσα του Νοεμβρίου για να εγκρίνουν το σχέδιο προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη οριστικοποίηση του υπερπλεονάσματος, ύψος 820 εκατομμυρίων ευρώ, που θέλει να μοιράσει μέσα στον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει να καθοριστεί ποιοι θα το πάρουν και ποιο ποσό θα λάβει η κάθε κοινωνική ομάδα, ώστε να μην υπάρξει δυσαρέσκεια ανάλογη με αυτήν που υπήρξεστα τέλη του 2016.
Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός είναι να γίνει μια τρίτη επίσκεψη μέσα στον Δεκέμβριο, με τη φιλοδοξία να κλείσει το 90% των εκκρεμοτήτων, ώστε να στις αρχές του 2018 -με την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων- να δοθεί και η δόση των 5,5 δισεκατομμυρίων, που έχει συμφωνηθεί για το τέλος της τρίτης αξιολόγησης .
Τρέχουν και για τη δόση των 800 εκατομμυρίων
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την επιστροφή των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει τα δυνατά του να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδεικνύει ότι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν αποδοθεί σε προμηθευτές του δημοσίου και καθυστερούμενες συντάξεις και φόρους .
Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα στοιχεία που θα ελεγχθούν και θα επικυρωθούν στο EWG που θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, τότε η δόση που είναι διαθέσιμη ως το τέλος του μήνα δεν χάνεται, αλλά μεταφέρεται στο μέλλον συνδεδεμένη με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης .

Φορο-λοταρία: Πόσα ευρώ «κοστίζει» ο λαχνός

Φορο-λοταρία: Πόσα ευρώ «κοστίζει» ο λαχνός

Ένα κλιμακωτό σύστημα επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μεταφράζονται τα ευρώ των συναλλαγών σε λαχνούς. Αφορολόγητα τα 1.000 ευρώ που θα κερδίζουν κάθε μήνα 1.000 φορολογούμενοι μέσω κλήρωσης.
 Φορο-λοταρία: Πόσα ευρώ «κοστίζει» ο λαχνός
Ένα λαχνό για κάθε ένα ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιούν τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Η κοινή απόφαση Πιτσιλή - Χουλιαράκη - Παπανάτσιου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, με κληρώσεις 1.000 ευρώ για χίλιους τυχερούς φορολογούμενους, ώστε κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών να κληρώνει ένα εκατομμύριο μετρητά, τα οποία μάλιστα θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Το πλήθος των λαχνών που δικαιούνται οι φορολογούμενοι προκύπτει με βάση συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία ορίζει ότι:
• Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι εκατό (100) ευρώ τον μήνα, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
• Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
• Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
• Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε με κάρτα συναλλαγές 600 ευρώ θα λάβει συνολικά 334 λαχνούς.
Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στον δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. www.aade.gr. Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.
Όπως ανέφερε νωρίτερα η ανακοίνωση του υπουργείου:
Α) Η αρμόδια Υπηρεσία, μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα, λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα. Στο τέλος του μήνα, πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Γ) Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) τυχεροί νικητές, που κερδίζουν από €1.000,00. Στο πρόγραμμα δημόσιων κληρώσεων έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
Δ) Τα έπαθλα είναι αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα, δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ είναι και ακατάσχετα.
Ε) Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.