Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Το blue print για την e-eforia μέχρι και το 2020

Το blue print για την e-eforia μέχρι και το 2020

Το σχέδιο για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των Δ.ο.Υ με   στόχο βελτίωση των υπηρεσιών με την κωδική ονομασία blue print ανέλυσε σήμερα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 4ο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε., Blue Print, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 στο οποίο προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασόμενου με την Α.Α.Δ.Ε. δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λ.π. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της Α.Α.Δ.Ε. και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. την εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της Α.Α.Δ.Ε. τον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της Α.Α.Δ.Ε. Για τον σκοπο παυτό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την οποία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.
Διευκρίνισε δε, ότι η Α.Α.Δ.Ε. έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

Επιμένουν στον ακατάσχετο λογαριασμό οι επιχειρήσεις

Την αδήρητη ανάγκη της θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ζήτησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σημειώνοντας ότι έτσι θα περιοριστεί το κύμα χρεοκοπιών . Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο λογαριασμός αυτό θα διαχειρίζεται τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης όπως η μισθοδοσία οι οφειλές στο δημόσιο και η πληρωμή προμηθευτών . Το ύψος του ακατάσχετου στον εν λόγω λογαρισμό θα μπορεί να καθορίζεται σε ετήσια βάση με βάση τα απολογιστικά δεδομένατης οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης,
Το δεύτερο βασικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή, διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

Στα 40 δις η παραοικονομία

Στα 40 δισ. ευρώ εκτίμησε ο σύμβουλος, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κ Στέλιος Πέτσας το ύψος παραοικονομίας τονίζοντας ότι από το ποσό αυτό οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ύψους 12 δις ευρώ και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά τουΕπισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015, δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Τόνισε ακόμη ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με τη μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή, μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αποτελούν τη «Συμφωνία Αλήθειας» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στο 4ο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Ο κ. Πέτσας ανέφερε τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση τω φορολογικών συντελεστών αλλά και το ανασχεδιασμό της golden visα για τους ξένους επενδυτές ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την Ελλάδα

Όλες οι αλλαγές στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Όλες οι αλλαγές στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και του συστήματος εξετάσεων για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον κλάδο θα προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, έχει στόχο να αλλάξει το σύστημα, αντικαθιστώντας το με ένα σύγχρονο και αδιάβλητο με βασικό μέσο την αποφυγή επαφής του εξεταστή με τον εξεταζόμενο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αλλά και την καλύτερη κατάρτιση εκπαιδευτών και υποψηφίων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως εξηγεί ο υφυπουργός μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, διερευνάται η θεσμοθέτηση του «δόκιμου οδηγού» είτε στα 17 είτε στα 18 χρόνια.
Ριζικές αλλαγές προβλέπονται και στο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών με στόχο η νέα διαδικασία να γίνει αδιάβλητη καθώς ο τζίρος της διαφθοράς και του «λαδώματος» στον κλάδο σύμφωνα με παλαιότερα ερευνητικά δεδομένα έφτασε τα 12ο εκατομμύρια ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τις θεωρητικές εξετάσεις αναμένεται αναδιαμόρφωση των εγχειριδίων. Αυτό που εξετάζεται είναι η διαμόρφωση μίας δεξαμενής θεμάτων στο πρότυπο των Πανελλαδικών εξετάσεων από όπου θα επιλέγεται τυχαία συνδυασμός ερωτήσεων ο οποίος δεν θα είναι ίδιος για το σύνολο των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, μελετάται η απουσία επιτηρητή από την αίθουσα εξέτασης προκειμένου να μην υπάρχει πιθανότητα βοήθειας. Ο επιτηρητής θα ελέγχει την εξέταση μέσω οθόνης.
Μία από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις του συστήματος θα αφορά στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών. Στόχος είναι οι νέοι δάσκαλοι οδήγησης για να έχουν ολοκληρώσει ακαδημαϊκές σπουδές.



Απώλεια 98.420 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο

Απώλεια 98.420 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο

Στο 62,27% οι προσλήψεις για ελαστική απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Απώλεια 109.278 θέσεων σε τουριστικές δραστηριότητες
Στέλιος Παπαπέτρου
Νοεμβρίου 10 2017 20:18

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε απώλεια 98.420 θέσεων εργασίας.
Επίσης, στις νέες προσλήψεις κυριάρχησαν για έναν ακόμη μήνα οι ελαστικές μορφές εργασίας με ποσοστό 62,27%, ενώ οι νέες προσλήψεις για πλήρη εργασία περιορίστηκαν στο 37,73%. Ένα πρόσθετο στοιχείο που ενισχύει την απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας ήταν οι 7.450 συμβάσεις πλήρους εργασίας οι οποίες μετατράπηκαν είτε σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης είτε σε συμβάσεις ή εκ περιτροπής εργασίας.
Η απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης επιβεβαιώνεται και από τα συνολικά στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του έτους, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2017 το 54,40% των νέων θέσεων εργασίας ήταν για μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας και το υπόλοιπο 45,60% των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν ήταν για πλήρη εργασία.

Απώλεια 109.278 θέσεων σε τουριστικές δραστηριότητες

Καθοριστικό ρόλο στην σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας μέσα σε ένα μήνα είχε το «κλείσιμο» της τουριστικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε τέσσερις οικονομικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό χάθηκαν τον Οκτώβριο 109.278 θέσεις απασχόλησης. Μόνο στον κλάδο των καταλυμάτων καταγράφηκε απώλεια 74.021 θέσεων εργασίας και ακολουθούν οι υπηρεσίες εστίασης με απώλεια 28.617 θέσεων, τα τουριστικά γραφεία – πρακτορεία με απώλεια 3.603 θέσεων και οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης με 3.037 χαμένες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643, ενώ οι αποχωρήσεις σε 307.063. Από τις 307.063  συνολικά αποχωρήσεις, οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Οκτώβριος 2017 και Οκτώβριος 2016, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 15.610 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο 2017 αρνητικό ισοζύγιο (-98.420) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-82.810) τον Οκτώβριο του 2016.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Μείωση ανεργίας στο 20,6% τον Αύγουστο λόγω τουρισμού

  • s23_anergia_1011
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ανεργία
Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασε τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας, παραμένοντας βέβαια σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στο 20,6%. Μάλιστα, πέριξ του 20% αναμένεται να παραμείνει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια, όπως καταγράφεται και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκαν χθες.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολογίζει ότι τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, υπήρξε νέα υποχώρηση στο εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί 20,6%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 23,4% τον Αύγουστο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,9% τον Ιούλιο του 2017.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εκτιμά πως η ανεργία θα υποχωρήσει από 21,8% φέτος, στο 20,4% του εργατικού δυναμικού το 2018 και το 18,7% το 2019, με την απασχόληση να σημειώνει αύξηση κατά 1,9% στο κλείσιμο του 2017, 1,7% το 2018 και 1,8% το 2019.
Στην Ευρωζώνη η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,1% το 2017, 8,5% το 2018 και 7,9% το 2019, ενώ η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5%, 1,2% και 1% αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο του 2017 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.792.358 άτομα. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 984.483 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.231.039 άτομα.
Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 101.578 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 2,8% και κατά 6.549 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 (ήτοι αύξηση 0,2%). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 141.342 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 12,6% και κατά 16.769 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 (μείωση 1,7%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 5.215 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016 (αύξηση 0,2%) και κατά 7.472 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 (αύξηση 0,2%).
Ευάλωτες οι γυναίκες
Η ανεργία εξακολουθεί να είναι «γυναικεία» υπόθεση, καθώς οι γυναίκες διατηρούν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (24,9%) σε σχέση με τους άνδρες (17,2%).
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η πορεία της είναι πτωτική σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Βέβαια παραμένει υψηλή στους νέους, ηλικίας 15-24 ετών (40,2%), όμως ακόμα και σε αυτή την κατηγορία, παρατηρείται σημαντική μείωση, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η ΕΛΣΤΑΤ την υπολόγιζε στο 45,2%.
Ανά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται σε Ηπειρο-Δυτική Μακεδονία (26,1%) και έπονται, σε απόσταση, Μακεδονία-Θράκη (21,6%) και η Αττική (21,2%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Κρήτη (15,6%), στο Αιγαίο (18%) και σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά (20,1%).
Έντυπη

Εργάνη: Χάθηκαν 98.420 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο


Εργάνη: Χάθηκαν 98.420 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο
Για τον μήνα Οκτώβριο 2017 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ". Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Tο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις ήταν 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Αναλυτικά τα στοιχεία του Εργάνη στη στήλη "σχετικά αρχεία" δεξιά

Γ. Βρούτσης για "Εργάνη": Οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών

3

"Η  αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας - με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης - διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα" καταγγέλλει ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την γνωστοποίηση των στοιχείων "Εργάνη" για τον Οκτώβριο.
"Οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών! Ρεκόρ, για τη μερική απασχόληση στο 62,26%. Ρεκόρ, στο ισοζύγιο απολύσεων που έφτασαν τις 100.000!", τονίζει χαρακτηριστικά.
Η πλήρης δήλωσή του:
"Τα στοιχεία της "ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η Κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνεται, ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας - με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης - διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, "σκαρφαλώνοντας” στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε  στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών! (Σχήμα 1).
Γ. Βρούτσης για "Εργάνη": Οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών
Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει επίσης τη χειρότερη επίδοση που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72% (Σχήμα 2).
Καταγραφή2
Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης "ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ -98.420 δεν έχει προηγούμενο. (Σχήμα 3).
Καταγραφή3
Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.
Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με "ταξικό” πρόσημο, κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία".
ΕΡΓΑΝΗ - Αρνητικός ο Οκτώβριος, θετικό το Δεκάμηνο του 2017



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 10-11-2017

Tο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις ήταν 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Για τον μήνα Οκτώβριο 2017 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.



Αρνητικό ρεκόρ 16ετίας στην απασχόληση τον Οκτώβριο

Ακριβά κόστισε το κλείσιμο της τουριστικής σαιζόν στο ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων. Στις 307.063 οι αποχωρήσεις έναντι μόλις 208.643 προσλήψεων.
Αρνητικό ρεκόρ 16ετίας στην απασχόληση τον Οκτώβριο
Δημοσιεύθηκε: 10 Νοεμβρίου 2017 - 18:48
Τελ. Ενημ.: 10 Νοεμβρίου 2017 - 21:34
0
53 40 0
Την χειρότερη επίδοση από το 2001 καταγράφει το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.
Ειδικότερα, για το μήνα Οκτώβριο 2017 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο της αγοράς εργασίας είθισται να είναι αρνητικό τον Οκτώβριο, καθώς ολοκληρώνονται οι εποχιακές ολιγόμηνες προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο.
Από τις 208.643 προσλήψεις, η πλειοψηφία (99.698) αφορά σε μερική απασχόληση, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης διαμορφώνονται στις 78.741 ενώ 30.204 προσλήψεις αφορούν εκ περιτροπής εργασία.

Η εικόνα στο 10μηνο

Στο 10μηνο, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του δεκάμηνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις ήταν 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Βρούτσης: Οι χειρότερες επιδόσεις όλων των ετών!

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η Κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επιβεβαιώνεται, ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας - με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης - διευρύνεται ανεξέλεγκτα, ενώ στον αντίποδα η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται επικίνδυνα.
Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, “σκαρφαλώνοντας” στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών!
Την ίδια στιγμή, το δεκάμηνο του 2017 παρουσιάζει επίσης τη χειρότερη επίδοση που υπήρξε ποτέ, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,39%, όταν στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν 45,72%.
Δραματική, όμως, εμφανίζεται και η εικόνα στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου. Το αρνητικό ρεκόρ -98.420 δεν έχει προηγούμενο.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών.
Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με “ταξικό” πρόσημο, κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία».

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στη Νέα Δημοκρατία

"Η αξιωματική αντιπολίτευση που ως κυβέρνηση διέταξε με νόμο τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32%, που υπόσχεται στους εργαζόμενους τον «παράδεισο» των ατομικών συμβάσεων και της ελαστικής εργασίας, επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου με ανακοινώσεις που δεν πείθουν κανέναν", σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
"Η ΝΔ θέλει να ξεχάσουμε την επίδοση που πέτυχε η ίδια το δεκάμηνο του 2012 με αρνητικό ισοζύγιο -16.827 θέσεων εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, και επιχειρεί να υποβαθμίσει την επίδοση του φετινού δεκάμηνου η οποία είναι θετική, η υψηλότερη από το 2001 και διαμορφώνεται στις +167.451 νέες θέσεις εργασίας.
Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι επί των ημερών της έφτασε την ανεργία στο αρνητικό ρεκόρ του 27,9%και την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε, ενώ σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί στο 20,6% και οι άνεργοι είναι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 2011.
Η ΝΔ θέλει να κρύψει ότι με νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκε, οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς. Αυτό το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης υπερασπίζεται και σήμερα.
Η ΝΔ ανακυκλώνει αποτυχημένα επιχειρήματα, είναι η μόνη τακτική που της έχει απομείνει μέχρι να κουραστούν και οι ίδιοι οι εμπνευστές της".
*Δείτε τα στοιχεία της Εργάνη για τον Οκτώβριο του 2017 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Αρνητικό ρεκόρ 16 ετών στην απασχόληση τον Οκτώβριο - Θετικό το ισοζύγιο στο 10μηνο

12:33 πμ

Οικονομία

Αρνητικό ρεκόρ 16 ετών στην απασχόληση τον Οκτώβριο - Θετικό το ισοζύγιο στο 10μηνο
Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων τον Οκτώβριο, καθώς η λήξη της τουριστικής περιόδου οδήγησε σε 98.420 περισσότερες αποχωρήσεις από προσλήψεις, ο υψηλότερος αριθμός από το 2001. Παρά ταύτα, στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας, επίσης από το 2001.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Στο 10μηνο, το ισοζύγιο ήταν θετικό και συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 167.451 καθαρές νέες θέσεις εργασίας.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 2.058.515 θέσεις και οι αποχωρήσεις σε 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Πηγή: enikonomia.gr





Στάση εργασίας σε μετρό, τρένα και προαστιακό τη Δευτέρα

Στάση εργασίας σε μετρό, τρένα και προαστιακό τη Δευτέρα

Στάση εργασίας σε μετρό, τρένα και προαστιακό τη Δευτέρα

Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, μεταξύ 10 πμ με 1 μμ αποφάσισαν ομόφωνα, να πραγματοποιήσουν τα δυο σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΕΠΕ και ΠΕΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ).
«Η στάση εργασίας γίνεται στη μνήμη των δυο συναδέλφων και του συμπολίτη μας που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο. Αγωνιζόμαστε για την άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής (τηλεδιοίκηση - φωτοσήματα) για να έχουμε ακόμα πιο ασφαλή και γρήγορα τρένα στην Ελλάδα, στην υπηρεσία του επιβατικού κοινού. Ο σιδηρόδρομος ήταν, είναι και παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς στην χώρα μας», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, νέα στάση εργασίας στο Μετρό, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι για την ίδια μέρα, Δευτέρα 13 Νομεβρίου. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, "οι εργαζόμενοι στο Μετρό απαντάμε άμεσα και συνεχίζουμε το πρόγραμμα των δράσεων μας με στάση εργασίας τη Δευτέρα 13/11/17 από την έναρξη της λειτουργίας έως τις 9 η ώρα το πρωί. Προχωράμε άμεσα και δυναμικά για να μην τους επιτρέψουμε να βάλουν τις αστικές συγκοινωνίες στον πάγκο του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης".
Ήδη, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.