Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Παράταση για δηλώσεις και οφειλές φόρων σε Δυτική Αττική και Σύμη

Παράταση για δηλώσεις και οφειλές φόρων σε Δυτική Αττική και Σύμη

06:28 μμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε σήμερα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχονται διευκολύνσεις στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σύμης της ΠΕ Ρόδου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.
Παράταση για  δηλώσεις και οφειλές φόρων σε Δυτική Αττική και Σύμη
Συγκεκριμένα δίνεται παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15.11.2017 στη ΔΕ Μεγαρέων του Δήμου Μεγάρων, στη ΔΕ Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, στη ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και στη ΔΕ Μάνδρας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
Επίσης δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 13.11.2017 στο Δήμο Σύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: "Καμπανάκι" για τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: "Καμπανάκι" για τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος

04:54 μμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Καμπανάκι για τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος
«Καμπανάκι» κρούει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με την έκθεσή της επί του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, δεν θα πρέπει να τεθούν πρόσθετα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, πέρα εκείνων του εισοδήματος, της περιουσιακής κατάστασης και της διαμονής. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αντισυνταγματικό.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται ο καθορισμός πρόσθετων κριτηρίων, μέσω υπουργικής απόφασης για περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την κάλυψη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔΕΗ, με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να ξεκαθαρίζει ότι το ποσό πρέπει να δοθεί αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό και όχι να καλύπτει κόστη προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: enikonomia.gr

Βουλή: Ένα εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς

Βουλή: Ένα εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείςΒουλή: Ένα εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς

04:07 μμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Ποσό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ θα διαθέσει η Βουλή για τους πλημμυροπαθείς, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σώματος, Ν. Βούτσης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2018, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Βουλή ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρούσα για την ανακούφιση προβλημάτων της κοινωνίας. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τις χορηγίες που έγιναν από τη Βουλή, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους τα σχολεία που χρειάστηκε να λειτουργήσουν απογεύματα για τα προσφυγόπουλα.
Πηγή: enikonomia.gr 

Aσφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή κατώτατης εισφοράς

Aσφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή κατώτατης εισφοράς

03:43 μμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Ασφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή, εντός του 2017, τουλάχιστον της κατώτατης εισφοράς, θα χορηγεί ο ΕΦΚΑστους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς ο διοικητής του Φορέα Θανάσης Μπακαλέξης υπέγραψε την εγκύκλιο που θέτει σε εφαρμογή πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει πως οι μισθωτοί ασφαλισμένοι – φυσικά πρόσωπα μπορούν να πάρουν, έπειτα από αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, 6μηνη ενημερότητα, εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές.
Aσφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή κατώτατης εισφοράς
Ειδικά μάλιστα για το διάστημα από 1-1-2017 μέχρι την εκκαθάριση βάσει των εισοδημάτων του 2016, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει εντός των πρώτων μηνών του 2018, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφ’ όσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, την κατώτατη εισφορά. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ θα μπορούν να έχουν ενημερότητα με 168 ευρώ τον μήνα και οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ με 87 ευρώ. Προσοχή, για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος απαιτείται η πληρωμή του πλήρους ποσού του ειδοποιητηρίου.
Μετά τον συμψηφισμό και την οριστικοποίηση των εισφορών βάσει εισοδημάτων 2016, αν προκύπτει υποχρέωση καταβολής «έξτρα» εισφορών θα είναι απαραίτητη η καταβολή ολόκληρου του ποσού της μηνιαίας δόσης για τη χορήγηση ενημερότητας.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που το 2017 απασχολούνται και ως μισθωτοί, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι θα λαμβάνουν ενημερότητα –εφόσον δεν έχουν χρέη– χωρίς τον έλεγχο καταβολής της ελάχιστης εισφοράς. Βέβαια, η ενημερότητα θα είναι μηνιαία και ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε έγγραφο (π.χ. βεβαίωση αποδοχών ή εκκαθάριση μισθοδοσίας προηγούμενου μήνα, κ.λπ.) από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του μισθωτού και το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών.

Πέντε εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες

 Πέντε εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους πληγέντες από τις πλημμύρεςΠέντε εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες

11:14 πμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, σε όλη χώρα.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.
Πηγή: enikonomia.gr

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων - Ποιους αφορά

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων - Ποιους αφορά

07:13 πμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων - Ποιους αφορά
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους. Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγραμμένους ανέργους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και, γενικά, εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα προκληθεί δαπάνη, ύψους 81 εκατ. ευρώ, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ (ΚΑΕ 2493) και κατανέμεται σε ετήσια βάση, ως εξής:
Για το 2018: 50.000.000 ευρώ και για το 2019: 31.000.000 ευρώ.

Σε αναστολή 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε αναστολή 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

06:17 πμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Σε αναστολή τέθηκαν τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 περίπου 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) διότι μετά τη διεξαγωγή των μηνιαίων διασταυρώσεων διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν τροποποιηθεί ακόμα, ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει τα εξής:
Σε αναστολή 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
"Το KEA είναι ένα πρόγραμμα με πρωτοποριακά στοιχεία που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά άμεσα, τη στιγμή που το έχουν ανάγκη.
Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση, το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία ή άλλη σοβαρή αλλαγή, πρέπει να δηλώνονται από τους πολίτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ, το αργότερο τον επόμενο μήνα από τη στιγμή που συμβαίνουν.
Την Δευτέρα, 13/11/2017 τέθηκαν σε αναστολή περίπου 13.000 εγκεκριμένες αιτήσεις του προγράμματος KEA, διότι μετά από την διεξαγωγή των μηνιαίων διασταυρώσεων, όπως κάθε φορά, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν είχαν τροποποιηθεί ακόμη ώστε να αποτυπώνεται η τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών. Η αναστολή γίνεται για να αποφευχθούν άλλες κυρώσεις (όπως λ.χ. η αποβολή από το πρόγραμμα για έναν χρόνο).
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα στείλουν εντός των προσεχών ημερών κατευθύνσεις στους Δήμους σχετικά με το χειρισμό όλων αυτών των υποθέσεων ώστε να διευθετηθούν ομαλά και οι δικαιούχοι που θα κριθούν ως έχοντες δικαίωμα συνέχισης στο πρόγραμμα, να πληρωθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα".
Πηγή: enikonomia.gr

Toν Φεβρουάριο τα ραβασάκια με τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ

Toν Φεβρουάριο τα ραβασάκια με τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ

03:50 πμ, Παρασκευή 17 Νοε 2017
Για τον ερχόμενο Φεβρουάριο παραπέμπεται σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η πρεμιέρα των εισφορώνεπικούρησης και εφάπαξ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) των 200.000 μη μισθωτών που έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι αυτούς τους κλάδους θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για τις εισφορές του 2017 οι οποίες δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη καθόλου στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους εκκρεμεί για το 11μηνο του τρέχοντος έτους. Η εμφάνισή τους αναμένεται για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2018, τα οποία θα αποσταλούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και θα είναι πληρωτέα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η είσπραξη των αναδρομικών για το 12μηνο του 2017 θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάρτη με τις εισφορές Φεβρουαρίου.
Toν Φεβρουάριο τα ραβασάκια με τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ
Προσοχή, από το διπλό βάρος των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2018 αναμένεται να διασωθούν εντελώς ή εν μέρει όσοι από τους υπόχρεους έχουν πληρώσει φέτος «φουσκωμένες» εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία στον ΕΦΚΑ. Στις αρχές του 2018 έρχεται και ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών ΕΦΚΑ για το σύνολο των μη μισθωτών με βάση τα εισοδήματα του 2016, καθώς από τον περασμένο Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται με βάσει τα εισοδήματα του 2015. Όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, «αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές”, δηλαδή ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ. Συνεπώς όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πράγματι τους αναλογούσαν, έχουν “πιστωτικό υπόλοιπο”. Αν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο, εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη.
Υπενθυμίζεται πως οι 200.000 δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, αρτοποιοί και βενζινοπώλες δεν έχουν πληρώσει καθόλου εισφορές επικούρισης (7%) και εφάπαξ (4%) για φέτος ενώ έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι αυτούς τους κλάδους. Η αποπληρωμή των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2017 θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2018 και μετά τον μεγάλο συμψηφισμό για τις εισφορές ΕΦΚΑ. Το σχέδιο προβλέπει κάθε μήνα μαζί με τις τρέχουσες να καταβάλλεται και περίπου ένα μηνιάτικο από τα καθυστερούμενα του 2017. Οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για έξτρα κλάδους εκτός της κύριας σύνταξης και της υγείας (26,95%) είναι :
  1. Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%
  2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%
  3. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%
  4. Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%
  5. Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.
Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

Ρέγκλινγκ: Ενθαρρυντικές οι πρόσφατες προσπάθειες επανόδου της Ελλάδας στις αγορές

Ρέγκλινγκ: Ενθαρρυντικές οι πρόσφατες προσπάθειες επανόδου της Ελλάδας στις αγορές

10:23 μμ, Πέμπτη 16 Νοε 2017
Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις πρόσφατες προσπάθειες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία. Ο γενικός διευθυντής του ESM επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία το 2018, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και ότι, με την προϋπόθεση αυτή, η Ελλάδα θα είναι επίσης σε θέση να χρηματοδοτείται τακτικά από την αγορά. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί και στη Γερμανία.
Ρέγκλινγκ: Ενθαρρυντικές οι πρόσφατες προσπάθειες επανόδου της Ελλάδας στις αγορές
«Οι πρώτες πρόσφατες προσπάθειες επιστροφής (της Ελλάδας) στην αγορά είναι ενθαρρυντικές. Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας με επιτόκια 1% και διάρκεια πάνω από 30 χρόνια επιτρέπουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή βαθειά κρίση και να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, χωρίς να γίνει αυτό με κόστος των φορολογουμένων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.
«Για να το τονίσω ακόμη μία φορά: Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για αυτό», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό ισχύει, επίσης, καθώς οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης μόνο τότε θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Βεβαίως μόνο αν αυτό θα ήταν τότε αναγκαίο».
«Ιδιαίτερα στη Γερμανία ακούω και διαβάζω συνέχεια ότι στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί τίποτε στα προηγούμενα επτά χρόνια που ήταν σε πρόγραμμα. Θεωρώ αυτό ως μία απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μία προσβολή των Ελλήνων, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές των μισθών και συντάξεων τους, που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. «Θέλω για τον λόγο αυτό να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πορεία των δημόσιων οικονομικών. Το 2009 διαμορφωνόταν το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ. Το 2016, αντίθετα, η Ελλάδα είχε καταφέρει ένα πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της», συνέχισε, προσθέτοντας: «Μία τέτοια επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα ήταν δυνατή χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί και εδώ στη χώρα».
Πηγή: enikonomia.gr

Υπουργείο Εργασίας: Εξάμηνη αναστολή εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

Υπουργείο Εργασίας: Εξάμηνη αναστολή εισφορών για τους πλημμυροπαθείς

07:00 μμ, Πέμπτη 16 Νοε 2017
Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από τις θεομηνίες στη Δυτική Αττική και στη Σύμη προωθεί το υπουργείο Εργασίας. 
Για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.