Αντιδράσεις προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την οποία καταργούνται σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό για να μην αδικηθούν μαθητές που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν καταργηθεί οι μετακινήσεις μαθητών στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Το υπουργείο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με την αιτιολογία ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια,Εφεξής το υπουργείο επιτρέπει τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας και όχι της κάθε χώρας όπου θα είχαν τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.
Η εγκύκλιος αποτελεί απάντηση σε έγγραφο της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και σε πλήθος προφορικών ερωτημάτων από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από όλη την ελληνική περιφέρεια, μέσω των οποίων ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Στην εγκύκλιο πάντως διευκρινίζεται πως «Στις περιπτώσεις που ως τις 8 Δεκεμβρίου* (με την υποβολή των σχετικών αποδεικτικών παραστατικών), έχουν ήδη αναδειχθεί μειοδότες κατόπιν διαγωνισμών για την ανάθεση διοργάνωσης εκπαιδευτικών επισκέψεων στο εξωτερικό, κατά παρερμηνεία, στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, αυτές μπορούν κατά παρέκκλιση να εγκριθούν από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.»




*του 2017

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων:
Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.
• Όσον αφορά στο ερώτημα για τις μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών.
Σας πληροφορούμε ότι:
α. Δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα.
β. Ομοίως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ.
• Όσον αφορά στο ερώτημα για τις μετακινήσεις κατόπιν πρόσκλησης από ευρωβουλευτή:
Σας ενημερώνουμε ότι οι μετακινήσεις αυτές δύνανται να ενταχθούν στην ίδια Υ.Α. για τις εκδρομές-μετακινήσεις, στο άρθρο 5, στο σημείο δ. περι προγραμμάτων Διεθνών Οργανισμών.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ εδώ