Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι αλλαγές την τελευταία στιγμή στην φορολογία του εισοδήματος. ΠΟΙΟ ΦΟΡΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΔΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ. Του Απόστολου Αλωνιάτη*

Οι αλλαγές την τελευταία στιγμή στην φορολογία του εισοδήματος.
ΠΟΙΟ ΦΟΡΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΔΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ.
Του Απόστολου Αλωνιάτη*

Για μια ακόμη φορά οι κυβερνόντες κράτησαν την παράδοση. Μια παράδοση που κρατάει χρόνια και δεν κάνει διακρίσεις στο χρώμα της κυβέρνησης που είναι στην εξουσία.
Κάθε χρόνο λοιπόν τελευταία στιγμή έρχονται αλλαγές στην φορολογία ή στα ασφαλιστικά, ώστε αυτές να εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου.

Αλλαγές στο ΦΠΑ.
  1.         i.            Μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά μέχρι 30.6.2018

Τελικά η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (κατά 30%)  στα νησιά του Αιγαίου παρατάθηκε μέχρι τις 30.6.2018 μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα. (Ν.4509/2017, άρθρο 74  με θέμα " Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις." που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ.  Α'- 201/22.12.2017)

Από την 1.1.2018, λοιπόν, 27 νησιά του Αιγαίου θα μπουν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Πρόκειται για:

Βορειοανατολικό Αιγαίο

Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς,

Δωδεκάνησα

Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο (ή Μεγίστη), Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος.
Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στις περιοχές αυτές. 

Ποιο συγκεκριμένα:

• Αυξάνεται από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
• Αυξάνεται από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής, (νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικό νερό), φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
• Αυξάνεται από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

  •       ii.            Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τους οίκους ευγηρίας,


 Με το ίδιο άρθρο (ν.4509/2017 άρθρο 74 περ. 2), εντάσσεται στον συντελεστή (Φ.Π.Α.) δεκατρία τοις εκατό (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα και η παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας.

Μη επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.

Παράταση μέχρι 31.12.2018 και ενεργοποίηση από 1.1.2019 στην επιβολή του φόρου υπεραξίας στην πώληση των ακινήτων, έδωσε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση . Να θυμίσουμε ότι ο φόρος που επιβλήθηκε με το άρθρο 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ, Ν.4172/2013), αλλά εφαρμόστηκε μόνο για λίγους μήνες του 2014. Λόγο των προβλημάτων διαχείρισης το μέτρο πάγωσε, αρχικά, μέχρι 31.12.2017 και, με την νέα απόφαση, ξαναπάγωσε μέχρι 31.12.2018.  Από 1.1.2019 αναμένεται να εφαρμοστεί ξανά.

Αλλαγή στην Πάγια Ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Από 1/1/2018 θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 4 του νόμου 4346/2015. (ίσχυε 15θήμερο).
Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο.

Για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα ευεργετήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων από 1-1-2018 και μετά θα πρέπει:

  1. ·         είτε να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και εν μέρει,
  2. ·         είτε να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1-1-2018 -πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει- στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013).

·         Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χάνεται.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πριν την αλλαγή, για να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες έπρεπε οι φορολογούμενοι να αποταθούν  στο δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ.. Ηλεκτρονικά μπορούσε να γίνει η ρύθμιση αυτή μόνο αν είχε καταστεί έστω και μία δόση ληξιπρόθεσμη.

Πλέον με την αλλαγή που έγινε, άλλαξε η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση:

- Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου από το νέο έτος να μην χάνεται παλαιότερη ρύθμιση που έχουν κάνει με την καθυστέρηση πληρωμής έστω και για μία ημέρα. Θα μπορούν δηλαδή πριν λήξει μία οφειλή να τη ρυθμίζουν σε 12 ή 24 δόσεις.  

Με τον ίδιο νόμο:

- Διατηρείται έως και το τέλος του 2019 ο υπολογισμός τόκων εκπρόθεσμης καταβολής με τον μήνα αντί για την ημέρα, λόγω τεχνικών δυσκολιών. Με το σύστημα που παρατείνεται, έστω και για μία μέρα καθυστέρησης μίας φορολογικής οφειλής χρεώνεται ο φορολογούμενος με τόκους ενός ολόκληρου μήνα. Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%.

Ασφαλιστικές εισφορές στις αποδείξεις δαπάνης.

Από 1.1.2018 επιβάλλεται ασφαλιστική εισφορά ύψους 26,95% στις αποδείξεις δαπάνης ή τίτλους κτήσεις.
Η ασφαλιστική εισφορά επιβάλλεται στο καθαρό ποσό, μετά την αφαίρεση του φόρου 20%, στις περιπτώσεις που αυτός επιβάλλεται (βλέπε ΠΟΛ.1120/2014), και του χαρτοσήμου.
Την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει ο εργοδότης. Στην περίπτωση αυτή, παρά το γεγονός ότι η αμοιβή έχει καταβληθεί με τίτλο κτήσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ περί μισθωτής εργασίας. 
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος.

*Απόστολος Αλωνιάτης
  Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών
Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: