Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Τρέχουν με "μπαλώματα" για τις νέες αντικειμενικές

Τρέχουν με "μπαλώματα" για τις νέες αντικειμενικές

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τρέχουν με "μπαλώματα" για τις νέες αντικειμενικές
Του Σπύρου Δημητρέλη
Με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να εξελιχθεί σε μια παταγώδη αποτυχία, γίνεται σήμερα το τελευταίο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει και τυπικά η διαδικασία για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στην Καλλιθέα θα διενεργηθεί κλήρωση ώστε να επιλεγούν οι περιοχές που θα ανατεθούν σε κάθε εκτιμητή προκειμένου να προτείνει τις νέες τιμές ζώνης.
Η κλήρωση είναι, ουσιαστικά, αποτέλεσμα του περιορισμένου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές για την όλη διαδικασία που σχεδίασε και προκήρυξε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα από τους περίπου 600 πιστοποιημένους εκτιμητές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κτηματαγορά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις οι περίπου 200.
Αυτοί καλούνται να προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών, κατά μέσο όρο, από 50 τιμές ζώνης ο καθένας και μάλιστα εντός 20 ημερών από την σχετική ανάθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την "ποιότητα” των εισηγήσεων που θα κάνουν.
Το έργο τους περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ο υπολογισμός εμπορικών τιμών είναι ουσιαστικά αδύνατος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα καθώς δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ή εκτιμήσεις από τρίτες πηγές, όπως είναι οι εκτιμήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο χορήγησης δανείων.
Στην προκήρυξη για την πρόσληψη των εκτιμητών ορίζεται ότι για κάθε ζώνη θα πρέπει να ορισθούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές που ο καθένας θα κάνει τη δική του πρόταση τιμής, ενώ υπάρχει ο περιορισμός ότι δε θα μπορεί να δηλωθεί προτίμηση από τους εκτιμητές για την περιοχή στην οποία βρίσκεται η έδρα του.
Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των τεσσάρων εκτιμητών ανά τιμή ζώνης και έτσι θα αναδειχθούν και για αυτές τις περιοχές εκτιμητές με τη σημερινή κλήρωση.
Σε κάθε περίπτωση, άλλα σχεδίαζαν στο ΥΠΟΙΚ και άλλα βλέπουν να γίνονται. Ο προβληματισμός που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται αφορά στο κατά πόσο θα καταφέρουν οι εκτιμητές να υπολογίσουν επακριβώς τις εμπορικές αξίες.
Αποδεικτικό της ανησυχίας αυτής είναι ότι αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι οι προτάσεις των εκτιμητών δεν είναι δεσμευτικές και ότι τον τελικό λόγο στον καθορισμό των τιμών θα έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με άλλα λόγια οι τιμές, τελικά, αν και θα έχουν ψήγματα δεδομένων της αγοράς θα αναθεωρηθούν με τον τρόπο που αναθεωρούνται τα τελευταία τριάντα χρόνια. Με διοικητική απόφαση...  

Δεν υπάρχουν σχόλια: