Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Πρόστιμο μη έκδοσης στοιχείου διακίνησης

Πρόστιμο μη έκδοσης στοιχείου διακίνησης




Το διαδικαστικό πρόστιμο που επιβάλλεται για την παράβαση της μη έκδοσης συνοδευτικού διακίνησης (Δελτίου Αποστολής) μετά την 1.1.2014 ορίζεται πλέον από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ.
Αναλυτικά:
Για παραβάσεις μη έκδοσης στοιχείων διακίνησης περιόδων μετά την 7η Ιουνίου 2017, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ιστ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ΚΦΔ, σε συνδυασμό με την περίπτωση η' της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου όπως έχουν προστεθεί με τον νόμο 4474/2017Σύμφωνα με τις περιπτώσεις αυτές το πρόστιμο ορίζεται σε 500,00 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, καιχίλια (1000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Αντίστοιχα για παραβάσεις μη έκδοσης στοιχείων διακίνησης περιόδου από 1.1.2014 έως 7.6.2017 το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 500,00 ευρώ, και καθορίζεται από τις διατάξεις της περίπτωσης θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 σε συνδυασμό με την περίπτωση δ' της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου, όπως ίσχυαν κατά την ως άνω περίοδο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι με την  απόφαση ΠΟΛ.1023/20.1.2014 (παρ. 8) καθορίζονται οι περιπτώσεις για ποιες είναι υποχρεωτική η έκδοση στοιχείου διακίνησης για περιόδους από 1.1.2014 έως 31.12.2014, ενώ με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014(παρ. 8)  για τις περιόδους από 1.1.2015 και μετά (Ε.Λ.Π.). 
---

Σχετική με το θέμα είναι και μια πρόσφατη απόφαση της ΔΕΔ (4327/1-9-2017) η οποία απέρριψε την προσφυγή εταιρίας για διαγραφή προστίμου 500,00 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε λόγω της μη έκδοσης στοιχείου διακίνησης το φορολογικό έτος 2014.

Η Απόφαση της Δ.Ε.Δ. αναφέρει αναλυτικά: 
Με την με αριθμό «....» οριστική πράξη επιβολής προστίμου ν.4174/2013 για το φορολογικό έτος 2014 επιβλήθηκε πρόστιμο ν.4174/2013 στην προσφεύγουσα επιχείρηση ποσού 500,0€, βάσει της από 10-3-2017 έκθεσης ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. (ν.4093/2012), κατόπιν της από «...» εντολής ελέγχου.
Με το με αριθμό «....» έγγραφο του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΚΡΗΤΗΣ διαβιβάστηκε στη Δ.Ο.Υ. το με αριθμό «....» πληροφοριακό δελτίο, βάσει του οποίου την Τρίτη 21-1-2014 στις 16:30 στη ΦΟΙΝΙΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ το με αριθμό κυκλοφορίας «....» αυτοκίνητο ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας επιχείρησης διακινούσε 1.000Kg βιομηχανικό ελαιόλαδο χωρίς το αντίστοιχο συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο.
Εκδόθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΚΡΗΤΗΣ το με αριθμό «.....»  Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου, το οποίο επιδόθηκε στον οδηγό του οχήματος κ. «....», μαζί με τη με αριθμό «....» κλήση προς ακρόαση.

Η προσφεύγουσα επιχείρηση υπέβαλε το με αριθμό «....» υπόμνημα, οι αιτιάσεις του οποίου δεν έγιναν δεκτές από τον έλεγχο και διαβιβάστηκε το συνταχθέν με αριθμό «......» πληροφοριακό δελτίο στη Δ.Ο.Υ.. Κατόπιν των ανωτέρω, ο έλεγχος της Δ.Ο.Υ. συνέταξε την από 10-3-2017 έκθεση ελέγχου και εξέδωσε την προσβαλλόμενη με αριθμό «.....» οριστική πράξη επιβολής προστίμου ν.4174/2013 και τις απέστειλε με τη με αριθμό «....» συστημένη επιστολή στην προσφεύγουσα επιχείρηση (RE«....»). Η έκθεση ελέγχου και η προσβαλλόμενη πράξη παρελήφθησαν στις 24-3-2017 από την προσφεύγουσα.
Η προσφεύγουσα επιχείρηση με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή αιτείται την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης, διότι βάσει της ΠΟΛ.1023/20.1.2014 στην παράγραφο 8.7 αναφέρεται ρητά ότι για αποθέματα που διακινούνται με σκοπό την φύλαξη, αποθήκευση, δεν εκδίδεται συνοδευτικό έγγραφο.

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο πρώτο παράγραφος Ε υποπαράγραφος Ε1 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ KAI ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του ν.4093/2012, με τις τροποποιήσεις του ν.4223/2013:
«Άρθρο 1
Υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών

1. Κάθε ημεδαπό πρόσωπο των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση. ...

Άρθρο 2
Τρόπος απεικόνισης συναλλαγών

1. Από την απεικόνιση των συναλλαγών στα βιβλία και από τα στοιχεία πρέπει να προκύπτουν συγκεντρωτικό και αναλυτικό στοιχεία των καταχωρήσεων και να υποστηρίζονται αυτές, ώστε να είναι ευχερής η αναλυτική πληροφόρηση και εφικτή η επαλήθευση αυτών από τον φορολογικό έλεγχο, για τις ανάγκες όλων των φορολογικών αντικειμένων. ...

3. Κάθε εγγραφή στα βιβλία, που αφορά συναλλαγή ή άλλη πράξη του υπόχρεου, πρέπει να στηρίζεται σε στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή σε δημόσια έγγραφα ή σε άλλα πρόσφορα αποδεικτικό στοιχεία.

Άρθρο 6
Τιμολόγηση Συναλλαγών

1. Γα την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου και την παροχή υπηρεσιών από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών σε άλλο υπόχρεο, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του όρθρου 3 ή σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή σε πρόσωπα εκτός της χώρας, για την άσκηση του επαγγέλματός τους ή την εκτέλεση του σκοπού τους, κατά περίπτωση, εκδίδεται τιμολόγιο, τουλάχιστον διπλότυπο.
Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών οφείλει να εξασφαλίζει την έκδοση τιμολογίου από τον ίδιο σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος όρθρου, καθώς επίσης εξ ονόματός του και για λογαριασμό του από τον πελάτη του ή από τρίτον, για τις παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από αυτόν, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε τρίτη χώρα. ...
14. Το τιμολόγιο εκδίδεται κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών στον παραλήπτη, κατά περίπτωση. Κατ' εξαίρεση, το τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο σε ένα (1) μήνα από την παράδοση ή αποστολή των αγαθών στον αγοραστή και πάντως μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο των συμβαλλομένων.»
Επειδή, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1286/31.12.2013 «Τρόπος παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων»: «Ορίζουμε τις κατάλληλες δικλείδες για την παρακολούθηση των παραλαμβανομένων και μη τιμολογημένων ακόμη από τους προμηθευτές αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που διακινούνται και εκκρεμεί τιμολόγηση, ως εξής:

1. Για την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση αποθεμάτων, με σκοπό την πώληση, απευθείας ή μέσω τρίτου, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων φορολογικό στοιχεία αξίας, που συνοδεύουν τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους, συντάσσεται από τον εκδότη του στοιχείου αξίας δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων με περιεχόμενο τα δεδομένα των παραγράφων 9, 10 και 11 του όρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ. - ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. των αποθεμάτων.
Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται για την παραλαβή αποθεμάτων από τον αγοραστή (υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών) αυτών, εφόσον δεν παραδίδεται σ' αυτόν, κατά την παραλαβή τους, τιμολόγιο του προμηθευτή αυτών ή αντίτυπο του δικαιολογητικού εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων ή δεν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή τους τίτλος κτήσης του άρθρου 5 παράγραφος 6 του Κ. Φ.Α.Σ..

2. Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται κατά το χρόνο της αποστολής ή της παράδοσης ή της παραλαβής ή της διακίνησης, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων. Εφόσον, με κατάλληλες δικλείδες, διασφαλίζεται ότι, ο χρόνος σύνταξης αυτού είναι πριν από την έναρξη της διακίνησης, καθώς και το περιεχόμενο αυτού, το ανωτέρω δικαιολογητικό μπορεί να βρίσκεται σε άυλη μορφή.»
Επειδή, σύμφωνα με την επικαλούμενη ΠΟΛ.1023/20.1.2014 «Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) από 1.1.2014, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α')»:
«8.0. Γενικά.
Με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Α.Σ, όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α) ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, το άρθρο 5 (δελτίο αποστολής) του Κ.Φ.Α.Σ., παύει να ισχύει από την 1.1.2014.
Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., όπως η παράγραφος αυτή τέθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ287Α) και ισχύει από 1.1.2014, ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εφαρμόζει κατάλληλες δικλείδες, που εξειδικεύονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, για την παρακολούθηση των παραλαμβανομένων και μη τιμολογημένων ακόμη από τους προμηθευτές αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που διακινούνται και εκκρεμεί τιμολόγηση.
Κατ' εξουσιοδότηση της προαναφερόμενης διάταξης, εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1286/31.12.2013, με την οποία ορίστηκαν οι κατάλληλες δικλείδες για την παρακολούθηση των παραλαμβανομένων και μη τιμολογημένων ακόμη από τους προμηθευτές αποθεμάτων, καθώς και των αποθεμάτων που διακινούνται και εκκρεμεί τιμολόγηση. Με την απόφαση αυτή, καθιερώνεται δικαιολογητικό έγγραφο για την παρακολούθηση της αποστολής, παράδοσης, διακίνησης, παραλαβής των μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, τα οποία διακινούνται με σκοπό, αποκλειστικά, την πώληση τους, απευθείας ή μέσω τρίτου.
Το έγγραφο αυτό μπορεί να φέρει τίτλο οποιαδήποτε ένδειξη επιθυμούν οι υπόχρεοι όπως «Δελτίο Αποστολής», «Συνοδευτικό Έγγραφο», «Συνοδευτικό Διακίνησης Αποθεμάτων», «Δελτίο Αποστολής Αποθεμάτων», « Έγγραφο Αποστολής Αποθεμάτων» κ.λπ.. Αποθέματα, για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων, είναι τα εμπορεύσιμα αγαθά (εμπορεύματα, έτοιμα προϊόντα, πρώτες ύλες κ.λπ.)....
8.5. Χρόνος έκδοσης.
Το ανωτέρω έγγραφο συντάσσεται, κατά το χρόνο της αποστολής ή της παραλαβής ή της διακίνησης των αποθεμάτων, όταν υφίσταται διακίνηση αυτών, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων. ...
8.7. Περιπτώσεις που δεν εκδίδεται έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.
Από τις διατάξεις της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1286/31.12.2013, προκύπτει ότι δεν εκδίδεται το υπόψιν έγγραφο, σε κάθε άλλη περίπτωση, πλην της αποστολής, παράδοσης, παραλαβής, διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.»
Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το όχημα μετέφερε 1.000Kg βιομηχανικό ελαιόλαδο από ελαιουργείο στις εγκαταστάσεις της προσφεύγουσας επιχείρησης, δηλαδή από τις εγκαταστάσεις άλλης επιχείρησης στις εγκαταστάσεις της προσφεύγουσας επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στην πώληση αυτού. Η μεταφορά αυτή αφορά σε αποστολή εμπορεύματος προς την προσφεύγουσα επιχείρηση.
Επειδή, όπως αναφέρεται στην οικεία έκθεση ελέγχου, η προσφεύγουσα επιχείρηση στο με αριθμό «....» υπόμνημά της σε απάντηση στο με αριθμό «.........» Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου, το οποίο επιδόθηκε στον οδηγό του οχήματος κ. «....» μαζί με τη με αριθμό «....» κλήση προς ακρόαση, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το μεταφερόμενο προϊόν είναι ιδιοκτησίας του προέδρου της εταιρίας. Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποδεικνύεται από οποιοδήποτε από τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δεν επαναλαμβάνεται στην υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή.
Επειδή, βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων, ο οδηγός του με αριθμό κυκλοφορίας «....» αυτοκινήτου ιδιοκτησίας της προσφεύγουσας επιχείρησης έπρεπε να φέρει δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο που να αφορά στην ποσότητα των 1.000Kg βιομηχανικού ελαιόλαδου που μετέφερε.
Επειδή οι διαπιστώσεις του ελέγχου, όπως αυτές καταγράφονται στην από 10-3-2017 έκθεση ελέγχου της Δ.Ο.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ επί της οποίας εδράζεται η προσβαλλόμενη πράξη, κρίνονται βάσιμες, αποδεκτές και πλήρως αιτιολογημένες, η υπό κρίση ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να απορριφθεί.
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 54 «Διαδικαστικές παραβάσεις», με τις τροποποιήσεις του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 και ίσχυε από 1-1-2014: «1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:
α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου, ... θ) δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις λιανικής πώλησης ή επαγγελματικά στοιχεία....

2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής: ... δ) πεντακόσια (500) ευρώ, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων β, γ, δ, στ' και θ' της παραγράφου 1, με ανώτατο όριο το ποσό ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, στην περίπτωση της μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.»
Αποφασίζουμε

Την απόρριψη της με αριθμό «....» ενδικοφανούς προσφυγής της «.» με ΑΦΜ «...». Οριστική φορολογική υποχρέωση - καταλογιζόμενο ποσό με βάση την παρούσα απόφαση: Πρόστιμο ν.4174/2013 για το φορολογικό έτος 2014: 500,0 €

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: