Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο
Οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, μάλιστα, θα γίνονται στην εμπορική αξία του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική, όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.
05 Ιαν 2018 - 10:26
Picture 0 for Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για οφειλές στο Δημόσιο, ξεκινά με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου τη σχετική διάταξη, ενώ στόχος είναι το Φεβρουάριο ή το αργότερο αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.

Οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, μάλιστα, θα γίνονται στην εμπορική αξία του ακινήτου και όχι στην αντικειμενική, όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες. 

Το Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ήδη πάντως η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό υποστηρίζοντας ότι αφενός το δημόσιο, με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών. Παράλληλα, τονίζει ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς.

LIBERAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: