Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνος απώλειας του αφορολογήτου από πληρωμές μέσω e-banking



Κίνδυνος απώλειας του αφορολογήτου από πληρωμές μέσω e-banking

Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες που πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2017 καταναλωτικές δαπάνες μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος.
Οι δαπάνες  αυτές είναι πολύ πιθανό να μην υπολογισθούν τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με συνέπεια να εμφανιστούν ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να δικαιούνται ολόκληρο το αφορολόγητο όριο, ανάλογα με τα εισοδήματα. Έτσι απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.
Την ύπαρξη αυτού του κινδύνου για χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες παραδέχθηκε χθες η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ερωτηθείσα για το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι διαπιστώνουν πως πολλές καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω e-banking δεν υπολογίζονται στο «κτίσιμο» του αφορολογήτου ανέφερε ότι «με το e-banking υπάρχει όντως ένα ζήτημα» και ότι για να λυθεί θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το «μπλόκο» στην κατοχύρωση του αφορολόγητου των πληρωμών μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων.
Η αδυναμία διάκρισης των ποσών που μεταφέρονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να υποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους.
Από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.
Μέχρι όμως να συμβεί αυτό όσοι φορολογούμενοι πραγματοποίησαν το 2017 μέσω e-banking σημαντικού ύψους πληρωμές δαπανών δεν θα είναι στο σύνολό τους καλυμμένοι.
Newsroom Αθήνα 9.84

Εμπλοκή με το αφορολόγητο και τις συναλλαγές μέσω e-banking

Πρόβλημα με τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι

Μπροστά στον κίνδυνο να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος βρίσκονται χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2017 πραγματοποίησαν σημαντικές δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ή αλλιώς e-banking.
Οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι πιθανό να μην υπολογιστούν στην κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως δεν έχουν καλυφθεί τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή, απειλούνται με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ακάλυπτα.
Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι, μέχρι τώρα, οι τράπεζες δεν διαθέτουν το κατάλληλο φίλτρο που διαχωρίζει τις δαπάνες που γίνονται μέσω e-banking από τις απλές συναλλαγές μεταξύ δύο φορολογουμένων.
Η αιτία αυτού του προβλήματος προέκυψε από το ότι πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν για να δέχονται πληρωμές των πελατών τους.
Το ζήτημα διαπιστώθηκε με αφορμή τις κληρώσεις της φορολοταρίας, καθώς οι φορολογούμενοι δεν «έβλεπαν» όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει. Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα είπε πως το πρόβλημα είναι γνωστό και θα λυθεί, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, διαβεβαιώνουν ότι, από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.
Ωστόσο, οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω e-banking μέσα στο 2017 δεν θα εμφανίζονται στο σύνολό τους.
Παρόλα αυτά, όσοι έχουν κρατήσει στους υπολογιστές τους τις αποδείξεις δαπανών, θα μπορούν να κρατήσουν το δικαίωμα κατοχύρωσής τους για το αφορολόγητο όριο που τους αναλογεί. Όσοι δεν τις έχουν κρατήσει, κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι μπροστά στο αφορολόγητο όριο και να πληρώσουν το φόρο ύψους 22%.
Πηγή antenna.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: