Την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό ΟικιακόΤιμολόγιο (ΚΟΤ) ώστε να επωφεληθούν οι πλέον ευάλωτοι καταναλωτές προωθεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Της Δήμητρας Μανιφάβα
Καταργείται δε, η απένταξη δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, στις περιπτώσεις υπέρβασης της κατανάλωσης. Από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι πιο ευάλωτοι καταναλωτές θα έχουν πλέον έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 70%, από 30%- 35% που είχαν με το ισχύον σύστημα.
Δικαιούχοι και κριτήρια
Σύμφωνα, λοιπόν, με την υπουργική απόφαση του κ. Γ. Σταθάκη, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις αμέσως επόμενες ημέρες καθιερώνονται πλέον δύο γενικές κατηγορίες δικαιούχων ΚΟΤ.

1) Οσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και φυσικά κινούνται εντός συγκεκριμένων ορίων κατανάλωσης.
Τα κριτήρια σωρευτικά είναι τα εξής:
  • α) Συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού έως 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ,
  • β) αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας νοικοκυριού (αυτοκίνητα και δίκυκλα) έως 6.000 ευρώ,
  • γ) συνολικό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων και μετοχών, ομολόγων κ.λπ., έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης έως 1.200 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό που κλιμακώνεται μέχρι τις 2.700 ευρώ για πενταμελή νοικοκυριά και
  • δ) τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.400 κιλοβατώρες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, η οποία κλιμακώνεται στις 2.700 κιλοβατώρες για πενταμελή νοικοκυριά ή για νοικοκυριά με 4 ενήλικες.

2) Οσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του κοινωνικού μερίσματος και επίσης κινούνται εντός ορίων συγκεκριμένης κατανάλωσης ρεύματος. Τα κριτήρια γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων είναι σωρευτικά τα εξής:
  • α) Συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ,
  • β) συνολικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα άτομο που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος και
  • γ) τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.400 κιλοβατώρες για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, η οποία κλιμακώνεται στις 2.700 κιλοβατώρες για πενταμελή νοικοκυριά ή για νοικοκυριά με 4 ενήλικες.


Η έκπτωσηΗ συνολική έκπτωση στην πρώτη κατηγορία εκτιμάται ότι φτάνει το 70% του τιμολογίου και προκύπτει από την έκπτωση ύψους 75 ευρώ/μεγαβατώρα στην τιμή του ρεύματος, καθώς και από την απαλλαγή των δικαιούχων από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στη δεύτερη κατηγορία η συνολική έκπτωση διαμορφώνεται σε περίπου 35% και προκύπτει από την έκπτωση 45 ευρώ/μεγαβατώρα στην τιμή του ρεύματος.
Οι παγίδες και οι εξαιρέσεις
Πιο ελαστικό γίνεται το πλαίσιο του ΚΟΤ σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι, ενώ σήμερα κάποιος δικαιούχος απεντασσόταν από το ΚΟΤ εάν κατανάλωνε έστω και μια κιλοβατώρα πάνω από το όριο, πλέον θα επιτρέπεται απόκλιση έως 10% στο σύνολο του έτους.
Ακόμη, νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία από 67% και άνω τα όρια κατανάλωσης (βλέπε πίνακα) αυξάνονται κατά 300 κιλοβατώρες και σε περίπτωση που περιλαμβάνουν άτομα που χρήζουν υποστήριξης με ιατρικές συσκευές (π.χ. συσκευές οξυγόνου), τα όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 κιλοβατώρες.
Από την άλλη, το πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο σε ό,τι αφορά τα εξής: πρώτον, λαμβάνεται υπόψη η περιουσία και το εισόδημα όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Τούτο έγινε προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις όπου δηλωνόταν ως δικαιούχος ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα, ενώ στο ίδιο σπίτι διέμεναν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.
Δεύτερον, οι πολύτεκνοι δεν θα υπάγονται αδιακρίτως στο ΚΟΤ, αλλά θα ισχύουν και γι’ αυτούς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως και για τους υπόλοιπους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ γι’ αυτή την κατηγορία πολιτών.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή