Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΣΔΟΕ: Παίρνει πίσω επιδοτήσεις 40 εκατ. από επιχειρήσεις

ΣΔΟΕ: Παίρνει πίσω επιδοτήσεις 40 εκατ. από επιχειρήσεις

222
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ΣΔΟΕ: Παίρνει πίσω επιδοτήσεις 40 εκατ. από επιχειρήσεις
Του Στέλιου Κράλογλου
Επιδοτήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επιστρέψουν πολλές επιχειρήσειςπου, πήραν μεν τα χρήματα, αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν τα επενδυτικά σχέδια!
Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Σταύρος Θωμαδάκης, μια στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ εντοπίστηκε με παραβάσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της επιδότησης που πήρε. Δηλαδή, είτε τα χρήματα δεν διατέθηκαν για την επένδυση (μάλλον έγιναν βίλες, αυτοκίνητα, κότερα κλπ) είτε μια επιχείρηση πήρε την ενίσχυση για επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης αλλά έκανε... απολύσεις!
Όπως εξηγεί ο κ Θωμαδάκης το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει την επιστροφή επιδοτήσεων άνω των 40 εκατ. ευρώ ενώ έχει στείλει και δελτίο με φορολογικές παραβάσεις άνω των 5.000.000 ευρώ (που προέκυψε από τους ίδιους ελέγχους) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΔΟΕ έχει ήδη ανοίξει 200 φακέλους με τέτοιες περιπτώσεις ύστερα από δύο εισαγγελικές εντολές για το περίφημο "πάρτι" που έχει στηθεί γύρω από τις επιδοτήσεις. 
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις εταιριών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.
Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.  
Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και υποθέσεις δωροδοκίας με την εμπλοκή υπαλλήλων που ενέκριναν χρηματοδοτήσεις εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Παράλληλα το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί και σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης  και συγκεκριμένα για τον αν διατηρούν τις θέσεις εργασίας (π.χ. για ένα η δυο χρονιά ανάλογά με τις επιταγές του προγράμματος). Εξάλλου το ΣΔΟΕ πλέον μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και σε περιπτώσεις όπου εντοπίζεται αδήλωτη εργασία!

222

Δεν υπάρχουν σχόλια: