Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - Στο 4,25% των 10ετών

Αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - Στο 4,25% των 10ετών

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται σήμερα κατά 1-3 μονάδες βάσης, εν μέσω φημολογιών για τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μία περίοδο που η νομισματική πολιτική αποτελεί τη βασική απειλή για τις αγορές ομολόγων. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων σημειώνει άνοδο 8 μονάδων βάσης (0,08 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,25%.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επέλεξαν χθες τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, για να διαδεχθεί τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάντσιο τον Μάιο, μία κίνηση που θεωρείται ότι ενισχύει τις πιθανότητες να αναλάβει κάποιος από χώρα του «πυρήνα» της Ευρωζώνης επικεφαλής της ΕΚΤ το επόμενο έτος. Αυτό, με τη σειρά του, θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πιο αυστηρή η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον, η οποία είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας), που είναι ένας από τους υποψήφιους για την κορυφαία θέση στην ΕΚΤ, έχει ταχθεί σταθερά κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, το οποίο ώθησε τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αρκετά υπέρ μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής τώρα, επομένως η πολιτική μπορεί να αλλάξει, αν ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ είναι από χώρα του πυρήνα", δήλωσε αναλυτής της DZ Bank. Η ΕΚΤ αναμένεται ευρύτερα να σταματήσει τη χωρίς προηγούμενο στήριξή της νωρίτερα παρά αργότερα, πιθανόν έως το τέλος του 2018, έχοντας μειώσει το πρόγραμμα κατά το μισό στην αρχή του έτους. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις μετοχών και πετρελαίου, μαζί με κάποια πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, συγκράτησε την άνοδο των αποδόσεων εν μέσω εικασιών ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε με προσεκτικό τρόπο.
Αυτό άλλαξε σε κάποιο βαθμό σήμερα, με τις αποδόσεις να σημειώνουν μικρή άνοδο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 0,75%, κινούμενο και πάλι αυξητικά προς το υψηλό επίπεδο πολλών ετών του 0,808% που σημειώθηκε μέσα στον Φεβρουάριο. Άνοδο κατά μία μονάδα βάσης σημείωσε και το κόστος 10ετούς δανεισμού της Γαλλίας.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, καθώς μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εκδώσει νέο χρέους ύψους πάνω από 250 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα. Η απόδοση των 10ετών τίτλων των ΗΠΑ σημείωνε άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 2,92% και το spread τους από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους διαμορφωνόταν στα 216 μονάδες βάσης (2,16 ποσοστιαίες μονάδες), κοντά στο πρόσφατο υψηλό επίπεδο.
Αργότερα σήμερα, η Γερμανία αναμένεται να εκδώσει 2ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσει μία κοινοπρακτική έκδοση 30ετών ομολόγων.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: