Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Πώς μπαίνουν σε ρύθμιση με έκπτωση οι οφειλέτες του πρώην ΟΕΚ Διαγραφή για όσους έχουν αποπληρώσει το 60%

Πώς μπαίνουν σε ρύθμιση με έκπτωση οι οφειλέτες του πρώην ΟΕΚ
Διαγραφή για όσους έχουν αποπληρώσει το 60%
20 Φεβ 2018 - 08:15
Picture 0 for Πώς μπαίνουν σε ρύθμιση με έκπτωση οι οφειλέτες του πρώην ΟΕΚ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έλαβαν μέσω του καταργηθεντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, θα έχουν οι δικαιούχοι, με απόφαση που υπογράφει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε ρύθμιση μπορούν να προβούν οι δικαιούχοι που εμφανίζουν οφειλές, έχοντας λάβει δάνεια από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ. Η απόφαση στον επαναπροσδιορισμό των δανείων, στον τρόπο εξόφλησης του άληκτου κεφαλαίου, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των τόκων κεφαλαίων, των τόκων υπερημερίας, των κεφαλαιοποιημένων τόκων, καθώς και στην διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών. 

Η παράταση χρόνου απολήρωμής

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αυξάνεται κατά δέκα χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής όλων των κατηγοριών των δανείων, από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ, των οποίων βρίσκεται σε ισχύ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησής τους.

Μείωση δανείου για όλους και διαγραφή για τους περισσότερο συνεπείς
Σημαντική είναι η μείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες και για όλες τις κατηγορίες.

Όσοι δικαιούχοι έχουν καταβάλλει έναντι της δανειακής τους οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% και άνω του δανείου τους, τότε η αυτό θεωρείται ότι έχει εξοφληθεί.


Στη ρύθμιση και όσοι έχουν υπερβεί το χρονικό όριο αποπληρωμής

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής ισχύει και για δανειακές συμβάσεις, ο χρόνος αποπληρωμής των οποίων έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να έχει γίνει αποπληρωμή του δανείου. Σημειώνεται ότι ο χρόνος επιμήκυνσης του δανείου, ξεκινάει από τη στιγμή που ο δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης.

Το συνολικό χρέος του δανείου, άληκτο κεφάλαιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόκοι κεφαλαίου, τόκοι υπερημερίας, πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με 6.000 ευρώ.

Τόκοι κεφαλαίου – Τόκοι υπερημερίας – Κεφαλαιοποιημένοι τόκοι

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι τόκοι κεφαλαίου που έχουν καταβληθεί από τον δανειολήπτη, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου.
Επίσης, οι τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας, που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί, διαγράφονται και δεν επιβαρύνουν στο εξής τον δανειολήπτη, ενώ οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται. Όποια οφειλή προκύψει για τον δανειολήπτη, μετά την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρούσας, παραμένει άτοκη και δεν υπόκειται σε τόκους υπερημερίας.

Προϋπόθεση η ιδιοκατοίκηση και η χρήση από συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση αποτελεί η ιδιοκατοίκηση και η χρήση του ακινήτου από τον δανειολήπτη, τους γονείς, τα παιδιά και τους συγγενείς α’ και β’ βαθμού, για το χρόνο που απομένει έως την εξόφληση του δανείου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται από τον ΟΑΕΔ

Τα αναγκαία δικαιολογητικά ιδιοκατοίκησης, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης, ορίζονται από τον ΟΑΕΔ, που διατηρεί και το δικαίωμα ελέγχου για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση νέας αδυναμίας πληρωμής ή ασυνέπειας

Εάν ο δικαιούχος εμφανίζεται ασυνεπής στη ρύθμιση για διάστημα έξι μηνών, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να τον ενημερώνει γραπτώς και να ζητά την καταβολή των εκπρόθεσμων δόσεών του ή την προσκόμιση δικαιολογητικών αδυναμίας πληρωμής.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης αμελήσει να προσκομίσει τα διακαιολογητικά και να αποδείξει την αδυναμία πληρωμής ή δεν καταβάλλει τις εκπρόθεσμες δόσεις του, ο ΟΑΕΔ θεωρεί ότι έχει εξαντληθεί κάθε δυνατό όριο διευκόλυνσης και αφού στείλει νέα ειδοποίηση, πρέπει να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων έξι μηνών.

Τι ισχύει για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση

Η βεβαίωση της οφειλής στη ΔΟΥ ισχύει και για όσους δανειολήπτες δεν θελήσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και εμφανίζονται ασυνεπείς στην πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, στις ειδοποιήσεις του ΟΑΕΔ ή δεν προσκομίζουν δικαιολογητικά αδυναμίας πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: