Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις δηλώσεις….. του Απόστολου Αλωνιάτη* ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΜ

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις δηλώσεις…..
του Απόστολου Αλωνιάτη*
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΜ

Σε μια ταραγμένη πολιτικοοικονομική περίοδο, τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως, πρέπει σιγά, σιγά να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στην φορολογική πραγματικότητα.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε πριν να αρχίσουν οι φορολογικές δηλώσεις, που κατά δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών, θα ανοίξουν την 1η Απριλίου 2018.

Χρησιμοποιούμε προσεκτικά το ρήμα «ανοίξουν» και όχι την φράση «θα αρχίσουμε να στέλνουμε φορολογικές δηλώσεις από 1η Απριλίου 2018» , διότι ως γνωστό υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που πρέπει να «στρώσει» το σύστημα και το δημόσιο. Να στείλουν καμία δεκαριά φορές βεβαιώσεις αποδοχών , μέχρι να πετύχουν τις σωστές, να γίνουν καμιά δεκαριά αλλαγές στην εκκαθάριση μέχρι να πέτυχουν την σωστή κλπ.

ΑΦΜ σε προστατευόμενους που συμπληρώνουν το 18 έτος .

Πάμε, για μία ακόμη φορά, να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Φορολογική δήλωση υποβάλλουν όσοι φορολογούμενοι:
·         Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2017 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
·         Έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.
·         Τα εξαρτώμενα (προστατευόμενα) μέλη που έχουν εισοδήματα:
i. Εισόδημα που αποκτά το ανήλικο από εργασιακή σχέση (μισθός).
 ii. Συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Σε κάθε περίπτωση όταν οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος τους πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ , έστω και αν δεν έχουν εισόδημα και είναι προστατευόμενα μέλη στους γονείς τους , διότι για να γίνει δεκτή η φορολογική δήλωση , στο πίνακα για τα προστατευόμενα μέλη πέρα από τον ΑΜΚΑ πρέπει , υποχρεωτικά, να συμπληρωθεί και ο ΑΦΜ.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά, νομικά  πρόσωπα και νομικές οντότητες;  
         i.        
    Απαιτούμενο δικαιολογητικό για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στα φυσικά πρόσωπα αποτελεί το στοιχείο ταυτότητας, πρωτότυπο του οποίου επιδεικνύεται στον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. και κατατίθεται ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτού.
       ii.            Πιστοποιητικό γέννησης για τα φυσικά πρόσωπα που στερούνται ταυτότητας (ανήλικοι). Πιστοποιητικό γέννησης υποβάλλεται και για τους ανηλίκους υπηκοότητας αλλοδαπής, επίσημα μεταφρασμένο και επικυρωμένο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη λήψη Α.Φ.Μ. από φυσικά πρόσωπα μη    επιτηδευματίες; 

 Για τους Έλληνες υπηκόους είναι η αστυνομική ή η υπηρεσιακή τους ταυτότητα στις περιπτώσεις που η αστυνομική ταυτότητα έχει αντικατασταθεί (Αστυνομία - Ελληνικός Στρατός - Ναυτικό – Αεροπορία κ.λ.π), ενώ για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού που δε διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα, το Ελληνικό τους διαβατήριο, σε ισχύ. 
Για τους αλλοδαπούς υπηκόους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο ταυτότητας είναι το διαβατήριό τους ή η ταυτότητα της χώρας τους, για τους Ομογενείς, το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς και για τους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, το διαβατήριό τους. 

            Επιπλέον, οι υπήκοοι τρίτων χωρών κάτοικοι Ελλάδος, υποβάλλουν υποχρεωτικά και άδεια διαμονής σε ισχύ, ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. 

             Αν η δήλωση για την απόδοση Α.Φ.Μ. κατατίθεται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. και κατατίθεται και ευκρινές φωτοαντίγραφο του αποδεικτικού ταυτότητας του υπόχρεου.

Αν λοιπόν το τέκνο σας συμπλήρωσε το 18ο έτος της ηλικίας του, σπεύσατε στην Δ.Ο.Υ. της περιοχής σας για την έκδοση ΑΦΜ.

Συμβουλή: Μαζί με την έκδοση του ΑΦΜ, κάντε και αίτηση για την απόκτηση κλειδάριθμου ώστε να υπάρχει πρόσβαση το taxisnet. Να είστε σίγουροι ότι κάπου θα σας χρειαστεί ακόμη και αν το τέκνο σας μείνει προστατευόμενο μέλος για πολλά ακόμη χρόνια , όσα δηλαδή επιτρέπει ο νόμος.

Η Διαδικασία για να μην πληρώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια.

Μια ακόμη μέριμνα που πρέπει να έχει ο φορολογούμενος πριν την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι να προβούν στις νομικές διαδικασίες εκείνες που θα του δώσουν την δυνατότητα να μην πληρώσει φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια του φορολογικού έτους 2017.

Να θυμίσουμε ότι πλέον ο νόμος έχει αλλάξει και δεν υπάρχει η εκχώρηση ενοικίων στο δημόσιο, ώστε να μην πληρωθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τη αλλαγή που έγινε, ο φορολογούμενος καλό είναι από νωρίς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις. Ειδικότερα για να μη φορολογηθεί για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει θα πρέπει:

·         Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

·         Να καταθέσετε στην εφορία πριν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

 Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, κύρια ενδιαφέρει αυτούς που έχουν επαγγελματική μίσθωση, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή.

Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

 Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν στην Δ.Ο.Υ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά από το πρώτο ευρώ.

Ποιες ασφαλιστικές εισφορές θα εκπέσουν από τα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών

Το έχουμε ξαναγράψει και το έχουμε ήδη αναδείξει το θέμα ότι μέχρι τώρα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώσανε ασφαλιστικές εισφορές με βάσει τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016, για να δούμε πότε το οικονομικό επιτελείο θα συνεννοηθεί και θα αναρτήσει την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών , πότε αυτές θα πληρωθούν ; και αν θα συμπεριληφθούν στις φετινές δηλώσεις.

* Απόστολος Αλωνιάτης    
Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια: