Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Les Echos: Η Ελλάδα "βλέπει" το τέλος του τούνελ στις Βρυξέλλες

Les Echos: Η Ελλάδα "βλέπει" το τέλος του τούνελ στις Βρυξέλλες

5:43 μμ, Δευτέρα 19 Φεβ 2018
ΗΕλλάδα "βλέπει" σήμερα το τέλος του τούνελ στιςΒρυξέλλες αναφέρει η γαλλική οικονομική εφημερίδα "Les Echos", ενόψει του Eurogroup.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, «ο ορίζοντας συνεχίζει να είναι ξεκάθαρος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Ως συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη κατά την τελευταία τους συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κλείσουν και επίσημα σήμερα στο Eurogroup την “τρίτη αξιολόγηση” του ελληνικού προγράμματος».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά. Μπορούμε να την προσεγγίζουμε στο μέλλον με εμπιστοσύνη», δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή στη γαλλική εφημερίδα.
Επιπλέον στο δημοσίευμα της Les Echos σημειώνεται ότι «Οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν γρήγορα τη νέα δόση ενίσχυσης ύψους 6,7 δισ. Ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για το σκοπό αυτό. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να αποπληρώσει τα καθυστερούμενα ποσά και να αρχίσει να χτίζει ένα χρήσιμο μαξιλάρι όταν θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές».
Το «μετά» είναι τώρα το επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει το καλοκαίρι το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής - υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την «τέταρτη αξιολόγηση» τον Ιούνιο.
Ξεκίνησε η τεχνική συζήτηση για τη γαλλική πρόταση μείωσης του χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία έχει θέσει το ζήτημα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους συνδέοντας το με μια ρήτρα ανάπτυξης στο μέλλον. Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο, ωστόσο οι τεχνικές ομάδες εργασίας εργάζονται ήδη σε αυτό το Eurogroup που οι Βρυξέλλες ονομάζουν «γαλλικός μηχανισμός».
Από την άλλη πλευρά η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δηλώνει ότι η θέση της Γαλλίας υπέρ μιας «φιλόδοξης αντιμετώπισης» της υπερχρέωσης της Ελλάδας «συζητείται όλο και περισσότερο στη ζώνη του ευρώ».
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: