Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Στον αέρα οι νέες αντικειμενικές αξίες – Διαπραγμάτευση προς νέα παράταση

Στον αέρα βρίσκεται η προσπάθεια προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι οποίες οδεύουν προς παράταση.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς παραδεχόταν ότι και οι νέες αντικειμενικές και η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ αποτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο τεχνικό θέμα που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να μην έχουν καθυστερήσεις.
Τόνιζε επίσης ότι εκτός από τη διαμόρφωση των νέων τιμών θα πρέπει να υπάρχει χρόνος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να επαναϋπολογίσει και να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ ώστε να επιτυγχάνεται ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πέραν του Μαρτίου, που έχει ανακοινώσει η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία ήταν επίσης παρούσα στη σύσκεψη.
Με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, επίσης παρόντα, συζητήθηκε η σύσταση και η λειτουργία του νέου ΣΔΟΕ ο οποίος θα λογοδοτεί στις δικαστικές αρχές.
Εν τω μεταξύ, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αποχωρώντας από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, τόνιζε ότι η ενοποίηση των τραπεζικών διαθεσίμων του συνόλου του Δημοσίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Στην κατεύθυνση αυτή τόνιζε ότι εξετάζεται ακόμη και νομοθετική ρύθμιση με την οποία όσοι αρνούνται να μεταβιβάσουν το αποθεματικό τους στο λογαριασμό κοινής διαχείρισης της ΤτΕ θα είναι αντιμέτωποι με ποινές
«Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή», ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας πως «πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος πού βρίσκονται τα διαθέσιμά του».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos της τάξεως των 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό 5 δισ. ευρώ σε διάφορους φορείς, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%.
Στο «παρά πέντε» της συνολικής συμφωνίας για χρέος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Δημόσιο. .Αυτό εξηγεί και το άγχος του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν μιλούσε για θέματα που μπορεί να καθυστερήσουν την τέταρτη αξιολόγηση.
Μετ’ εμποδίων και η από-πολιτικοποίηση του Δημοσίου με το διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων και το διορισμό νέων γενικών διευθυντών. Οι αιτήσεις φτάνουν περίπου τις 10.000 (περίπου 6.700 για γ.γ. και 3.500 για γενικούς διευθυντές, θα πρέπει να περάσουν από συνεντεύξεις και τη χρονοβόρα διαδικασία ΑΣΕΠ, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο για τις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων και τον Μάιο για τους γενικούς διευθυντές)
Το δεύτερο μεγάλο πεδίο αφορά στην αλλαγή της διαχείρισης των προσωπικού του Δημοσίου με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και τη λειτουργία του νέου προγράμματος συνεχούς κινητικότητας. Η αξιολόγηση προχωρά, αλλά η κινητικότητα σταματά στη σιωπηρή άρνηση των υπηρεσιών να αποδεσμεύσουν τους υπαλλήλους τους. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.
«Δείχνουν κατανόηση για τα προβλήματα και καταλαβαίνουν τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα και πιστεύω ότι θα είμαστε εντός προθεσμιών», είπε αποχωρώντας από τη συνάντηση η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη.
Στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων οι θεσμοί διαπίστωσαν καθυστέρηση στην ένταξη επιχειρήσεων και ζήτησαν δράσεις επιτάχυνσης. Ωστόσο οι δανειστές αποδέχθηκαν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με το νέο υπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, μόλις αναλάβει.
Στο θέμα της διαχείρισης των πλειστηριασμών, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι μπορεί το μέτρο να προχωρά αλλά δεν έχει τη γεωγραφική διασπορά που ζητούν οι θεσμοί. Και σε αυτό το θέμα συμφωνήθηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προχωρήσει με τους ρυθμούς που έχουν συμμορφωθεί.
Στη συζήτηση ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέπτυξε και τα πρόσθετα στοιχεία που θέλει η ελληνική πλευρά στο νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που θα αυστηροποιεί το νόμο Σταθάκη.
Τα αποτελέσματα των έως τώρα τεχνικών συναντήσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Αυτό τόνισε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι θα γίνει και μια ενημέρωση από το αν. υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, σχετικά με συζητήσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Σχολιάζοντας το κλίμα των συζητήσεων, η ίδια πηγή τόνισε ότι είναι «τόσο ομαλές όσο φαίνονται».
Δεν ήταν όμως τόσο σαφής για το εάν η συνεδρίαση θα εγκρίνει τελικά και τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το Eurogroup του Ιανουαρίου Τούτο με δεδομένο ότι δεν είναι σαφές ότι με τα στοιχεία που έχει παραθέσει η ελληνική πλευρά καλύπτονται οι δανειστές τόσο στα αποτελέσματα όσο κυρίως στη γεωγραφική διασπορά που ζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» και της τρίτης αξιολόγησης.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: