Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ανασφάλιστα οχήματα: Λήγει η προθεσμία-Έρχονται τα πρόστιμα

Τέλος στα ανασφάλιστα οχήματα δίνει η ΑΑΔΕ αρχής γενομένης του μηνός που διανύουμε. Με τη λήξη της προθεσμίας στις 23 Μαρτίου για τη διόρθωση λαθών σε οχήματα που μπορεί να φαίνονται ανασφάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση.
Η ΑΑΔΕ με την έκδοση πληροφοριακού οδηγού για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που έχουν λάβει ειδοποιητήριο εκ παραδρομής για ανασφάλιστο όχημα, έχει ενημέρωσει ότι η επόμενη διασταύρωση θα γίνει έναν μήνα μετά την έκδοση του οδηγού, δηλαδή μετά τις 23 Μαρτίου και σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, έχει αυξημένη κοινωνική σημασία, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και επέφερε ένα απτό αποτέλεσμα.

Αυξήθηκαν στα 6,26 εκατ. τα ασφαλισμένα οχήματα

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.
Πάντως, μετά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν όσοι βεβαιωθεί ότι το όχημά τους παραμένει ανασφάλιστο θα λάβουν ραβασάκια από την Εφορία, προκειμένου να προσέλθουν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

Μηχανές

Ως 250 κυβικά: Πρόστιμα 100 ευρώ
Ανω των 250 κυβικών: Πρόστιμα 150 ευρώ

Αυτοκίνητα

Ως 1.000 κυβικά: Πρόστιμα 200 ευρώ
Ανω των 1.001 κυβικών: Πρόστιμα 250 ευρώ.

Στις 23 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τα ανασφάλιστα οχήματα

Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, με πολλούς από τους συμπολίτες μας να αδυνατούν (ή ενδεχομένως και να αρνούνται) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σημαντικές, όπως η ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.
Τα στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Και αυτό διότι τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα του 2018 ξεπερνούν τις 600.000. Με βάση τον παραπάνω αριθμό, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τους κινδύνους για τις «τσέπες» των συγκεκριμένων ιδιοκτητών…
Συγκεκριμένα, οι Αρχές αναζητούν τώρα τους πολίτες που δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και, όπως έχει γίνει γνωστό, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά»! Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει από τις 23 Μαρτίου τη διενέργεια νέας διασταύρωσης στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα, έπειτα από το «αλαλούμ» που επικράτησε το Καλοκαίρι με τα «κατά λάθος» ειδοποιητήρια.
Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι έλεγχοι αναμένεται να εντατικοποιηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν ακόμη ανασφάλιστα αυτοκίνητα, καλό είναι να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν, προτού αρχίσει η διαδικασία της επιβολής προστίμων!
Μάλιστα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής προχώρησαν στη δημιουργία πληροφοριακού οδηγού.
Ο πληροφοριακός οδηγός έχει τη μορφή συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων (FAQ) και μπορείτε να τον δείτε εδώ.
Πώς θα ασφαλιστείτε πριν το ειδοποιητήριο με άμεσες λύσεις
Τι μπορεί να κάνει κάποιος, όμως, προκειμένου να μη βάλει φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη και κυρίως, να προλάβει ορισμένες δυσάρεστες «εκπλήξεις»; Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να βρει μια οικονομική και ιδανική για εκείνον λύση, προκειμένου να ασφαλίσει άμεσα το αυτοκίνητό του.
Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε κάθε πορτοφόλι, οπότε σίγουρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μένει κάποιος ανασφάλιστος. Ενδεικτικά, αξίζει απλώς να αναφέρουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της online ασφάλισης και φυσικά, της τρίμηνης ασφάλειας, μιας οικονομικής λύσης για τα οχήματα, που επιλέγεται από όλο και περισσότερους πολίτες το τελευταίο διάστημα. Μέσα σε πέντε μόνο λεπτά της ώρας και χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ή απλώς το τηλέφωνό του μπορεί ο καθένας να αποκτήσει το κατάλληλο για εκείνον πρόγραμμα ασφάλισης.
Και αν μέχρι σήμερα νομίζατε πως δεν κινδυνεύετε από κάποιο… ειδοποιητήριο-φωτιά, επειδή μετακινείτε ελάχιστα ή καθόλου το αυτοκίνητό σας, τότε κάνετε λάθος διότι ακόμη και ένα ακινητοποιημένο όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο, για να μην χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο ο ιδιοκτήτης του.
Ελέγξτε αν το όχημά σας εμφανίζεται ως ασφαλισμένο
Η δεύτερη και άκρως σημαντική κίνηση, που αξίζει να κάνει κάποιος αυτή την περίοδο, είναι να ελέγξει αν το όχημά του εμφανίζεται ως ασφαλισμένο στη βάση δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Αρκούν λίγα «κλικ» για να «τσεκάρετε» τα στοιχεία σας, ειδικότερα στην περίπτωση που ασφαλίσατε το όχημά σας πρόσφατα.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των Αρχών
Με όποιον τρόπο και αν επιλέξετε να ασφαλίσετε το όχημά σας, το σίγουρο είναι πως πρέπει να το κάνετε άμεσα και πάνω από όλα, να έχετε κατά νου πως αν παραμείνετε ανασφάλιστοι κινδυνεύετε να πληρώσετε πολύ περισσότερα από όσα θα σας κόστιζε μια απλή ασφαλιστική λύση. Η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας και -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- τα ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά πρόστιμα περιμένουν όλους όσοι πέσουν στα «δίχτυα» των Αρχών το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πέρα από τις πινακίδες και τα χρήματα, μεγαλύτερη σημασία για να ασφαλίσει κάποιος το όχημά του έχουν οι ζωές των συνανθρώπων του, πεζών και οδηγών. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι τον επόμενο χρόνο θα δούμε τα ποσοστά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στη χώρα μας να «πέφτουν» και όχι να «ανεβαίνουν», όπως συνέβη το περασμένο διάστημα…

Έρχονται πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αν έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, τότε δεν έχετε άλλο περιθώριο. Στις 23 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να ασφαλίσετε το όχημά σας, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά τη διασταύρωση των στοιχείων και θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα.
Υποχρέωση ασφάλισης έχουν όλα τα οχήματα των οποίων οι πινακίδες δεν έχουν κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με την άδεια κυκλοφορία και τις πινακίδες. Αν λοιπόν μετά τις 23 Μαρτίου βρεθείτε με ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, τότε θα λάβετε ειδοποίηση μέσω του taxisnet για να πληρώσετε χρηματικά πρόστιμα ύψους 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα από 251 κυβικά και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κυβικά και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρεωτική είναι μόνο η ασφάλιση του οχήματος για αστική ευθύνη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν κατά βάση τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια συμβόλαια, με τα τελευταία να είναι και τα πλέον οικονομικά, αν αναχθούν σε κόστος/μήνα.
Υπάρχουν επίσης και προγράμματα χρέωσης ανάλογα με τα χιλιόμετρα που καλύπτει ένα αυτοκίνητο, ενώ ορισμένες ασφαλιστικές έχουν δημιουργήσει και συμβόλαια με το μήνα, ώστε να διευκολύνουν του κατόχους αυτοκινήτων που σκέφτονται να τα μεταβιβάσουν, να τα ακινητοποιήσουν ή τα χρησιμοποιούν ελάχιστες ημέρες το χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση δεν συμφέρει να επιβαρυνθεί κάποιος το πρόστιμο, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από μια εξάμηνη ή ετήσια ασφαλιστική κάλυψη και φυσικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κυκλοφορεί κανείς ανασφάλιστος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, αν φταίει θα επιβαρυνθεί με μεγάλες οικονομικές και πιθανώς ποινικές υποχρεώσεις, ενώ ακόμα και αν δεν φταίει θα έχει να αντιμετωπίσει δυσβάσταχτα διοικητικά πρόστιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: