Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Για όλα φταίει ο …. λογιστής ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. του Απόστολου Αλωνιάτη


Για όλα φταίει ο …. λογιστής

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.

του Απόστολου Αλωνιάτη

«Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε στους φορολογούμενους η έκδοση της αποφάσεως ΠΟΛ.1045/2018 με σχετικό θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, …… για το φορολογικόν έτος 2017», δεκατέσσερις ημέρας πριν την λήξην υποβολής των…»

Θα μπορούσε να είναι μια είδηση από εφημερίδα πριν 20 χρόνια. Εν μέσω συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών, η ΑΑΔΕ ζητά να σταλούν και  κάπου 9 εκατομμύρια βεβαιώσεις μισθωτών, τόκων, παρακρατούμενων φόρων κ.λπ.., καθυστερώντας επιδεικτικά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Τι να πει κανείς ή μάλλον γιατί για άλλη μια φορά να γράψει μια αράδα για να πει τα αυτονόητα. Ότι αυτοί που διοικούν το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ, δεν έχουν καμιά επαφή με την πραγματική οικονομική πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά που υποτίθεται ότι εποπτεύουν και τα σχόλια δικά σας.

Αλλαγές στο έντυπο της Φορολογικής Αναμόρφωσης.

 Για τις αλλαγές στο έντυπο Ε3, το έντυπο για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων σας είχαμε προειδοποίηση σε προηγούμενο σημείωμα. Πριν λίγες μέρες δόθηκε στην δημοσιότητα η ΠΟΛ.1044/2018 με  τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου, χωρίς αλλαγές από όσα σας είχαμε ήδη γράψει. Η αλλαγή ήλθε από το έντυπο για την Φορολογική Αναμόρφωση , δηλαδή από το έντυπο που γράφουμε όσες δαπάνες των επιχειρήσεων δεν εκπίπτουν φορολογικά. Στην δεύτερη και Τρίτη σελίδα του εντύπου υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για τους φόρους (παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους) που οφείλει να πληρώσει η εταιρία και τι έως τώρα έχει αποδώσει στο κράτος μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Οι πίνακες αυτοί αντικαταστάθηκαν από μια υπεύθυνη δήλωση του λογιστή για τις επιχειρήσεις, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Δηλώνω υπεύθυνα ότι έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι  δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και  απόδοσης των έμμεσων φόρων (παρ. 3 άρθρου 38 ν.  2873/2000)».

Η ευθύνη των λογιστών – φοροτεχνικών.

Σύμφωνα με  την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000, οι λογιστές –φοροτεχνικοί έχουν την υποχρέωση:

«3. Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία. Επίσης, είναι υπεύθυνος για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και τις οποίες παραθέτει αναλυτικά σε κατάσταση που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το περιεχόμενο της κατάστασης αυτής υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κ.Φ.Ε.

 Τέλος, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ότι κατά τη διαρρεύσασα διαχειριστική περίοδο έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων.

 Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ο λογιστής φοροτεχνικός υπογράφει τις δηλώσεις της παραγράφου 2, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα έντυπα ή καταστάσεις, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά με τις οικείες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Επίσης, κατά την υποβολή των δηλώσεων οι λογιστές φοροτεχνικοί αναγράφουν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας τους ή της έδρας του επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση, τον Α.Φ.Μ., την αρμόδια Δ.Ο.Υ για τη φορολογία τους, τον αριθμό μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους και την κατηγορία της άδειάς τους.»

Άρα σύμφωνα με τον νόμο, ο λογιστής – φοροτεχνικός έχει την υποχρέωση να υπογράψει την σχετική υπεύθυνη δήλωση του εντύπου της φορολογικής αναμόρφωσης.

Οι αντιδράσεις

Με την ανακοίνωση του σχετικού εντύπου υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από τους κύκλους των φοροτεχνικών για την υπεύθυνη αυτή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα αρκετοί λογιστές – φοροτεχνικοί παραπονούνται ότι άλλοι συνάδελφοι τους, για να «πάρουν τον πελάτη», κάνουν τα στραβά μάτια ή τα χατίρια , που αυτοί αρνούνται, και σωστά, κάνουν και δεν ακολουθούν διαφορετικές «ερμηνείες» μόνο και μόνο για να «εξυπηρετήσουν τον πελάτη.  

Η υπεύθυνη δήλωση , δηλαδή η ανάληψη της ευθύνης για τον σωστό υπολογισμό και την  ορθή αποστολή των δηλώσεων παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, θεωρούμε ότι κατοχυρώνει ακόμη περισσότερο το επάγγελμά του λογιστή – φοροτεχνικού, μιας και αποτελεί αποτρεπτική κίνηση για όλους αυτούς τους αλεξιπτωτιστές «λογιστές – φοροτεχνικούς», που κάνουν ότι θέλει ο πελάτης προβαίνοντας σε άνομες ενέργειες.

Παραδείγματος χάρη δηλώνουν ψευδή περιοδική δήλωση ΦΠΑ για να πάρει ο πελάτης μια φορολογική ενημερότητα, προσαρμοσμένη στις οικονομικές του δυνατότητες,  ή δεν κάνουν φορολογική αναμόρφωση σε όλες τις δαπάνες του άρθρου 23 του Ν.4172/2013, δηλαδή στις δαπάνες που βάσει νόμου δεν είναι εκπιπτόμενες, ολικά ή μερικά, από τις επιχειρήσεις, παρανομώντας και σε αυτή την περίπτωση.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ

Απαραίτητη η κατοχύρωση από την πολιτεία

  Χωρίς να αποτελεί άλλοθι, πρέπει, όμως,  να δώσουμε και ένα δίκιο στους λογιστές –φοροτεχνικούς.

Παρ όλες τις ευθύνες που έχουν , δεν υπάρχει, από πλευράς τις πολιτείας, η κατοχύρωση τους απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που λογιστές είδαν άλλα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις από αυτά που είχαν στείλει ή και αλλοίωση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ.

Η πολιτεία λοιπόν πρέπει να κατοχυρώσει τους λογιστές- φοροτεχνικούς, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικά ψηφιακής υπογραφής. Με αυτό τον τρόπο θα αποδεικνύεται ποιος έστειλε τη δήλωση και η ΑΑΔΕ θα μπορεί να κλειδώνει την αποστολή δηλώσεων από «τρίτους» , ‘όταν η ηλεκτρονική υπογραφή δεν ταυτίζεται με τους εξουσιοδοτημένους στην αποστολή εγγράφων στο taxisnet.
Ιδού πεδίο λαμπρό λοιπόν για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Ας προχωρήσουν στην υλοποίηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφιακής  για τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών.
Ένα αίτημα που το ζητούν και το συζητούν, με το υπουργείο Οικονομικών και την τότε Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ),  από το 2006.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια: