Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ο κωδικός για το τέλος επιτηδεύματος και ποιες περιπτώσεις αφορά Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται στο Ε3

Ο κωδικός για το τέλος επιτηδεύματος και ποιες περιπτώσεις αφορά
Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται στο Ε3
24 Απρ 2018 - 08:51
Picture 0 for Ο κωδικός για το τέλος επιτηδεύματος και ποιες περιπτώσεις αφορά
Του Γιώργου Λαμπίρη

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 008 στο Ε3, ο οποίος θα αφορά στην αναγραφή των υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων, τα οποία δεν βαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Με βάση τα όσα ισχύουν από πλευράς της φορολογικής αρχής, στο έντυπο θα υπάρχει ένας υποπίνακας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα υποκαταστήματα, που διατηρεί ο εκάστοτε φορολογούμενος, και εναρμονίζονται με τις διατάξεις του νόμου αναφορικά με το τέλος επιτηδευματος. Στη συνέχεια θα μπορεί ο φορολογούμενος να εξαιρέσει όλες τις εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις που δεν νοούνται ως υποκαταστήματα δεν βαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Ποιες εγκαταστάσεις θεωρούνται υποκαταστήματα

Αναφορικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, από τη φορολογική νομοθεσία, από τον ορισμό του υποκαταστήματος εξαιρείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, έξω από την έδρα της επιχείρησης.

Ποιες εγκαταστάσεις δεν θεωρούνται υποκαταστήματα

Επί της ουσίας ως υποκαταστήματα δεν θεωρούνται οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν έως και 30 ημέρες. Σημειώνεται ότι το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών, είναι ο χρόνος που καθορίζεται για κάθε συμμετοχή σε προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους.

Επιπλέον, ως υποκαταστήματα δεν θεωρούντα όσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή όχι, στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα. Επομένως, εάν στο ίδιο κτίριο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους λειτουργεί η έδρα αλλά και κάποιο από τα υποκαταστήματα της επιχείρησης, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται μόνο μία φορά. Σε περίπτωση όμως που η δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης εκτείνεται και σε άλλα κτίρια, τότε επιβάλλεται ξεχωριστά τέλος επιτηδεύματος για κάθε κτίριο, στο οποίο φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις της.

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε παραδοσιακά κτίσματα και λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, δεν θεωρούνται υποκαστήματα.

Τι ισχύει για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Το ίδιο ισχύει και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και τοποθέτηση, έως και τη χονδρική ή λιανική πώληση των προϊόντων που παράγει. Κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες προχωρούν σε οικοτεχνική ή χωρική μεταποίηση των προϊόντων, για τη θαλάσσια αλιεία και  για την αλιεία εσωτερικών υδάτων, τη σπογγοαλιεία, την οστρακαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW. Στις ίδιες διατάξεις εντάσσονται τέλος και οι αγροτουριστικές μονάδες, οι οποίες επίσης δεν θεωρούνται υποκαταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: