Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Φορολογική δήλωση: Πότε υποβάλλουν κοινή και πότε χωριστή δήλωση τα παιδιά Οι οριζόμενες διατάξεις για τα εξαρτώμενα μέλη

Φορολογική δήλωση: Πότε υποβάλλουν κοινή και πότε χωριστή δήλωση τα παιδιά
Οι οριζόμενες διατάξεις για τα εξαρτώμενα μέλη
27 Απρ 2018 - 08:56
Picture 0 for Φορολογική δήλωση: Πότε υποβάλλουν κοινή και πότε χωριστή δήλωση τα παιδιά
Του Γιώργου Λαμπίρη

Ως εξαρτώμενα μέλη των γονέων θεωρούνται τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία το ετήσιο ειδόσημά τους δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, είναι να μένουν μαζί με τους γονείς τους.

Εφόσον ισχύουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις, τότε το εισόδημα των παιδιών δηλώνεται και φορολογείται στο όνομα του γονέα, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα καθώς και στο όνομα του συζύγου, ο οποίος έχει την υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση. Εάν ωστόσο ο γονέας, ο οποίος κατείχε τη γονική μέριμνα για τα ανήλικα παιδιά, την έχει χάσει, τότε η φορολόγησή τους γίνεται στο όνομα του άλλου γονέα.

Οι εξαιρέσεις και πότε φορολογείται ξεχωριστά το εισόδημα

Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις κατά τις οποίες το εισόδημα ενός ανήλικου παιδιού, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων του, φορολογειται ξεχωριστά. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες το εισόδημα προκύπτει από την προσωπική του εργασία ή από τη σύνταξη μετά το θάνατο του ενός από τους δύο γονείς του.

Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ισχύουν οι δύο παραπάνω εξαιρέσεις, τότε στην ξεχωριστή δήλωση που υποβάλλει το παιδί, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και όλα τα εισοδήματα που προκύπτουν από κάθε πηγή, ακόμα και εισοδήματα που μπορεί να του έκαναν δώρο οι γονείς του.

Τι ισχύει για τα ενήλικα τέκνα

Αναφορικά με τα ενήλικα παιδιά ισχύει ότι είναι εξαρτώμενα, εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, είναι έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές, σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Περιπτώσεις αναπηρίας

Εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται επίσης τα παιδιά με νοητική ή σωματική αναπηρία πάνω από 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία και είτε είναι τέκνα του γονέα, ο οποίος υποβάλλει δήλωση, καθώς και τα αδέρφια των δύο συζύγων. Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι να μην διατηρούν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο, και να μένουν με τους γονείς τους.

Η γενική διάταξη πάντως ορίζει ότι όλα τα υπόλοιπα ενήλικα παιδιά, τα οποία αποκτούν εισόδημα, θα πρέπει υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Περιπτώσεις Ε3 για εξαρτώμενα μέλη

Τέλος για περιπτώσεις υποβολής Ε3 για λογαριασμό ανήλικου τέκνου, τα εισοδήματα του οποίου φορολογούνται μέσω του γονέα, ο οποίος διατηρεί τη γονική μέριμνα, η δήλωση Ε3 υποβάλλεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ, στην οποία ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: