Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ε. Τσακαλώτος: «Γιατί μας πίεσαν οι θεσμοί να καταργήσουμε τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά»

Ε. Τσακαλώτος: «Γιατί μας πίεσαν οι θεσμοί να καταργήσουμε τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά»





Απαντώντας σε 2 επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής των νέων διευθυντών και προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ και την εξαίρεση της Καρπάθου από το μεταφορικό ισοδύναμο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά:

«Από την αρχή του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 το ΣΔΟΕ έχει κάνει πάνω από 800 ελέγχους, έχει σημειώσει πάνω από  7.500 παρεμβάσεις και έχει προσδοκώμενα έσοδα της τάξης πάνω 170 εκατ.»

«Να μας κατηγορεί η ΝΔ όπως έγραψα σε συνέντευξή μου στην εφημερίδα των συντακτών ότι κτίζουμε πελατειακό κράτος, είναι σαν ο Λάκι Λουτσιάνο να μας κατηγορεί ότι έχουμε έλλειψη εντιμότητας


Στο δεύτερο μέρος της απάντησης προς τον κύριο Κρεμαστινό: 

«Οι θεσμοί δεν αρνηθήκανε ότι υπάρχει δυνατότητα να έχεις μειωμένο ΦΠΑ για να έχεις νησιώτικη πολιτική. Είπανε ότι εάν έχεις πολλούς συντελεστές υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να φοροδιαφεύγεις. Γιαυτό μας πίεσαν πάρα πολύ (και γιαυτό έγινε αυτό που έγινε) για να έχουμε λιγότερους συντελεστές ώστε να μην μπορεί να φοροδιαφεύγει κανείς. Εγώ ποτέ δεν πείστηκα με το επιχείρημα αυτό των θεσμών. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το κλειδί για να μειώσεις την φοροδιαφυγή, είναι η μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ.»

Πρόσθεσε επίσης:

«Για να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, πρέπει ο κάθε απασχολούμενος,  ο κάθε έμπορας, ο κάθε επαγγελματίας, η κάθε επιχείρηση, να έχει μικρή πιθανότητα ότι θα γίνει έλεγχος, αλλά να ξέρεις ότι θα είναι πολύ σοβαρές οι συνέπειες όταν βρεθεί να φοροδιαφέυγει. Για να φθάσουμε εκεί πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Εγώ έχω κάνει και αυτοκριτική και το ανέφερε και ο συνάδελφος της Ν.Δ. στην ερώτησή του, ότι ήμασταν υπεραισιόδοξοι στο πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Είμαι ειλικρινής σε αυτό, είναι πολύπλοκο το ζήτημα, έχουμε κάνει αρκετά βήματα, έχουμε όμως πολλά ζητήματα ακόμα.»

«Συμφωνώ με την λογική για την τιμωρία και το πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό, νομίζω όμως ότι η φοροδιαφυγή χρειάζεται πάρα πολλά μέτρα και μια  πολύπλοκη και πολύ σύνθετη προσέγγιση. Εάν υπάρξει από την κυβέρνησή μας (που υπάρχει) και από μελλοντικές κυβερνήσεις αυτή η βούληση νομίζω θα λύσει  ένα μεγάλο συστημικό πρόβλημα της κοινωνίας».

Σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο:

«Το μεταφορικό ισοδύναμο το βλέπουμε σαν καλό μέτρο ασχέτως της αντικατάστασης του μειωμένου ΦΠΑ.»

«Δεν πρέπει ο άνθρωπος που πουλάει γεωργικά προϊόντα σε κάποιο νησί να έχει μεγαλύτερο κόστος απ' ότι έχει κάποιος που τα φέρνει από τον Βόλο στην Αθήνα.»




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: