Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα Η εξαίρεση και η αντιμετώπιση

Σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα
Η εξαίρεση και η αντιμετώπιση
27 Απρ 2018 - 08:55
Picture 0 for Σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Μόνο σε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος αποδεικνύει την τεχνική αδυναμία που αντιμετωπίζει για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ηλεκτρονικά, έχει το δικαίωμα να την υποβάλλει χειρόγραφα. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι να μην μπορεί η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τα μέσα που διαθέτει.

Εναλλακτική περίπτωση για να υποβάλλει κάποιος χειρόγραφα τη δήλωσή του, είναι να διαπιστώσει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, στην οποία ανήκει - σε εξαιρετικές περιπτώσεις -, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικά μέσα. Τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταθέσει τη δήλωσή του στην αρμόδια ΔΟΥ.

Όταν κάποιος υποβάλλει χειρόγραφα τη δήλωση του θα πρέπει να καταθέσει ένα αντίτυπο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, στην οποία ανήκει είτε αυτοπροσώπως, είτεκ από κληρονόμο του, είτε από πρόσωπο, που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει γι’ αυτό το σκοπό.

Χειρόγραφη εκπρόθεσμη αρχική και τροποποιητική

Σε περίπτωση κατά την οποία η δήλωση έχει υποβληθεί χειρόγραφα και η εκπρόθεσμη ή εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα. Σε ό,τι αφορά τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη έως και το 2014, υποβάλλονται επίσης χειρόγραφα στις ΔΟΥ. Διευκρινίζεται ότι με βάση τις γενικές διατάξεις οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές από το 2015 και μετά, υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Περίπτωση θανάτου

Οι δηλώσεις όσων έχουν αποβιώσει για τα εισοδήματα, είτε ολόκληρου του 2017, είτε μέρους του, υποβάλλονται επίσης χειρόγραφα στη ΔΟΥ έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Απαιτείται σχετικά η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του θανόντος πριν την υποβολή της δήλωσης, αναφορικά με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των κληρονόμων ή των κοντινότερων συγγενών του, συνοδεία των απαιτούμενων δικαολογητικών.

Για τα εισοδήματα της κληρονομιάς που αποκτώνται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, ο δικαστικός εκκαθαριστής υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση στον ΑΦΜ του κληρονόμου, ενώ παραμένει η υποχρέωση του κληρονόμου να υποβάλλει (με ηλεκτρονική υποβολή) δήλωση για τα μη κληρονομιαία εισοδήματά του. 

Υπολογισμός και καταβολή οφειλής

Για τον υπολογισμό και την καταβολή της οφειλής, που προκύπτει από την εκκαθάριση και της χειρόγραφης δήλωση,  η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και οι επόμενες μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: