Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Πλειστηριασμοί Στο σφυρί σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο

Πλειστηριασμοί

Στο σφυρί σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο

Ερχεται τσουνάμι κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η πρώτη κατοικία

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ08:00 |
Στο σφυρί σπίτια για χρέη προς το Δημόσιο
  0  0 Google +0  0  
Με τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ζουν από σήμερα και όσοι χρωστούν στην Εφορία. Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ. Η λίστα περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, γραφεία, οικόπεδα, αποθήκες πάρκινγκ. Ολα ανήκουν σε επιχειρηματίες που στα χρόνια της κρίσης χρεοκόπησαν και έγραψαν στο τεφτέρι της Εφορίας πολλά  εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα. Σήμερα θα τα δουν να εκποιούνται από τον υπολογιστή των συμβολαιογράφων.
Αυτό είναι μόνο η αρχή. Οσο περνάει ο καιρός η λίστα με τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου που θα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί θα μεγαλώνει. Μπορεί σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί να αφορούν μεγαλοοφειλέτες αλλά σταδιακά η Εφορία θα αγριέψει. Με τους δανειστές να πιέζουν ήδη για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατήσει γκάζι. Θα αρχίσει να εκποιεί σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα, χωράφια αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης) που έχουν στην κατοχή τους φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ακόμα και μερικών χιλιάδων ευρώ.  

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Η πρώτη κατοικία φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία δεν γλιτώνει από το ηλεκτρονικό σφυρί. Η νομοθεσία επιτρέπει κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οι οφειλέτες για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να έχουν υπαχθεί ή να υπαχθούν μέχρι το τέλος του έτους στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Στην πρεμιέρα των σημερινών πλειστηριασμών φιγουράρει το όνομα ενός παλιού γνώριμου της Εφορίας. Πρόκειται για τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, ο οποίος έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο και χρωστάει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου πάνω από 18 εκατ. ευρώ. Αν οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μιας μεζονέτας με υπόγειο πάρκινγκ και αποθήκη στην Αγία Παρασκευή, καρποφορήσουν σήμερα τότε θα δει το χρέος του να περιορίζεται κατά 198.000 ευρώ.
Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές. Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται και σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή, μπιρ παρά, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά, ιδιαίτερα για τα παλαιά διαμερίσματα. Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Αρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.
Στη λίστα των ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό  πλειστηριασμό περιλαμβάνονται:
* Ενα γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης  προσφοράς στα 96.000 ευρώ.
* Μια μεζονέτα 130 τ.μ. Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ.
* Ενα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ
* Δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη, στην περιοχή του Ψυρή, με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες  που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου. Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο μετριόνταν στα δάχτυλα και οι περισσότεροι κηρύσσονταν άγονοι. Από σήμερα αυτό αλλάζει. Κάθε μήνα η λίστα των ακινήτων που θα εκποιούνται θα μεγαλώνει. Αλλωστε οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν περιμένοντας την αλλαγή της νομοθεσίας που απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να  κυνηγά οφειλέτες με ακίνητη περιουσία που την έχουν κρύψει από τα μάτια της Εφορίας.  Βάζοντας πρώτους στο κάδρο όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ έχει δώσει  εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να αναζητήσουν στα αρχεία του Κτηματολογίου εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα που τυχόν έχουν φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία τα οποία  δεν τα έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9. Με τον εντοπισμό τους τα ακίνητα θα δεσμεύονται και αμέσως θα εγγράφονται σε αυτά υποθήκες για να διασφαλίσει το Δημόσιο τα συμφέροντα του όταν τα ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμό.
Ηδη, οι ελεγκτικές Αρχές με τη βοήθεια του Κτηματολογίου έχουν συντάξει την πρώτη λίστα οφειλετών με χρέη άνω των 10.000 ευρώ η οποία παίρνει τον δρόμο για διερεύνηση και διασταύρωση.
Πάντως είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών έχει πάρει φωτιά. Σήμερα διενεργούνται 70 πλειστηριασμοί ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί ακόμη 404 με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: