Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τα τρία φορολογικά θέματα - «φωτιά» που πάνε στις... καλένδες Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι φορολογικές αρχές θα αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν σε αρκετά θέματα.

Τα τρία φορολογικά θέματα - «φωτιά» που πάνε στις... καλένδες
Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι φορολογικές αρχές θα αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν σε αρκετά θέματα.
17 Απρ 2018 - 09:31
Picture 0 for Τα τρία φορολογικά θέματα - «φωτιά» που πάνε στις... καλένδες
Τον Ιούλιο θα υποβάλλουμε ακόμη φορολογικές δηλώσεις. Τον Αύγουστο, θα παραλαμβάνουμε ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ και θα τρέχουμε να κάνουμε καινούργιο αίτημα για να μην μας κόψει το φθηνό ρεύμα η ΔΕΗ και τον Σεπτέμβριο θα πληρώνουμε τους φόρους επί δύο: και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτό θα πει εορτασμός για την έξοδο από τα μνημόνια…

Αν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφασίσει να λύσει τη σιωπή της μέσα στην εβδομάδα σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, τότε είναι πιθανό το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει προς το τέλος της εβδομάδας. Αλλιώς, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σε μια χρονιά με αρκετές αλλαγές (καινούργιο Ε3, ηλεκτρονικές πληρωμές με αποδείξεις, ανάδειξη του θέματος της φιλοξενίας σε κρίσιμο για την είσπραξη των κοινωνικών επιδομάτων κλπ) τα 6,3 εκατομμύρια των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθούν σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών. Αυτό σημαίνει περίπου 100 χιλιάδες δηλώσεις ανά ημέρα από την πρώτη ημέρα μαζί με τα Σαββατοκύριακα. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πιθανό σενάριο ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τις πρώτες ημέρες ακόμη και οι λογιστές θα ψάχνονται να εντοπίσουν τις αλλαγές στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Τελειώνει ο Απρίλιος και τα ερωτήματα σχετικά με την υποβολή των φετινών δηλώσεων παραμένουν αναπάντητα με ευθύνη φυσικά της φορολογικής αρχής. Το έντυπο Ε1 δεν έχει οριστικοποιηθεί (παρά το γεγονός ότι έχει διαρρεύσει εδώ και εβδομάδες), οι οδηγίες συμπλήρωσής του δεν έχουν δημοσιευτεί ενώ εκκρεμούν αποφάσεις και επί της συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 που συμπληρώνεται από 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες και αγρότες και αποτελεί τη μεταρρύθμιση της φετινής χρονιάς.

Έτσι, όπως ήρθαν τα πράγματα, οι φορολογικές αρχές θα αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν σε αρκετά θέματα και αυτό για να μην διαταραχθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την οποία το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να βεβαιώσει πάνω από 3,8-4 δις. ευρώ (άσχετα αν τα 300-400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να τα επιστρέψει στο ένα εκατομμύριο των φορολογουμένων που θα δικαιούνται και φέτος επιστροφής φόρου).

Υπό αυτά τα δεδομένα:


1.  Δεν θα υλοποιηθεί η επιταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Χρονικά περιθώρια για πειραματισμούς που θα αύξαναν τον αριθμό των δηλώσεων από τα 6,3 εκατομμύρια στα 8 εκατομμύρια δεν υπάρχουν. Έτσι, θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των προηγούμενων ετών.

2.  Ο κωδικός των ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι «ανοικτός» και θα συμπληρώνει ελεύθερα ο καθένας όποιο ποσό θέλει. Υποτίθεται ότι στη συνέχεια θα μπορούν να γίνονται έλεγχοι. Με την έλλειψη προσωπικού που μαστίζει τις εφορίες, θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό αν βρεθεί ελεγκτής ο οποίος θα ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για την πληρωμή μέσω τραπεζικού λογαριασμού μιας συναλλαγής των 400-500 ευρώ από τον φορολογούμενο. Ειδικά δε για τους άνω των 70 ετών που μπορούν να προσκομίσουν και χάρτινες αποδείξεις, ο έλεγχος είναι εξαιρετικά απίθανος εκτός και αν κάποιος φορολογούμενος σταθεί «τυχερός».

3. Το Ε3 ζητάει αναλυτικά στοιχεία και κατανομή δαπανών ανά κατηγορία. Εϊναι πιθανό στις οδηγίες που θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα, να ορίζεται ότι οι πολλοί που τηρούν τα απλογραφικά βιβλία, δεν θα χρειάζεται να προχωρήσουν στην αναλυτική καταγραφή. Και αυτό προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος στα λογιστικά γραφεία που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να «ξεσκονίσουν» εκατομμύρια τιμολόγια για να υποβάλλουν μια απλή φορολογική δήλωση.

THETOC.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: