Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Γκέλσταντ: Πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία - Αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

Γκέλσταντ: Πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία - Αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

Ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Αθήνα Γιορν Γκέλσταντ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ εκφράζει την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πεποίθηση πως τον Αύγουστο η χώρα μας θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το δύσκολο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε, αναφέρει και τονίζει πως πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
"Η σχέση Ελλάδας και Νορβηγίας μέσα στην ιστορία έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακά ζητήματα και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, και αυτή η διάσταση των σχέσεών μας θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και στο μέλλον. Επιπλέον, κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε σημαντική επέκταση της νορβηγικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδίως μέσω του μηχανισμού επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Είμαι υπερήφανος που λέω ότι για το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2021, η Νορβηγία αποφάσισε να διαθέσει στην Ελλάδα 117 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεργαστούμε με τους Έλληνες εταίρους σε μια σειρά πολύ σημαντικών τομέων, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Θα επικεντρωθούμε στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ιδίως με σκοπό να βοηθήσουμε τους νέους μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα αυτή. Πιστεύουμε ότι επείγει να αναπτυχθούν συνθήκες που θα δώσουν στους νέους μορφωμένους ανθρώπους μια νέα ελπίδα και ευκαιρίες".
"Ένα δύσκολο μέρος φθάνει στο τέλος του: αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω εκτεταμένων μέτρων λιτότητας και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων για τη μεταμόρφωση μέρους της ελληνικής νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας σας. Πιστεύω ότι θα βγείτε από το πρόγραμμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Αλλά τότε πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, και αυτό είναι το κεφάλαιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία. Και αυτό είναι δύσκολο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών σας, την ενίσχυση του ανταγωνιστικού σας πλεονεκτήματος και την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται ένα σαφές όραμα, στρατηγική ικανότητα και την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα το φτιάξετε και αυτό" συμπλήρωσε.
Τονίζει ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός κρίκος στις διμερείς σχέσεις "Περίπου 350.000 Νορβηγοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο. Πολλοί Νορβηγοί είναι βαθιά γοητευμένοι από την Ελλάδα και την πλούσια κουλτούρα της".
Με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γκέλσταντ αναλύει το νορβηγικό παράδειγμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ισχυρό εθνικό έλεγχο τόσο στη διαχείριση των πόρων όσο και των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία για το εθνικό μας οικονομικό πλαίσιο» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναδεικνύει πως η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: