Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η Μέρκελ θέλει να διευρυνθεί το Eurogroup με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας

Η Μέρκελ θέλει να διευρυνθεί το Eurogroup με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας

11:35 μμ, Τρίτη 17 Απρ 2018
Απέναντι στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, η Άγκελα Μέρκελ θα απαντήσει με τη γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια θέση της ότι το βασικό είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Handelsblatt, η Μέρκελ θα προτείνει τη διεύρυνση του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σε ένα γιγαντιαίο συμβούλιο (Jumbo) στο οποίο θα μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομίας της περιοχής, το οποίο θα οδηγεί σε μεγαλύτερη σύγκλιση και ανταγωνιστικότητα. Το συμβούλιο αυτό δεν θα συνεδριάζει κάθε μήνα, αλλά αρκετές φορές τον χρόνο.
Ο στόχος, αναφέρει η Handelsblatt είναι σαφής: Η Μέρκελ δεν θέλει να υπάρξει ενασχόληση μόνο με τους νέους χρηματικούς πόρους, όπως αυτούς που θα χρειασθούν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η καγκελάριος θεωρεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ως κεντρικό ζητούμενο για την Ευρώπη. Επιπλέον, πρέπει η οικονομική δύναμη των ευρωπαϊκών κρατών να μη διαφέρει πολύ. Για αυτό, οι σύνοδοι των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας πρέπει να δίνουν την αναγκαία ώθηση, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, το δημοσίευμα αναγνωρίζει ότι για τον Μακρόν μία τέτοια πρόταση δεν πρόκειται να είναι αρκετή.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: