Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Τι δηλώνουν όσοι φιλοξενούνται και όσοι φιλοξενούν Του Απόστολου Αλωνιάτη

Τι δηλώνουν όσοι φιλοξενούνται και όσοι φιλοξενούν
Του Απόστολου Αλωνιάτη

Από το 2010  και τον Ν. 3842/10 εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και δεν έχει γίνει κατανοητό  στους φορολογούμενους, και όχι μόνο, τι σημαίνει φιλοξενούμενος, τι σημαίνει φιλοξενία και τι δωρεάν παραχώρηση οικίας. Άσε που, μετά το αλαλούμ που έγινε  τον Δεκέμβριο με το κοινωνικό μέρισμα,  ανακαλύφθηκε ότι πολλοί έβαζαν και δωρεάν παραχώρηση και φιλοξενία. Κουλουβάχατα δηλαδή….

Οι νέοι κωδικοί για τους φιλοξενούμενους στο έντυπο Ε1.

Στο νέο έντυπο Ε1, Φορολογία φυσικών προσώπων, προστεθήκαν δύο νέοι κωδικοί 007-008 «Φιλοξενείτε φ.π. υπόχρεο σε δήλωση εκτός εκείνων που αναφέρονται στον πίνακα 8;».
Οι κωδικοί 007-008 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8, «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ». Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας.
Μέσα από τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, απαντώνται ερωτήματα σχετικά με την δήλωση των φιλοξενουμένων ατόμων.

1.       Πως θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

2.       Πως θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

3.       Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση χωριστής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

4.       Στον υποπίνακα 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Προσοχή: Από φέτος γίνεται διασταύρωση στους φιλοξενούμενος των κωδικών 007-008. Αν δηλαδή κάποιος φορολογούμενος δηλώσει φιλοξενούμενος (κωδικοί 091,092,093 του πίνακα 6), θα ζητηθεί η επιβεβαίωση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου , είτε αυτός συμπληρώσει τους κωδικούς  007-008, είτε όχι.

Άλλο φιλοξενία  και άλλο δωρεάν παραχώρηση.

Η φιλοξενία γίνεται μόνο στην ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του φορολογούμενου. Δεν μπορεί να γίνει φιλοξενία σε δευτερεύουσα κατοικία. Προσοχή στην περίπτωση αυτή, δηλαδή να έχουμε παραχωρήσει για κατοικία ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία , πλην της κύριας κατοικίας μας, αυτό φορολογικά λαμβάνεται ως δωρεάν παραχώρηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες που δόθηκαν από την ΑΑΔΕ:

Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω τη διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;

Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους, αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως, πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς. Υπενθυμίζουμε ότι δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

Πως δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα.

• Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

• Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

Προσοχή: Σύμφωνα με το άρθρο 39 του ΚΦΕ(ν.4172/2013),η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

Αν κάνω δωρεάν παραχώρηση ακινήτου σε τρίτο, τι τεκμαρτό εισόδημα θα δηλώσω;

Όταν ο φορολογούμενος κάνει δωρεάν παραχώρηση σε τρίτο άτομο, πέρα δηλαδή από τα άτομα που αναφέρονται στο άρθρο 39 του Ν.4172/2013, η παραχώρηση αυτή παράγει τεκμαρτό εισόδημα, και υπολογίζεται στο 3% της αντικειμενικής αξίας ,που πρέπει να δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη στο έντυπο Ε2 και να φορολογηθεί με την κλίμακα των ενοικίων (πρώτες 12.000 με 15% κλπ). Ο χρήστης του ακινήτου, και σε αυτή την περίπτωση , έχει το τεκμήριο της κατοικίας που διαμένει και του έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Να διευκρινίσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η αξία του ακινήτου που αναγράφετε στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν έχει καμία σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Η αντικειμενική αξία βγαίνει με βάση τα φύλα υπολογισμού τις αντικειμενικής αξίας για τα εντός σχεδίου και τα έντυπα Κ για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας των ακινήτων (εκτός σχεδίου).

Προσοχή: Ο υπολογισμός γίνεται με ποσοστό 3% και όχι πλέον ή μείζον αυτού.

Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται έχει αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, το έσοδο που θα πρέπει να δηλωθεί είναι 50.000 Χ3% = 1.500 ευρώ.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 10 Μαΐου 201

Δεν υπάρχουν σχόλια: