Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Τι πρέπει να προσέξουμε στην υποβολή των δηλώσεων. Των φρονίμων τα παιδιά πριν δηλώσουν ….. ενημερώνονται Του Απόστολου Αλωνιάτη



Τι πρέπει να προσέξουμε στην υποβολή των δηλώσεων.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν δηλώσουν ….. ενημερώνονται

του Απόστολου Αλωνιάτη

Το παιχνίδι ξεκίνησε.
“Οι αντίπαλοι” , φορολογούμενοι και ΑΑΔΕ, βρίσκονται στο γήπεδο και παίζουν ακόμη αναγνωριστικό παιχνίδι. Τι πρέπει να κάνω για όσα στοιχεία έχουν έρθει αυτόματα, τι έχω εγώ στα χαρτιά μου, ποια στοιχεία είναι τα σωστά και ποια τα λάθος.
Πριν μπούμε στο παιχνίδι αυτό ας δούμε ένα δυο θέματα που πρέπει να προσέξουμε ή να πράξουμε πριν να πατήσουμε το κουμπί της οριστικής υποβολής της φορολογική δήλωσης.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Από το δικαστήριο στην εφορία.

Αν είσαστε ιδιοκτήτες ακινήτου και δεν έχετε εισπράξει το σύνολο ή μέρος από τα ενοίκια πρέπει να περάσετε από τα δικαστήρια ώστε να κάνετε τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να κατοχυρώσετε το δικαίωμα να μην φορολογηθείτε τα ενοίκια που δεν έχετε εισπράξει.
Αναλυτικότερα, θα πρέπει σε βάρος του μισθωτή:
Να έχει εκδοθεί διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή
Να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή
Να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή
Να έχει ασκηθεί αγωγή αποβολής μισθωμάτων ή
Να έχει ασκηθεί αγωγή επιδίκασης μισθωμάτων.
Με την δικαστική αυτή απόφαση ο φορολογούμενος πρέπει να πάει στην Δ.Ο.Υ. που ανήκει και να την κατάθεση στο τμήμα εισοδήματος ώστε να ανοίξει ο κωδικός που αφορά τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί μέσα στο 2017.

Προσοχή: Ο φορολογούμενος πρέπει να κάνει τις δικαστικές ενέργειες που προαναφέραμε, δηλαδή δεν αρκεί ένα απλό εξώδικο. Ακόμη το ραντεβού με την εφορία είναι υποχρεωτική κίνηση για να ανοίξει ο κωδικός των ανείσπρακτων μισθωμάτων.

Φορολόγηση ενοικίων από Airbnb κλπ.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1068/2018 όσοι πέρυσι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017.
Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 15% έως 45%.

Διασταύρωση εισοδημάτων

Μπορώ να μην δηλώσω τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση;    

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) , οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει μέσα στο 2017. Άρα οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν και τα εισοδήματα από την βραχυχρόνια μίσθωση. Να επισημάνουμε ότι το υπουργείο οικονομικών είναι σε επαφή με τις πλατφόρμες μέσα από τις οποίες γίνονται οι μισθώσεις και μπορεί να διασταυρώσει τα εισοδήματα από αυτή την δραστηριότητα.

«Λοιπά πληροφοριακά στοιχεία – χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη»

Φέτος στο έντυπο Ε1 (δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017),  προστέθηκαν νέοι κωδικοί 429-430 «Λοιπά πληροφοριακά στοιχεία – χρηματικά ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη», στους οποίους αναγράφονται χρηματικά ποσά τα οποία έχουν εισπραχθεί, αλλά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις δεν καλύπτουν τεκμήρια. Υποχρεωτική αναγραφή γίνεται μόνο αν τα ποσά αυτά αποτελούν εισόδημα, ενώ δεν υπάγονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αναγράφονται προαιρετικά. Τα ποσά που αναγράφονται πρέπει να αποδεικνύονται με τα κατάλληλα δικαιολογητικά, κατά περίπτωση.

Πολλοί φορολογούμενοι ρωτούν τι ποσά μπορούμε να βάλουμε σε αυτούς τους κωδικού και γιατί μπήκαν στην φορολογική δήλωση.

Ας ξεκαθαρίσουμε δυο έννοιες που ο πολλοίς κόσμος τις έχει ταυτόσημες, ενώ δεν είναι.

Αναφερόμαστε στις έννοιες «Τεκμήρια» και «Πόθεν έσχες». Στα τεκμήρια πρέπει να πληρώσουμε φόρο ή να δικαιολογήσουμε με τα εισοδήματα μας ή την ανάλωση παλαιότερων εισοδημάτων κάποιες δαπάνες ή κάποιες αγορές για να μην πληρώσουμε φόρο.
Το «Πόθεν Έσχες» αποτελεί την υποχρέωση μας να αποδείξουμε που βρήκαμε τα χρήματα για την αγορά, ακόμη και αγαθών που δεν είναι τεκμήρια. Να θυμίσουμε την περίπτωση της αγοράς ακινήτων από τον Δεκέμβριο του 2010 έως των Δεκέμβριο του 2013. Η αγορά τους δεν αποτελούσαν τεκμήριο, αλλά η διοίκηση είχε την δυνατότητα να ζητήσει από τον φορολογούμενο να αιτιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για την αγορά αυτού του ακινήτου, να τον ελέγξει δηλαδή.

Υπάρχουν έσοδα του φορολογούμενου, που δεν θεωρούνται φορολογητέα έσοδα, δεν μπορούν να καλύψουν τεκμήρια, αλλά έχουν εισπραχθεί, έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς και μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εμφανιστούν στην φορολογική δήλωση για να καλύψουν το «Πόθεν Έσχες» του φορολογούμενου.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Πριν από κάποια χρόνια αγρότης πήρε από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή της παραγωγής του 74.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, που δεν αποτελούν εισόδημα σύμφωνα με τον ΚΦΕ και δεν εμφανίζονταν στην φορολογική δήλωση, αποκατέστησε τις ζημιές και αγόρασε και ένα μικρό ακίνητο. Σαφώς και πλήρωσε φόρο για την απόκτηση του ακινήτου, αλλά η αρμόδια Δ.Ο.Υ. τον «έβγαλε» σε έλεγχο.

Πέρα από την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, στον κωδικό αυτό μπορούν να εμφανιστούν χρήματα από την πώληση μετοχών, εισηγμένων ή μη, που δεν φορολογούνται , τα χρήματα από την εξαγορά ασφαλιστικού συμβολαίου, αποζημιώσεις για αποκατάσταση ζημιών που δεν θεωρούνται εισόδημα για την φορολογία εισοδήματος, αλλά έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου, άρα τέτοια ποσά συμπληρώνονται στους προαναφερόμενους κωδικούς. 

Απόστολος Αλωνιάτης 
Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: