Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Μόλις 48 Επιχειρήσεις Σε Σύνολο 31.724 «Τερμάτισαν» Στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Μόλις 48 Επιχειρήσεις Σε Σύνολο 31.724 «Τερμάτισαν» Στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

49

Νέα δεδομένα για επιτάχυνση των ρυθμίσεων οφειλών από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δημιουργούν οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπως είναι και η ένταξη οφειλών των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2017.

Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν πως θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς οι έως τώρα ρυθμίσεις οφειλών παραμένουν «φτωχές» και κατώτερες των προσδοκιών που είχαν διατυπωθεί αρχικά.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν το πρώτο λόγο και αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν το σχέδιο εξυγίανσης με τη συγκατάθεση των τραπεζών και στη συνέχεια καταθέτουν το σχέδιο στα αρμόδια Πρωτοδικεία της χώρας.

«Φτωχά τα έως τώρα αποτελέσματα»

Πάντως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέχρι σήμερα έχει δώσει φτωχά αποτελέσματα αν κρίνουμε ότι μόνο η μία στις 660 εταιρείες βρήκε λύση στο οικονομικό της πρόβλημα αφού οι πιστωτές δίνουν τη συγκατάθεση τους για κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών.
Πιο αναλυτικά μόλις 48 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τις τράπεζες, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, των ΕΦΚΑ και προς τους προμηθευτές. Στην εκκίνηση της διαδικασίας και στα αρχικά στάδια βρίσκονται 31.724 επιχειρήσεις.
Από αυτές πέρασαν επιτυχώς το στάδιο της εκλεξιμότητας 5.973 με αποτέλεσμα περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις να δυσκολεύονται στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών.
Από την επόμενη φάση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών πέρασαν 1.101 αιτήσεις εκ των οποίων οι 339 εντάχθηκαν σε διμερή διαπραγμάτευση και 762 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.
Η επιλογή εμφανίζει 497 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο προτελευταίο διάστημα και για τις 297 είναι η έναρξή της διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.

Γραφειοκρατικά γρανάζια

Τα γραφειοκρατικά γρανάζια άφησαν να φθάσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα μόνο 48 επιχειρήσεις αφού πήραν ρύθμιση για τα χρέη τους.
Δηλαδή ανά μια εβδομάδα περνά μία εταιρεία με αποτέλεσμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις 31.724 θα απαιτηθούν χιλιάδες εβδομάδες αν δεν αλλάξουν οι βασικές δομές του εξωδικαστικού.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέρχεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα των 44 εβδομάδων από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών από τις 3 Αυγούστου 2017 μέχρι τις 8 Ιουνίου 2018.

1.118 ελεύθεροι επαγγελματίες στην τελευταία ευθεία

Ωστόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την εφορία.
Το δικαίωμα για ρύθμιση και η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο εξωδικαστικό μηχανισμό έγινε στις 5 Φεβρουαρίου και τις τελευταίες 18 εβδομάδες τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Συνολικά έχουν υποβάλλει αίτηση 12.584 επαγγελματίες εκ των οποίων πέρασαν επιτυχώς 7.416 και 1186 αιτήσεις έφθασαν στο τελικό στάδιο αναμένοντας την τελική ρύθμιση των οφειλών.
Χριστιάννα Κούσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: