Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ποια ποσά δεν φορολογούνται ως εισόδημα Όσα ορίζονται με βάση τη σχετική νομοθεσία

Ποια ποσά δεν φορολογούνται ως εισόδημα
Όσα ορίζονται με βάση τη σχετική νομοθεσία
18 Ιουν 2018 - 09:00
Picture 0 for Ποια ποσά δεν φορολογούνται ως εισόδημα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Εξαιρέσεις υφίστανται αναφορικά  με τις κατηγορίες εισοδημάτων που θεωρούνται ως εισόδημα και υπόκεινται σε φόρο.

Επί της ουσίας, σε φόρο υπόκεινται τα εισοδήματα που ορίζονται στις τέσσερις κατηγορίες, του άρθρου 7 του νόμου 4171 του 2013. Θυμίζουμε ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων:

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,

β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,

γ) εισόδημα από κεφάλαιο και

δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Ωστόσο από το να θεωρούνται ως εισόδημα, εξαιρούνται όλα τα χρηματικά βραβεία που προέρχονται από τα δημόσια ταμεία, καθώς και οι υποτροφίες, τα κέρδη από λαχεία, αλλά και η αποζημίωση για ηθική βλάβη. Πρόκειται για τα ποσά που συνδέονται με τους κωδικούς 781 και 782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, εξαιρούνται της επιβάρυνσης με φόρο, όλα τα κέρδη που προέρχονται από αμοιβαία κεεφάλαια, αλλά και η υπεραξία που αποκτούν οι μεριδιούχοι τους, όταν εξαγοράζουν τα μερίδιά τους. Τα ποσά αυτά δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος.

Εξαιρούνται από το χαρακτηρισμό ως εισοδήματα και όλα τα επιδόματα, τα οποία αποτελούν κοινωνική παροχή με στόχο την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ειδικών δαπανών, που αφορούν σε ειδικές – ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Τα επιδόματα απέχουν από το χαρακτηρισμό ως εισοδήματα, διότι παρέχονται στους εκάστοτε δικαιοόυχους, χωρίς να αποτελούν αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας, ενώ δεν αποτελούν και προϊόν περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: