Στη διακριτική ευχέρεια και την καλή πίστη των εργοδοτικών οργανώσεων εναπόκειται το αν θα διατρέξει όλο τον κλάδο η συμφωνία για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (επεκτασιμότητα ΣΣΕ)!
Όπως ρητά αναγράφεται στη σχετική εγκύκλιο, «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή»!
Η εγκύκλιος, που δημοσιεύτηκε στις 14/06/2018, καθορίζει τη διαδικασία προκειμένου να εξευρεθεί το αν είναι δυνατή η επέκταση και η κήρυξή της ως γενικώς υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, με βάση την κείμενη νομοθεσία που θα ενεργοποιηθεί από τον προσεχή Αύγουστο, οι συμμετέχοντες εργοδότες στην εργοδοτική οργάνωση που υπογράφει τη ΣΣΕ να απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου.
Για τη διακρίβωση, λοιπόν, της κάλυψης ή μη του 51% του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
▶ Στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που κατατίθεται στο Τμήμα Συλλογικών Συμβάσεων και Συλλογικής Οργάνωσης του υπουργείου Εργασίας, γνωστοποιείται ο ΣΤΑΚΟΔ (πρόκειται για τη Στατιστική Ταξινόμηση των Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας) που αφορά η συλλογική σύμβαση.
▶ Η κατάθεση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας γνωστοποιείται στον υπουργό Εργασίας προκειμένου να υποβάλει αίτημα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κληθεί η εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση που την υπέγραψε να καταθέσει το μητρώο των μελών της που δεσμεύονται από αυτήν.
▶ Αν καταθέσει το μητρώο μελών η εργοδοτική οργάνωση που υπογράφει μια ΣΣΕ, ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου «ΕΡΓΑΝΗ», διαπιστώνει αφενός μεν το σύνολο των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται από εργοδότες που δεσμεύονται από την υπογραφείσα συλλογική σύμβαση, αφετέρου δε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Ετσι προκύπτει αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου.
Ακολούθως τα στοιχεία που εξάγονται γνωστοποιούνται στο ΑΣΕ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εργασίας για τη δυνατότητα ή μη επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής για τον συγκεκριμένο κλάδο της υπογραφείσας και κατατεθείσας ΣΣΕ.
Έντυπη έκδοση «Εφημερίδα των Συντακτών»