Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Προκαταβολή στα εισοδήματα από εμπορική δραστηριότητα. ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Του Απόστολου Αλωνιάτη


Προκαταβολή στα εισοδήματα από εμπορική δραστηριότητα.

ΝΕΟ ΑΡΧΕΙΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Του Απόστολου Αλωνιάτη

Όπως ακριβώς  λέει και το τραγούδι. «Άρχισαν τα όργανα,……».

Έτσι άρχισαν και τα όργανα στην υποβολή των δηλώσεων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πριν λίγες μέρες, έστειλε στο taxis, νέο αρχείο βεβαιώσεων συντάξεων με διορθωμένα ποσά. Αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2017, αλλά όχι με δική τους ευθύνη. Άντε τώρα να βρεις ποιοι φορολογούμενοι έχουν διαφορές, να περιμένεις να ανοίξουν οι τροποποιητικές δηλώσεις για να κάνεις τροποποιητική.

Αλήθεια με τους φορολογούμενους που δεν πέρασαν από τον λογιστή – φοροτεχνικό τι θα γίνει; Πως θα πάρουν  είδηση ότι υπάρχει διαφορά στα δηλωθέντα εισοδήματα τους , καθώς ήδη έχει υποβληθεί η δήλωση ; Θα θεωρηθεί ανακριβής η δήλωση που στάλθηκε από τον φορολογούμενο και εκ των υστέρων και μετά την αποστολή της άλλαξαν τα δεδομένα των βεβαιώσεων, γιατί έτσι μπορούσε να κάνει ατιμώρητα  το κράτος;;

Προκαταβολή για όσους κάνουν διακοπή εμπορικής δραστηριότητας.

 Μέχρι πέρυσι γνωρίζαμε ότι όσοι φορολογούμενοι έκαναν διακοπή μέσα στο φορολογικό έτος, έπρεπε να πάνε στην Δ.Ο.Υ. μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού με τα σχετικά έντυπα για να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 655-656, για να γίνει νέα εκκαθάριση χωρίς την προκαταβολή του επόμενου χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα:

Κατά την υποβολή των αρχικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2017, δεν συμπληρώνονται οι κωδικοί 655-656. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.   Οι κωδικοί αυτοί, όπως κάθε χρόνο  είναι ανενεργοί και ενεργοποιούνται από την Δ.Ο.Υ. όταν ο φορολογούμενος υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) για μείωση προκαταβολής, (παρ.1 του άρθρου 70 του ν.4172/2013) εφόσον βέβαια  συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων. 

Από το οικονομικό έτος 2017, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής) κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης (αρχικής ή τροποποιητικής), δεν απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω κωδικού, διότι δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης).

Ειδικές περιπτώσεις που δεν έχουν προκαταβολή παρ’ όλο που έχουν εισοδήματα από εμπορική δραστηριότητα

α)  Όταν ο φορολογούμενος προβεί σε διακοπή εργασιών ατομικής επιχειρηματικής ή και ατομικής αγροτικής δραστηριότητας κατά το φορολογικό έτος 2017 και συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως αγρότης ειδικού καθεστώτος, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή μόνο για το εισόδημα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. 

β)  Όταν φυσικό πρόσωπο προβαίνει σε διακοπή των εργασιών της επιχειρηματικής του δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής) εντός του φορολογικού έτους 2017 αλλά στο ίδιο φορολογικό έτος αποκτά και άλλα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα οποία δεν απαιτείται έναρξη, και συνεπώς και διακοπή εργασιών, δηλαδή αποκτά εισόδημα με τίτλο κτήσης ή απόδειξη δαπάνης όπως είναι ποιο γνωστό , ή έχει διαφορά τεκμηρίων ή εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης,  για τα εισοδήματα αυτά βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου.

γ) Δεν υπολογίζεται προκαταβολή για το εφάπαξ ποσό που εισπράττει ενήλικο τέκνο υπαλλήλου ΟΤΕ από το λογαριασμό νεότητας, το οποίο φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ήταν ένα πρόβλημα που λύθηκε από την διοίκηση, διότι τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται στο κωδικό 403 του εντύπου Ε1 ως εισοδήματα από εμπορική δραστηριότητα, υπολόγιζε και προκαταβολή, κάτι που δεν θα γίνει για το φορολογικό έτος 2017 και τα υπόλοιπα έτη. 

Μείωση προκαταβολής.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως έχουμε μείωση προκαταβολής :
1.     
Προκαταβολή εισοδήματος από εμπορική δραστηριότητα

α) Ως προκαταβολή βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού πρώτα  αφαιρεθούν οι τυχόν παρακρατηθέντες και προκαταληφθέντες φόροι. 

  Δεν λαμβάνονται υπόψη,  για τον υπολογισμό της προκαταβολής οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από:

            I.            μισθωτή εργασία και συντάξεις, 
          II.            κεφάλαιο κ.λπ. συνεπώς ούτε και από  εισοδήματα από ακίνητα. 

β) Στη βεβαίωση προκαταβολής λαμβάνεται υπόψη και το ποσό του φόρου που προκύπτει λόγω τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος (προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων). 

Προσοχή:
        I.            Υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά, μειώνεται η προκαταβολή στο μισό.

      II.            Προκαταβολή φόρου μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται. (άρθρ.18 ν. 3522/2006 ΦΕΚ 276 Α΄) 

    III.            Δεν βεβαιώνεται προκαταβολή όταν η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους του θανόντος φορολογούμενου.

Η προκαταβολή που βεβαιώνεται, συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που προκύπτει ο φόρος αυτός.  

Προσοχή: Δεν υπολογίζεται προκαταβολή στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου μετά την παρέλευση του φορολογικού έτους για το οποίο αυτή βεβαιώνεται. (πχ υποβολή  δήλωσης Φορολογικού έτους 2017, εκπρόθεσμα μέσα στο φορολογικό έτος 2019, δεν υπολογίζεται  προκαταβολή φόρου εισοδήματος, γιατί το φορολογικό έτος 2018 έναντι του οποίου θα γινόταν η βεβαίωση της προκαταβολής έχει παρέλθει.) 
2.     
Μείωση της προκαταβολής (Αίτηση)

Σε περίπτωση που προκύψει μείωση του εισοδήματος άνω του 25%. μπορεί να υποβληθεί  αίτησή για μείωση του προκαταβλητέου φόρου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του φορ. έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση  και αφορά μόνο τα ποσά του φόρου που αντιστοιχούν σε μη ληξιπρόθεσμες δόσεις. 

Αίτηση για μείωση υποβάλλεται, από τους κληρονόμους του θανόντος, όταν ο φορολογούμενος απεβίωσε, στη Δ.Ο.Υ. μέσα στην ίδια προθεσμία του φορολογικού έτους στο οποίο έγινε η βεβαίωση.

Η διαδικασία αναφέρεται στο άρθρο 70 του Ν.4172/2013 (Κώδικάς Φορολογίας Εισοδήματος) και η απάντηση από την Δ.Ο.Υ. πρέπει να δοθεί μέσα σε τρεις (3) μήνας από την υποβολή της αίτησης για την μείωση της προκαταβολής. 

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 7  Ιουνίου 2018.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: