Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Αναζητώντας τα …. μπλοκάκια στον δαίδαλο της φορολογίας ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Του Απόστολους Αλωνιάτη


Αναζητώντας τα …. μπλοκάκια στον δαίδαλο της φορολογίας

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Του Απόστολους Αλωνιάτη  

Πολλοί φορολογούμενοι είδαν με «έκπληξη», να μην μπορούν φέτος να βάλλουν τα εισοδήματα τους στους σχετικούς κωδικούς που αφορούν την φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων (μπλοκάκια).
Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον έχουν μπει στο σύστημα οι σχετική ΚΑΔ (Κωδικοί Α   Δραστηριότητας), που μπορούν να χαρακτηριστούν ως μπλοκάκηδες , με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει σε όποιον φορολογούμενο έχει μέχρι τρεις εργοδότες, να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Ποιοι επιτηδευματίες μπορούν να φορολογηθούν σαν μισθωτοί.

 Με την περίπτωση (στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων , οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
«στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του παρόντος άρθρου.»

Με την ΠΟΛ.1047/12.2.2015 δόθηκαν διευκρινίσεις επί των διατάξεων των περιπτώσεων β' και στ' της παρ.2 άρθρου 12 ν.4172/2013.

Ποιο συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται πια επαγγέλματα μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.:

«6. Διευκρινίζεται, ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1120/25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη (παρ.6 του παρόντος), οι αμοιβές, αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών, κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών, εκτελωνιστών, φωτορεπόρτερ, διαφημιστών, επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες (ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.τ.λ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, και προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, θεωρείται ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και συνεπώς υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις αυτής, οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα. 

Περιπτώσεις τέτοιων αμοιβών που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.»

Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων για όσους εντάσσονται στο μέτρο.

Μετά από όλα αυτά, έχει τη δυνατότητα να φορολογηθεί ως μισθωτός μόνο όποιος πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος , δηλαδή:
α) έχει μέχρι τρεις εργοδότες ή παραπάνω, αλλά το 75% του εισοδήματος του προέρχεται από τον ένα.
β)  έχει έδρα, αλλά έχει κάνει έναρξη με «έδρα» την κατοικία του.
γ) δεν έχει την εμπορική δραστηριότητα, δηλαδή είναι πρώην ελεύθερος επαγγελματίας βάσει του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 και
δ) δεν είναι μισθωτός..

Έχουν την δυνατότητα να φορολογηθούν σαν μισθωτοί.

Περαιτέρω διευκρινήσεις έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1087/2018 , που κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 2018.

Σε αυτήν η διοίκηση διευκρίνισε ότι πέρα από τα άλλα κριτήρια , μπορούν να φορολογηθούν ως  μισθωτοί, μόνο όσοι έχουν εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα και έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματός. Δηλαδή δεν μπορούν να φορολογηθούν ως μισθωτοί όσοι έχουν εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα με Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης.

Ακόμη διευκρινίστηκε ότι η απόκτηση, κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους, τυχόν ευκαιριακού εισοδήματος που δεν εντάσσεται στις αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες, δεν επηρεάζει την υπαγωγή στις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 υπό τη συνδρομή των προϋποθέσεων που εκτέθηκαν πιο πάνω.

Προσοχή λοιπόν, υδραυλικοί, ασφαλιστές, αυτοκινητιστές και άλλα επαγγέλματα, που έχει διαπιστωθεί ότι έστελναν την δήλωση τους ως «μπλοκάκηδες», δεν μπορούν πλέον να το κάνουν.
Πρέπει να φορολογηθούν ως επιτηδευματίες ή με την κλίμακα των εισοδημάτων από εμπορική δραστηριότητα.

«Κλείνουν τα παράθυρα»

Στην ερώτηση που μου κάνουν οι συνάδελφοι, αλλά και φορολογούμενοι αν θα γίνουν έλεγχοι για να προηγούμενα χρόνια , δεν έχω απάντηση άλλη από το ότι πολύ το φοβάμαι, και πολύ έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κλοιός σφίγγει και τα παραθυράκια που υπήρχαν κλείνουν, καθώς κάθε χρόνο προχωράει ακόμη περισσότερο η αυτοματοποίηση των πληροφοριών στο 
taxis.

Το νου σας λοιπόν!!!   

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 24 Μαΐου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: