Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΕΦΕΕΑ-Φ: «Προβλήματα διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων»

ΕΦΕΕΑ-Φ: «Προβλήματα διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων»


Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας – Φιλιππιάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.Φ.)
Αγίας Σοφίας 14 Άρτα 47100
Τηλ.2681023534-72133-73416
e-mail:  efeeartas@yahoo.gr
ΑΡ.ΕΞΕΡΧ.02 / 19-6-2018

Προς
Την Υφυπουργό Οικονομικών Κα Αικατερίνη Παπανάτσιου

Κοινοποίηση:
1) Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ.Πιτσιλή
2) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
3) Ενώσεις Μέλη Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Θέμα: «Προβλήματα διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων»

Δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως κλάδος την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Για την ακρίβεια φέτος ζούμε κάτι μοναδικό, δεν μπορούμε ακόμη και σήμερα να συντάξουμε με σιγουριά οικονομικές καταστάσεις και φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων.

Οι πολλές αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και η αργή προσαρμογή του πληροφοριακού συστήματος σε αυτές, τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με τον τρέχον όγκο εργασίας αλλά και με τις δεκάδες ηλεκτρονικές υποβολές, από εγγραφή σε σχολεία, παιδικές κατασκηνώσεις κοινωνικό τουρισμό ως και για αιτήσεις δανείων ΟΕΚ και δεκάδες άλλες, που οι υπηρεσίες του δημοσίου ή τα ΚΕΠ δεν αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν και απορούμε γιατί, έχουν προκαλέσει ένα κομφούζιο στον κλάδο μας και φέτος.

Ειλικρινά πολλές φορές δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε με τα προβλήματα.

Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

1) Το νέο έντυπο Ε3 και την δικαιολογημένη καθυστέρηση εναρμόνισης των εταιριών λογισμικού.

2) Την μη εκκαθάριση του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς-παράλληλα απασχολούμενους.

3) Την καθυστερημένη ανάρτηση τροποποιητικών βεβαιώσεων αποδοχών από δημόσιους φορείς .

4) Τη δυσλειτουργία-μη λειτουργία του Taxisnet από τις 10.30 το πρωί καθημερινά.

5) Την αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων,

6)  Την αναγγελία έκδοσης νέας ΚΥΑ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες,

7) Το νέο Α21, η καθυστέρηση με την οποία η εφαρμογή άνοιξε, η αναγγελία ότι μέχρι τις 20/6 πρέπει να γίνει η υποβολή του για πληρωμή εντός Ιουνίου καθώς και τα δικαιολογητικά που πρέπει να σκανάρουμε-επισυνάψουμε για την υποβολή του.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν παίρνουν επίσημη θέση οι αρμόδιοι φορείς για να δώσουν λύση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Εμείς σαν κλάδος αδυνατούμε και με όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουμε, να υποβάλλουμε όλο αυτόν τον όγκο έως 30/06/2016. Και το γνωρίζετε και εσείς καλά έχοντας υπόψιν σας όλα τα στοιχεία των υποβληθεισών δηλώσεων έως σήμερα αφού διαπιστώνετε εύκολα ότι έχουν υποβληθεί σχεδόν οι μισές δηλώσεις πανελλαδικά.

Για να μη ζήσουμε για άλλη μια χρονιά τραγικές συνθήκες πρέπει να ανακοινώσετε πριν την καταληκτική ημερομηνία την νέα ημερομηνία υποβολής και  ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία χρονιά που αναγκαζόμαστε να εκλιπαρούμε για παράταση χωρίς ουσιαστικά να φταίμε εμείς.

Απαιτούμε να διαμορφωθούν οι τεχνικές  αυτές συνθήκες από πλευρά σας για να μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα μας σε συνθήκες ενός προηγμένου κράτους με τις ημερομηνίες και τα όρια αυτών όπως προβλέπονται από την νομοθεσία .

Απορούμε ειλικρινά ενώ το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ έχει εξελιχθεί και βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια  σε πολλές εφαρμογές πώς γίνεται για χιλιοειπωμένα και διαπιστωμένα προβλήματα ετών που αφορούν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων να μην  έχει βρεθεί λύση, δημιουργώντας αναστάτωση τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και σε φορολογούμενους και λογιστές φοροτεχνικούς.


Για το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Άρτας Φιλιππιάδας

Ο Πρόεδρος    
Θεοδόσης Γεώργιος

Ο Γραμματέας 
Καραπέτσης Εύδοξος

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: