Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΣτΠ: Χορήγηση εξάμηνης άδειας με αποδοχές σε πατέρα μονογονέα για ανθρωπιστικούς λόγους

ΣτΠ: Χορήγηση εξάμηνης άδειας με αποδοχές σε πατέρα μονογονέα για ανθρωπιστικούς λόγους





Χορήγηση εξάμηνης άδειας με αποδοχές σε πατέρα μονογονέα για ανθρωπιστικούς λόγους

Περιγραφή

Βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, προβλέπεται για τις εργαζόμενες μητέρες της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ.), αμέσως μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας, δικαίωμα ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με αποδοχές, διάρκειας έξι μηνών.

Για την περίπτωση πατέρα μονογονέα οδηγού η σύζυγος του οποίο απεβίωσε μετά τον τοκετό, ο Συνήγορος αναγνώρισε ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι ανθρωπιστικοί λόγοι και πρότεινε στην Ο.ΣΥ. να του χορηγήσει, με τη λήξη της άδειας φροντίδας τέκνου, για λόγους επιείκειας, άδεια διάρκειας έξι μηνών με αποδοχές, κατ’ αναλογία με την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Η Ο.ΣΥ. αποδέχτηκε την πρόταση του Συνηγόρου και χορήγησε στον οδηγό την εξάμηνη άδεια με αποδοχές.

Συνοδευτικά Αρχεία

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Μονογονέας οδηγός λεωφορείου, η σύζυγος του οποίου προσφάτως απεβίωσε αμέσως μετά τον τοκετό, προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ.) δεν ικανοποίησε αίτημά του για χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές διάρκειας εννέα μηνών, αλλά του χορήγησε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια φροντίδας τέκνου διάρκειας δυόμισι μηνών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι, υπήρξε αυτοματοποιημένο σφάλμα κατά τον υπολογισμό της διάρκειας της άδειας φροντίδας τέκνου, το οποίο επεσήμανε στην Ο.ΣΥ. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα, επεκτείνοντας την εν λόγω άδεια στους τρεισήμισι μήνες.

Βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, προβλέπεται για τις εργαζόμενες μητέρες της Ο.ΣΥ., αμέσως μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας, δικαίωμα ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με αποδοχές, διάρκειας έξι μηνών.

Δεδομένου ότι, στην περίπτωση του οδηγού συντρέχουν ιδιαίτεροι ανθρωπιστικοί λόγοι, ο Συνήγορος πρότεινε στην Ο.ΣΥ. να του χορηγήσει, με τη λήξη της άδειας φροντίδας τέκνου, για λόγους επιείκειας, άδεια διάρκειας έξι μηνών με αποδοχές, κατ’ αναλογία με την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, λαμβανομένης υπόψη της ειδικής συνθήκης θανάτου της μητέρας κατά τον τοκετό και τις αυξημένες ευθύνες φροντίδας δυο ανήλικων τέκνων για τον πατέρα.

Η εταιρεία χορήγησε στον οδηγό την εξάμηνη άδεια με αποδοχές, καθώς αναγνώρισε ότι συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι.


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: