Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η μακροπρόθεσμη δέσμευση για το χρέος εισιτήριο "παραμονής" για το ΔΝΤ

Η μακροπρόθεσμη δέσμευση για το χρέος εισιτήριο "παραμονής" για το ΔΝΤ

11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η μακροπρόθεσμη δέσμευση για το χρέος εισιτήριο "παραμονής" για το ΔΝΤ
Του Γ. Αγγέλη 
Οι τελευταίες "εντάσεις” που αφορούν στη μορφή που θα πάρει η συμφωνία της Πέμπτης στο Eurogroup, για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα απασχολήσουν  –αν και σαφώς σε δεύτερο πλάνο– τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ -  Μακρόν - Γιουνκέρ στο πλαίσιο της συζήτησης για το ευρωπαϊκό "πακέτο” προτάσεων. Ήτοι των προτάσεων που θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα προκειμένου να δρομολογηθούν "λελογισμένες” αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.     
Το "κλειδί” της τελικής διατύπωσης για το χρέος έχει να κάνει κυρίως με το πως θα διαμορφωθεί η δέσμευση της Ευρωζώνης για τη διασφάλιση της "μακροχρόνιας βιωσιμότητας” του  ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι οι μέχρι στιγμής συγκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης - ΔΝΤ καλύπτουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ήδη συγκροτημένη πρόταση με δύο εναλλακτικές διατυπώσεις οι οποίες έχουν τεθεί σε γνώση του ΔΝΤ. 
Κύκλοι της Κομισιόν επιμένουν ότι οι διατυπώσεις που έχουν επιλεχθεί καλύπτουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, με τρόπο που το Ταμείο να μην είναι καταστατικά υποχρεωμένο να αντιταχθεί στην Έκθεση βιωσιμότητας, που συντάσσεται από τον ESM και την Κομισιόν. 
Η παρουσία δε της κας Λαγκάρντ στο Eurogroup έχει προαναγγελθεί ως επιβεβαίωση της ύπαρξης σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. 
Όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr βραχυ-μεσοπρόθεσμα οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασισθεί, καλύπτουν τις εγγυήσεις βιωσιμότητας του χρέους με όρους ΔΝΤ. 
Αυτές περιλαμβάνουν τη μερική προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ (ένα μικρό μέρος θα παραμείνει ενεργό και θα διασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στην ενισχυμένη εποπτεία, πιθανώς μέχρι το 2023), την επιπλέον επιμήκυνση μέρους του δανείου του EFSF κατά 7 - 8 έτη (διασφαλίζεται έτσι η διατήρηση των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2040), την επιστροφή υπό όρους των "κερδών” από τα Anfas και SMPs, κ.λ.π.
Το πρόβλημα που όπως φαίνεται μένει να "κλείσει” οριστικά στη συνάντηση του Eurogroup, είναι η διατύπωση των δεσμεύσεων-εγγυήσεων της Ευρωζώνης για τη "μακροπρόθεσμη” διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους δεδομένου ότι τα δάνεια επεκτείνονται μέχρι και τη δεκαετία του 2060. 
Αυτή η διατύπωση αναμένεται να "ακουσθεί” στη σημερινή συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ - Γιουνκέρ στο περιθώριο της συζήτησης για το πακέτο των αλλαγών στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Μία συζήτηση η οποία θα διεξαχθεί υπό τη βαριά σκιά των προβλημάτων της γερμανικής κυβέρνησης λόγω του προσφυγικού ενόψει των εκλογών στη Βαυαρία.    
Στις Βρυξέλλες επικρατεί πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για την Πέμπτη όσον αφορά το "κλειδί” της μακροπρόθεσμης διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, παρά το ότι αναμένονται δυσκολίες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 
Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται αρμοδίως είναι ιδιαίτερα "αυστηρό και απαιτητικό  το πακέτο της προβλεπόμενης "ενισχυμένης εποπτείας” που θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία...”. Πρόκειται για ένα μοντέλο εποπτείας το οποίο "για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί σε χώρα της Ευρωζώνης” που δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: